IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ излизат днес официално от Парижкото споразумение за климата

Страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика, предупреждава BlackRock

05:42 | 04.11.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Въглищна централа в Юта. <em>Снимка: George Frey/Bloomberg</em></p>

Въглищна централа в Юта. Снимка: George Frey/Bloomberg

Съединените щати официално излизат днес от Парижкото споразумение за климата.
 Това ще стане в деня, когато се навършва една година, откакто администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от най-новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне. 

САЩ - най-голямата икономика в света и на второ място по парникови емисии след Китай - са първата държава, напускаща споразумението, подписано в Париж през 2015 г. от почти всички страни. Това на практика ще вкара администрацията на Тръмп в конфликт по въпроса за климата с всички основни американски съюзници и конкуренти, отбелязва DPA, цитирана от БТА.

Съединените щати напускат Парижкото споразумение на фона на президентските избори, на които президентът републиканец се изправя срещу кандидата на демократите Джо Байдън. Смятан за фаворит, Байдън обеща да присъедини незабавно Съединените щати отново към договора, ако бъде избран, отбелязва още DPA.


Ройтерс припомня, че по време на кампанията за изборите през 2016 г. Тръмп обеща да извади САЩ от споразумението, което според него би навредило на американската икономика.

Група, представляваща европейски и американски инвеститори, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона долара, призова Съединените щати бързо да се върнат към договора. В противен случай страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика, предупреди базираната в Ню Йорк компания BlackRock, която управлява най-големия портфейл от активи в света, предаде Ройтерс.


DPA пък припомня предупрежденията на учени, че са необходими драстични действия, за да бъде предотвратено повишаването на средната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий спрямо доиндустриалните равнища - целта, заложена в Парижкото споразумение. Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умиране на коралови рифове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
да бе , ще те трае некой да му димиш в прозорците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
"В противен случай страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика, предупреди..."Глобалната икономика в която на едни им е супер, докато всички останали глобално бачкат за тях, е на привършване колкото и квинтильона зелено да налеете в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
YES страната им поне нема да се метнат на конете кат в 16 век .... кат дое ефективното решение тагай и май по-важното беше че капитализма остава, а искаха да го махнат с туй измислено "Парижко споразумение" и да вкарат минимален задължителен доход.... добре че там имат акъл за разлика от евpогейoвeте и тва нема там да работи .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
onezero
преди 3 години
Абе защо пишете глупости? Значи аз ще се топля с кюмбе за 100 лева и въглища за 500 лева годишно, а съседа с молтаици и ветровентилаторчета за 50 хиляди лева и още 1000 лева годишно за подръжка и облужване, .......и изводът е, че аз губя от цялата работа, а той е сконкурентни предимства???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още