IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавното ваксиниране кара и икономическото възстановяване да изостава

Макар че световният икономически растеж все още е напът да се възстанови бързо от рецесията, ще е нужно повече време и може да не е толкова силен

13:29 | 25.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разликите в представянето между отделните държави по всяка вероятност ще намерят място и в изказванията на световните лидери – включително на китайския президент Си Дзинпин, френския му колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, както и на други, които ще говорят по време на онлайн изданието на Световния икономически форум на 25-29 януари.

Очаква се в понеделник Световната здравна организация да отправи предупреждение до богатите държави, че техните икономики също могат да пострадат освен ако не помогнат на развиващите се държави с ваксинационните им програми, съобщи по-рано Financial Times, позовавайки се на проучване, поръчано от Международната търговска камара.

Ако ваксинирането в по-бедните държави продължи както досега, напредналите икономики ще бъдат изправени пред загуби на производство до 2,4 трлн. долара от годишния им брутен вътрешен продукт преди пандемията. Това е така заради трудностите пред търговията и веригите за доставки, прогнозират от СЗО.

„Макар че има светлина в края на тунела, все още ни предстои дълъг и труден път, преди да се измъкнем“, посочва Ерик Нилсен, главен икономист на Unicredit SpA. „Докато пандемията измъчва части от света, нормалността няма да бъде възстановена никъде“, казва той.

Оптимистичните прогнози почиват на сценарий, при който властите успяват да разпространят ваксината в значителен мащаб до средата на годината и неутрализират заплахата от по-лесно предаван вариант на вируса. Продължаващата облекчена парична политика и надеждите, че правителствата няма да спрат подкрепата си твърде рано (както някои направиха след финансовата криза) също би трябвало да помогнат.

Блокадите и други ограничения на движението също изглежда, че имат по-малко пагубно икономическо влияние този път, отколкото миналата година, тъй като потребителите и бизнеса намериха начини да се адаптират. А лидерството на Китай при възстановяването показва, че то е възможно, след като вирусът бъде контролиран.

„Първото тримесечие ще е по-лошо, отколкото мислехме“, посочва Шон Роуч, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион на S&P Global Ratings. „Но виждаме забавено, не дерайлирало възстановяване“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
"***" ... баш па некой с липсващи синапси м/у невроните да го напише ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Бавното ваксиниране кара и икономическото възстановяване да изостава ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още