IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След поредица сюжетни обрати турските инвеститори пренареждат приоритетите си

2021 г. ще бъде годината на действията след направените обещания, коментират анализаторите

15:47 | 02.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възстановяване на резервите

Турция е похарчила своите чуждестранни резерви по-бързо от която и да е друга голяма развиваща се икономика тази година, като техният спад до 15-годишно дъно е в основата на спада на лирата. Възстановяването изисква или по-високи лихвени проценти, или бичи настроения, стимулиращи притока на чуждестранен капитал.

Ключов елемент от комбинацията от политики през следващата година ще бъде натрупването на чуждестранни резерви, без да се дестабилизира лирата, каза Агбал в сряда. Подробен план за това как и кога могат да бъдат възстановени резервите ще бъде представен по-късно, каза той.

Инфлация

Инфлацията остана двуцифрена през цялата година благодарение на слабата лира и се покачи повече от очакваното през ноември, засилвайки натиска върху Агбал да продължи с по-строга парична политика. „Инфлацията остава проблем, а независимостта на централната банка също е нещо, което никой не трябва да приема за даденост“, каза Маджо от TD Securities. „Ще следим отблизо колко добре ще се справят със задачата да върнат инфлацията обратно към целта“, каза анализаторът.

Дедоларизация

Тясно свързано с инфлацията е предпочитанието на турците към базирани в долари активи, за да защитят спестяванията си. До 4 декември депозитите в чуждестранна валута на турските граждани са нараснали с почти 19% тази година до 231 млрд. долара, според данни на централната банка. Това следва скока с 20% през 2019 г., дори когато Ердоган призова гражданите да използват местна валута за трансакции и инвестиции.

Със създаването на нов икономически екип и с оптимизма за подобряване на глобалните настроения за риск има още нещо, което може да помогне на местната валута, казват стратезите на Rabobank. „Липсващият компонент, който би осигурил на лирата по-силен възходящ импулс са дългите позиции в щатски долари сред турските домакинства и компании“, казват от Rabobank.

Въпреки това турците едва ли ще променят подхода си, докато имат съмнения относно стабилността на правителствените политики, каза Мехмет Герц, главен инвестиционен директор в Ata Portfoy.

Отношенията между САЩ и Турция

Връзките между съюзниците в НАТО са обтегнати от закупуването на руска ракетна система С-400 от Турция, задържането на американския пастор, американските санкции, обявени тази седмица, и наказателното дело в Ню Йорк срещу държавна турска банка. Доналд Тръмп и Ердоган изглежда бяха в добри отношения, докато американският президент не подписа ангажимент за набор от мерки срещу Турция.

Новоизбраният президент Джо Байдън нарече Ердоган „автократ“ и заяви, че САЩ трябва да подкрепят опонентите му, които се опитват да го свалят от длъжност. Въпреки това икономистите не очакват Байдън незабавно да заеме враждебна позиция. „Разумно е да се предположи, че в самото начало на президентството си Байдън ще даде на дипломацията още един шанс“, коментират от Rabobank.

Ваксина и туризъм

Пристигащите чуждестранни туристи са спаднали с над 70% през първите 10 месеца на 2020 г., според данните на министерството на туризма. Добри новини за Covid-19 и лечението му са крайно необходими, каза Онур Илген от MUFG Bank Turkey. „Ефективното използване на ваксините и забавянето на пандемията ще бъдат критични фактори за макроикономиката“, каза той.

Наличието на ваксини може да не спаси следващия туристически сезон, „но има потенциал за изненада“, каза Виктор Сабо, старши в Aberdeen Asset Management в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още