IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемичните пазари могат да открият уроци в историята

Ирландският глад и испанският грип са пример за коренно различни резултати

16:10 | 08.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Испанският грип

Може да се каже, че Covid-19 е най-тежката пандемия след испанския грип през 1918 г. За щастие, коронавирусът се оказа много по-малко смъртоносен. Но последствията от испанския грип сочат, че финансовото въздействие може да бъде контраинтуитивно. Бихте си помислили, че епохалната пандемия е нанесла колосални щети на животозастрахователната индустрия. Но не е. 

Ново изследване на Густаво Кортес от Университета на Флорида и Гертян Вердикт от университета Монаш сочи, че испанският грип е бил „скрита благословия“ за американските животозастрахователи.

Както може да се очаква, исковете за обезщетения поради смърт са нараснали рязко през първата година от пандемията.

Но важно за индустрията е, че след това те са спаднали също рязко до по-ниски нива, отколкото през по-голямата част от предходното десетилетие. Болестта е довела до много смъртни случаи, но след бума през 1918 г. те падат под обичайното ниво през следващите години. Междувременно пандемията е предизвикала много по-силно търсене. Хората, които са се опитали да минат без застраховка няколко години по-рано, са се втурнали да купуват през 1919 година.

Акциите на животозастрахователите, които са били засегнати за кратко, докато пандемията бушува, заличават всички загуби в рамките на месеци след края й.

След като инвеститорите вече виждаха добра краткосрочна перспектива, компаниите успяха да съберат много повече пари чрез емитиране на акции.

Междувременно, през 1919 г. има ръст на новосъздадените животозастрахователни компании, което също улеснява индустрията в посрещането на пандемията.

При картофената болест финансовите механизми превръщат здравната криза в хуманитарна и икономическа катастрофа. След испанския грип финансовите пазари помагат за минимизиране на щетите. Тази разлика трябва да се има предвид, когато се прогнозира как те ще се справят с последиците от Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още