IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фридрих Мерц, германският Доналд Тръмп

След 20 години пламенен консенсус, ръководен от Меркел, мнозина в Християндемократическия съюз копнеят за по-твърд подход, какъвто той предлага

08:15 | 15.12.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фридрих Мерц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Фридрих Мерц. Снимка: архив Ройтерс

Победа на Мерц „би била катастрофа“, предупреждава служител, близък до партията.

Мерц, който е отхвърлил искането за коментар от Politico, се посреща с учудване и извън партията заради противоречивите му забележки по редица теми, от хомосексуалността до COVID-19. Запитан през септември дали ще има възражения срещу това гей да стане канцлер, той отговори отрицателно и добави: „Сексуалната ориентация не е част от обществеността. Стига да е законно и да не включва деца - абсолютна граница за мен, не е предмет на обществено обсъждане“.

Много хора, включително в Християндемократическия съюз, критикуват Мерц заради позициите му за хомосексуалността и педофилията. Както и при спора за провеждането на конгреса на партията обаче, той казва, че неназовани сили заговорничат срещу него, умишлено изкривявайки думите му, за да го подкопаят.

В разгара на дебата за новите ограничения заради пандемията по-рано този месец той пак разбуни духовете, като коментира, че не е работа на правителството да определя с кого той и другите германци ще празнуват Коледа. Тъй като Германия е изправена пред рекорден брой новозаразени и смъртни случаи, критиците му посочват, че тези забележки са безотговорни за човек, който се стреми да ръководи страната.

В действителност, въпреки популярността му сред твърдите консерватори, мнозина в партията е чудят дали Мерц наистина си понася работата. Фискален консерватор, известен най-вече с това, че в началото на хилядолетието предлагаше данъчните декларации да се опростят до размерите на картонена подложка за халба с бира, той има малък опит с управлението. По-голямата част от кариерата му е преминала в сферата на корпоративното право и по бордовете на различни компании и не е бил на фронтовата линия в германската политика, откакто през 2004 г. подаде оставка като заместник-лидер на парламентарната група на Християндемократическия съюз.

Съвсем наскоро Мерц прекара няколко години като председател на германското дъщерно дружество на американския мениджър на активи BlackRock. От позицията си той се отказа преди година, за да се кандидатира за водещия пост в партията. Близки до фирмата казват обаче, че сновната му мисия е била да отваря врати, т.е. да използва контактите си в услуга на интересите на BlackRock.

Някои от онези, които са работили близо до него, имат съмнения, че Фридрих Мерц има опит да ръководи най-голямата европейска икономика. Те го описват като пълната противоположност на отборен играч и неподходящ за консенсусния свят на правителствената коалиция. Запознати казват освен това, че той взима всички решения сам и обикновено пренебрегва външните съвети.

Все пак, след 20 години пламенен консенсус, ръководен от Меркел, мнозина в Християндемократическия съюз копнеят именно за твърд подход, какъвто Мерц предлага. Въпросът е само дали Германия е готова да живее с последствията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
За мен той беше американският бай Тошо - не искаше да навреди на Америка, но беше твърде ***, за да знае какво прави и как да постигне, това което иска. Но не може да кажеш, че не беше твърд, започна доста неща, които никой преди него не мислеше да прави дори - търговска война с Китай, стена с Мексико, хората да пият белина. С колко са допринесли за САЩ, е въпросителна, но не беше от най-меките лидери.А като някой, който вдига 120 от лежанка, ако боеко ги вдигне, като хората, му дарявам заплатата си за година напред. Иначе той и барека правеше "100"... на смит машина. А боеко е един от най-меките, всеки който му кажи 2-3 думи на криво и веднага клеква. А в ЕС гласът му дори не се чува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 години
значи Боко трябва да е ... кой друг дига 120 от лежанка? Сега по сериозно, Тръмп твърд лидер ли беше ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
E що така го обиждате? Според мен Европа (ЕС) има нужда точно от по-твърди лидери. Меркел беше ок в началото, но последните й години не са от най-силните, да не кажа, че са направо смешни, след изцепката с мигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
dr.5rov
преди 3 години
Даа, явно е, че след 16 годишен застой и в Германия назряват бури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нощо общо с китеника... колко конкурса е организирал? колко пъти е фалирал? ... зеро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още