IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг: Байдън трябва да поведе САЩ в битката с климатичните промени

Новоизбраният президент трябва да започне да полага основите на новия климатичен подход сега, посочва милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк

16:36 | 12.11.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Тази седмица Великобритания стана поредната държава, която обяви, че ще изисква от компаниите да докладват за климатичните рискове. Повече от 1500 компании, регулаторни органи и финансови институции изразиха подкрепа за насоките, публикувани от Работната група на Съвета за финансова стабилност относно финансовите оповестявания, свързани с климата.

От друга страна съществува и рискът от възприемане на различни стандарти от отделните страни, което би затруднило инвеститорите.

Инвеститорите и потребителите - и глобалната икономическа стабилност – се нуждаят от единни стандарти за финансово отчитане - урок, който стана болезнено ясен след кризата от 2008 г. В същото време осъзнаването на климатичния риск е един от най-мощните инструменти, с които разполагаме за намаляване на емисиите, тъй като по-голямата прозрачност ще създаде по-силни стимули за компаниите да предприемат действия, като се насочат повече частни инвестиции към тези, които действат в тази насока. 

Глобалният стандарт за оповестяване на информация, свързана с климата при публичните компании е от решаващо значение, но няма да се случи без подкрепата на САЩ. Точно както Франклин Рузвелт събира финансови представители от съюзническите сили в Бретън Уудс, Ню Хемпшир, за да се споразумеят за набор от парични принципи, които са в основата на безпрецедентен глобален растеж, ние се нуждаем от президента Байдън, който да свика подобна група относно целите за приемане на набор от стандарти за разкриване на обвързана с климата информация. Ако Байдън се възползва от възможността, това може да се окаже една от най-важните повратни точки в глобалната борба срещу изменението на климата, подчертава Блумбърг.

SEC не е единствената финансова агенция, която може да ускори този напредък. Ролята на 7-членния Управителен съвет на Федералния резерв на САЩ е да подкрепя икономическата стабилност и растежа, а изменението на климата представлява заплаха и за двете. Паричната политика може да се използва за намаляване на разходите за заеми за инвестиции, които помагат за намаляване на емисиите, повишаване на устойчивостта и отчитане - и за увеличаване на разходите за тези, които не го правят.

Президентът не диктува паричната политика, но може да назначи членове, които признават стойността на политиките, които стимулират устойчивостта и намаляването на емисиите и които ще работят, за да гарантират, че финансовата система и отделните банки вземат предвид рисковете, свързани с изменението на климата.

Освен това ще има огромна полза, ако администрацията на Байдън успее да ангажира най-силните си съюзници: градове, щати и компании в САЩ, които са предприели големи стъпки за намаляване на емисиите на парникови газове и са готови да направят повече в тази посока (агенция Bloomberg върви към целта за 100% чиста енергия).

Белият дом може да помогне на всяка група да ускори плановете си, като гарантира, че всяко бъдещо финансиране за стимулиране подпомага икономическото възстановяване по начини, които също намаляват емисиите, изграждат устойчивост и създават работни места в зелени индустрии.

Последният доклад на America’s Pledge - коалиция от градове, щати и фирми, която основах през 2017 г. с бившия губернатор на Калифорния Джери Браун - установява, че със силно федерално ръководство САЩ все още могат да постигнат и надхвърлят своята цел от Парижкото споразумение за климата. Повторното присъединяване към споразумението, което Байдън ще направи, ще даде на САЩ лоста и авторитета да работят с други страни, за да повишат амбицията си и да ускорят напредъка си - и ще изпратят сигнал до инвеститорите. Администрацията на Байдън трябва да даде пример, като представи нов, по-смел национален ангажимент за емисиите и очертае как ще продължим напред.

Каквото и да се случи - или да не се случи – в следващия Конгрес, най-ясната ни надежда за смели климатични действия започва с подхода на цялото правителство. И за да успеем, е изключително важно новоизбраният президент Байдън да започне да полага основите сега, заключава Блумбърг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 3 години
Пожелавам им акцизи на горивата на американците като тези в Европа. Да видят колко е хубаво да даваш пари на шепа мошеници които после отиват по леки жени, яхти и мерцедеси :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ае Зелев, я глей тия кво са преписали тука, да нема грешка нешо, а тоя вампиp беше и на ЦРУ директор май или ? .... :))Помпео: Идва плавно предаване на властта на втората администрация Тръмп (ВИДЕО)https://***.bg/***/sviat/pompeo-idva-plavno-predavane-na-vlastta-na-vtorata-administraciia-trymp-video-2247886
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ше го държим, нема ядове стига мавзолея да оживее .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
тролов , май раничко си отворил шампанското / от 3.20 лв ... : ))) /...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Байдън трябва да поведе нео-марксистите за среща с техния идол маркс в пъкъла, където той се пържи без каквото и да било съмнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
байдън ще бори климатичните промени с вятърни мелници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
мише , готов ли си за всеки ден след признаването на байдън за президент до края на мандатът му , да държиш петела за долната джука , каквото и да означава това ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Не я разбирам американската демокрация, но все повече ми харесва. Докато не са премахнали втората поправка, разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
на еврейна нещо не му помогнаха милиардите да стане президент ош по малко да повлияе в републиканските щати кат Тексас и Флорида .... Еврейна първо треа да знае че АКО Байдъна дожвее да го признаят за избран президент тогаа вече ше говориме по нататък .... а Злените Талибани ше има малко да подържат петела за долната джука .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още