IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън правилно действа с икономически размах, докато има политическа подкрепа

Рисковете от недостатъчните усилия в посока възстановяването далеч надхвърлят тези от прекалено големите

19:01 | 10.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Байдън мисли мащабно. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън мисли мащабно. Снимка: Bloomberg

Днес има ясни паралели с тогава. Точно както данните за БВП за 2008 г. подцениха икономическата дупка, наследена от Обама, така и официалният процент на безработица в САЩ от 6,3% днес вероятно замаскира проблема на пазара на труда. Вземайки предвид погрешните класификации и намаляващото участие на работната сила, Джейсън Фърмън от Харвард изчислява, че реалната безработица е 8,3%, докато Хайди Шиърхолц от Института за икономическа политика твърди, че тя е 11%.

Според членката на борда на Фед Леъл Брайнард данните на централната банка разкриват, че при долните 25 процента от работниците по доходи безработица е 20% - депресионно ниво. Последните два мрачни доклада за заетостта допълнително пораждат опасението, че след време ще признаем, че дебатът около плана за икономическо спасяване на Байдън е трябвало да приема 8-10 процента безработица.

Освен неочакваните икономически събития, ние също се сблъскваме със сериозни известни и неизвестни рискове по отношение на пандемията. Въпреки че широко разпространение на ваксините може да позволи завръщане на нормалната икономическа активност, проблемните мутации на Covid-19 могат да объркат и най-добрите планове.

САЩ не могат винаги да оправдават мащабните стимули като застраховка срещу неочакваното. Но уникалното за този момент е комбинацията от това колко голяма е ползата от такава икономическа застраховка за възстановяването и евтината й цена.

Когато имаме дълбоко увреден пазар на труда, цената за подценяване на проблема или за удари от неочаквани негативни събития е много висока. Дългосрочната безработица, раните за младите хора, навлизащи на слаб трудов пазар, и принудителните извеждания от имоти и възбраните имат изключителни последствия за достойнството и дългосрочния икономически потенциал.

В същото време отрицателните реални лихвени проценти означават, че разходите за финансиране на тази застраховка относно възстановяването никога не са били по-евтини. Дори след добавянето на повече от 2 трлн. долара нови заеми през 2020 г., прогнозните нетни лихвени плащания за периода 2020-2025 г. се очаква да спаднат с една трета до 1,2% от БВП. Трябва да е ясно, че рисковете от недостатъчните усилия в посока възстановяването далеч надхвърлят тези от прекалено големите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
e,и ... а ти лапай *** на лидл и кауфланд ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И двата пенсионер-трола под мен действат с размах - размахват юмручета и чаши с домашнярка пред портрета на Бай Тошо и кълнат капитализъма, а след малко с размах ще нахранят кокошките и прасето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
инвестора , все по-трудно ше става ръкопляскането за байдън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Байдън правилно действа с икономически размах, докато има политическа подкрепа Бидон-е, ако знаеш колко се кефя на твоят икономически размах!Давай! Ти си! Так держать!https://usdebtclock.org/ Ако можеш още индустрия да съсипеш - Go, go, go!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още