IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус разполага с голям технически потенциал, ако икономиката й се отвори

Миналото й на съветска инженерна и научна база продължава да създава голям брой висококвалифицирани специалисти

11:02 | 21.08.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите в Беларус изпотиха Лукашенко. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Протестите в Беларус изпотиха Лукашенко. Снимка: Bloomberg

Уместно е, че ключов момент от протестите в Беларус срещу автократичния президент Александър Лукашенко се състоя в държавна фабрика.   

„Заедно ще изясним нещата. Просто трябва да бъдете търпеливи “, каза той на стачкуващите работници. "Лъжец!", извика тълпата в Минския завод за колесни трактори. "Оставка!"

26-годишният режим на Лукашенко е основната причина Беларус да отсъства в много инвестиционни презентации, пише Хенри Фой за Financial Times. 

Силният лидер, който управляваше постсъветската си държава така, сякаш Съветският съюз никога не се е разпадал, се съпротивляваше на усилията на Запада за либерализация: държавните предприятия представляват 70 на сто от икономиката на страната в размер на 60 милиарда долара.

Решението на тези големи държавни компании да въстанат срещу него беше повратна точка във вълната от обществено негодувание, която се надигна този месец с протести заради спорната изборна победа на Лукашенко. Но ако той бъде отстранен, бъдещето на много фирми ще бъде поставено под съмнение.

Въпреки че много от предприятията са остарели, неефективни и вероятно биха изисквали повече пари за модернизация, отколкото биха изплатили от печалби, други може да са узрели за частни инвестиции, ако дойде друго управление.

Белнефтехим, могъщата държавна рафинерия, изнася петролни продукти за над 7 млрд. долара всяка година в около 70 страни, като е критична част от инфраструктурата, която осигурява притока на петрол от Русия към Европа.

Държавната компания Беларускали отговаря за 20 на сто от световната продукция на калиев карбонат (поташ), който се използва за производство на торове, и изнася 2,75 милиарда долара от него годишно. Белаз е един от най-големите световни производители на минно оборудване и тежкотоварни автомобили. Страната е най-големият в света износител на млечни продукти на глава от населението.

Но за потенциалните западни инвеститори има два основни конкурента: Русия и Китай.

Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 11
дядя Вова
преди 3 години
""А Беларусите виждат добре примерите от съседите си Литва, Латвия и Естония, вече изпреварили Рашка с десетилетия!"Това е най-смешния виц който съм чел от години :D "И тия от неизпреварилите по-млади бягат на Запад та се късат (да мият чинии). От прибалтиец лично съм чувал: Ние никому не сме нужни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Почти всички млади, особено образованите, искат да живеят като се живее в развитите страни, а не като работници в държавен завод с оборудване от 1980та, а след работа да се прибират по панелките и да се хващат за шишето! Младите искат да пътуват, да са отворени към света, да имат избор, да имат добър доход и бтдеще.Обречени сте, таварищи. Кулата ви от карти ще бъде съборена отвътре.П.с. ако батката имаше 80% подкрепа, на митинга в държавния завод се видя, че има 80% нежелаещи го и недоволни от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
0pk
преди 3 години
"А Беларусите виждат добре примерите от съседите си Литва, Латвия и Естония, вече изпреварили Рашка с десетилетия!"Това е най-смешния виц който съм чел от години :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Слабомозъчния *** си знае опорката за майдана и я повтаря в несвяст. Скоро и Украйна ще изпревари Расия по заплати, петолъчка! Няма държава, отскубнала се от отровната хватка на алкашите, да е с по-ниски доходи от Рашка! А Беларусите виждат добре примерите от съседите си Литва, Латвия и Естония, вече изпреварили Рашка с десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
дядя Вова
преди 3 години
Пеше, уж ти си журналиста, но аз да те светна:я та провери колко МИЛИОНА ЕВРО дават на белоруската ОПОЗИЦИЯ за борба с КОРОНАВИРУСА. Нещо за Майданче а, или за що?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Беларус разполага с голям технически потенциал, ако икономиката й се отвори Пеше, надминаваш себе си!Майдан, санкии на Русия, 50% от икономиката фалит!Що за приватизиране има ааааааааа!!Колко кльопачка, що от соц-а насам Лукашенко запази държавната индустрия!Колко кльопачка за колко хиени!Маааа...а..ли.и.ии.ии....ии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 3 години
Украина разполагаше с по-голям преди майдана. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още