IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти се подготвят за бунтове на президентските избори

Разделението в страната е осезаемо навсякъде: администрацията на Тръмп изостри поляризацията, която нараства от десетилетия

08:19 | 27.10.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Избирателна секция в Ню Йорк. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Избирателна секция в Ню Йорк. Снимка: ЕРА

С оръжие до избирателната секция

В повечето щати партиите набират така наречените наблюдатели на доброволни начала. Те не могат да се намесват директно, но могат да докладват за нарушения на централата на партията и да уведомяват изборния съдия, който ще проверява дали всичко е наред във всяка избирателна секция. Президентът има 50 000 наблюдатели на изборите, които той официално нарича „Trump Army“, 10 000 доброволци работят за Байдън. За тази цел и двете кампании наеха стотици адвокати, които да разследват евентуални измами на изборите.

Никога преди в историята на САЩ не са били използвани толкова много от тези „poll watcher“. Официално те трябва само да наблюдават, но е възможно дори само тяхното присъствие да бъде потискащо. Ситуацията клони към недоразумения и ескалация. Например в Колорадо - в много части на щата е позволено да се носят оръжия - видимо по тялото. 

Така избирателят може да отиде до избирателната секция с пистолет на кръста и да гласува, но не може да остане по-дълго от необходимото. Няма ясни критерии. „Ако обаче трима души застанат пред избирателната секция малко по-далеч и размахват знамена на Тръмп и оръжия, тогава това може да се разглежда като сплашване“, обяснява пред германския икономически всекидневник Handelsblatt привърженик на Демократическата партия, който се обучава за наблюдател на изборите и иска да остане анонимен.

Колорадо е един от петте щата, които са преминали към гласуване по пощата преди пандемията. Гражданите получиха своите бюлетини по пощата от 9 октомври и оттогава могат да ги пускат в специално издигнати урни. Има и класически избирателни секции за малцината, които предпочитат да гласуват на място.

Интересът към тези избори е огромен и ситуацията "е напълно безумна", казва стратегът от демократите Крейг Хюз. Още в началото на изборния период гласоподавателите се стекли до избирателните урни, а броят на подадените гласове вече е над 1,1 милиона, показват данните на анализаторската компания Magellan Strategies. Това е една трета от всички очаквани гласове в Колорадо.

Бен Мейсън е един от тези ранни гласоподаватели. Той току-що е гласувал, докато дъщеря му тренира на футболното игрище срещу избирателната секция. „Никога не съм бил толкова напрегнат. Проверих пет пъти дали съм попълнил всичко правилно", казва жилавият мъж в края на тридесетте години. “Наистина искам гласът ми да бъде отчетен. Не знам какво ще направя, ако Тръмп остане още четири години на власт, това би било просто ужасно”.

Мейсън се е отказал да гледа новините вечер, това просто го подлудява, казва той. Защото се вбесява на Тръмп. „Не мога да разбера защо той все още има толкова много последователи. След всичко, което се случи. Covid, разбира се. Но много преди това. Помислете само за децата на границата с Мексико. В каква държава сме се превърнали?”.

Цунами от Fake News в интернет

Разделението в страната е осезаемо навсякъде: администрацията на Тръмп изостри поляризацията, която нараства от десетилетия. Щатите се справят с последствията съвсем различно. Носенето на оръжие открито на избирателните секции, каквото е разрешено в Колорадо, току-що бе забранено в щата Мичиган.

Поводът е дясна терористична клетка, която обяви гражданска война заради блокирането заради коронавируса през пролетта и планираше да отвлече и убие губернатора на Демократическата партия Гретхен Уитмър. Групата се е свързала чрез страница на речта на омразата във Facebook.

След като Русия се намеси в изборите през 2016 г., много щати стартираха инициативи за борба с дезинформацията. През септември ФБР предупреди, че чуждестранни участници отново разпространяват невярна информация. В Колорадо специално назначен бивш експерт по вътрешната сигурност разглежда твърденията за дезинформация около изборите.

Щатското правителство отпусна бюджет за реклами в Google за подходящи думи на търсене. Например, ако някой твърди, че бюлетини биват изгорени в Колорадо, Колорадо може да показва реклами, щом гражданите потърсят в Google „Colorado Ballot Fire“. След това рекламите се показват в горната част на списъка за търсене и насочват към проверена информация. Подобни инициативи има в Калифорния и Охайо, но в никакъв случай не във всички щати.

Отговорните за изборите власти са хронично нефинансирани и с по-малко от нужното персонал. Независими организации изчисляват финансирането, необходимо за провеждане на изборите, на 2 милиарда долара. За изборите обаче бяха предвидени само 400 млн. долара в пакета за стимулиране, който беше приет през пролетта.

Дали изборите в САЩ ще протекат сигурно и демократично, ще стане ясно след тях. Но предпоставка за яснотата е това инцидентите, независимо дали са физически или виртуални, да се отчитат изцяло. Само няколко щати имат конкретни насоки относно това кога сплашването, заплашването или потискането до избирателната урна е наказуемо, анализира блогът Lawfare.

„Следователно е отворен въпросът как властите ще наказват конкретни случаи”. Веригата за докладване е особено проблематична в структурно слаби и селски райони. Там често се случва отделни казуси да останат незабелязани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Няма значение кой ще спечели. Тоталитаризма и фашизма настъпват със страшна сила и нямат спиране вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
ше има кютек там, особено с тия ми ти "гласове по пощата" също като при нас май вече много бюлетини са подготвени отдавна и чакат на полусъединител с подписа или на Жо или на Тромпета .... ам да пропадат, боли ни фара. гледам самолетите от средата на Ноември до средата на Декември са спрени "уж зарад Короната" начи глобалягите знаят вече че май раотата им е на кантар и ше влизат ва банк щот иначе отече палажението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=qyV_j1aH_cc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
О, да - Тръмп и нормалните хора са лошите, нали? Нито дума в статията за издевателствата на бандитската измeт - поддържана и подкокоросвана от т.нар. "демократи" - палежите, грабежите, убийствата, включително политически убийства - колко поддръжници на Тръмп бяха убити? И кога доказахте, че Русия се е намесила в предните избори? Докога ще тиражирате като факт лъжите да престъпниците от т.нар. "демократическа партия? Неслучайно символът им е магаре - точно като непослушно магаре трябва да бъдат бити: със суровицата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ако е Тръмп, аз поне не очаквам някаква сериозна промяна от настоящата ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Със или без Джо сеч ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Щото на хората не им пука за някакво си грипче. Заети са с оцеляването си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
"Кой ще се бунтува? ***, еколози, вегани и програмистчета срещу въоръжени реднеци или как? "В САЩ има повече от 1 цев на всеки американец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Америка ке падне :)В лето господне 2020-то.Гражданска война 2.0С ъпдейти до 2.2"Кой ще се бунтува? ***, еколози, вегани и програмистчета срещу въоръжени реднеци или как? "Каубоите, гринговците, тираджиите, църните, белите мъжки мъже, американцките патриоти, безработните и малоимотните.Левите и ултралевите.Пролетариата и търговците с изпочупени витрини и подпалени имоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
*нeгрите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още