IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да наложи санкции срещу Русия много по-скоро от очакваното

Вероятно ще видим общ фронт на Европа и САЩ срещу Китай, но условията, по които този фронт ще бъде създаден, няма да са американските, изтъква Весела Чернева

17:15 | 14.02.21 г. 15
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) може да наложи санкции срещу Русия много по-рано от очакваното, тъй като се видя, че броят на желаещите за подобни действия нараства, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Клуб Investor”, Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. 

“Отношението на Русия към блока от край време е доста неуважително и това достигна своята кулминация по време на срещата между върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров”, коментира Чернева.

По нейни думи в рамките на посещението на Борел в Русия протоколът е бил напълно загубен.

“Борел като че ли не беше разбрал, че отивайки в Москва, е хубаво, освен критиката за задържането на опозиционния лидер Алексей Навални, да има други теми”, посочи експертът.

Чернева коментира и доколко Урсула фон дер Лайен е компрометирана като председател на Европейската комисия (ЕК).

“Кризата с ваксините е основната тема в Европа в момента. Неспособността на ЕС да осигури достатъчен брой ваксини навреме във всички части на съюза е същински провал... Това сега е слабостта на Фон дер Лайен”, изтъква директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Друга тема, на която Чернева се спря, са връзките между Европа и Китай в контекста на инициативата на азиатската страна “17+1”. Според госта този формат е започнал да изчерпва значението си, което е показателно от факта, че шест страни от Източна Европа не изпратиха своите президенти като представители на последната среща.

“Вероятно ще видим общ фронт на Европа и САЩ по отношение на Китай, но условията, по които този фронт ще бъде създаден, със сигурност няма да са американските - те ще бъдат някъде по средата”, заключва Чернева.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Налагайте санкции на богатите руснаците, не такива които вгорчават живота на хората. Не е много яко бедния руснак да става по-беден защото разни монополисти си мерят патлаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
самото ти постоянно присъствие в подобни теми доказва точно обратното ... платени *** по незначителни дела не се поддържат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
кой го грее за треторазрядната бензиноколонка ... дето като сложат санкции (разбирай запор на една-две сметки) на 10 царедворци от царския двор и забранят на децата им да си ползват апартаментите си във виена , икономиката на матушката изтрива 15% ... :)))нигерия със сняг , дип че нигерийците се оправят вече по-добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
+100 ... браво на Лавров ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
ЕС може да наложи санкции срещу Русия много по-скоро от очакваното Е той Лавров ви каза, още малко лецемерие и ще ви прати на ТРИ-те БУКВИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още