IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да санкционираш Русия е по-лесно да се говори, отколкото да се направи

Западът трябва да е по-креативен, за да промени поведението на Кремъл, вместо да гони дипломати, защото осакатява собственото си дипломатическо представителство

11:34 | 03.05.21 г. 25
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ако Байдън все пак избере санкции, кои да са вероятните цели?

Санкциите варират по обхват - от замразяване на активите и забрана за издаване на визи на физически лица, до забрана на търговията с определени компании, също и ембарго. Кой ще бъде санкциониран заради Навални и доколко сериозно зависи до голяма степен от това, което администрацията на Байдън иска да постигне. Да се цели обхващането на длъжностни лица, пряко замесени в затварянето му, е хирургичен подход с ограничени резултати.

„Опасността от разчитането на чисто основани на поведение санкции е, че те могат да изглеждат относително слаби“, казва Смит, сега партньор в адвокатската кантора „Морисън и Фоърстър“. Няма голяма възвръщаемост при „преследването на сравнително малкия брой служители и руски правителствени агенции, които могат да бъдат замесени, много от които може да не притежават активи извън Русия“, допълва той.

Друг вариант е да се направи по-широк удар по олигарси и индустрии, тясно свързани с Кремъл, както се случи след анексирането на Крим от Русия. Самият Навални, преди да бъде арестуван през януари след завръщането си в Русия, изготви списък с 35 руски служители и олигарси, близки до Кремъл, които да бъдат избрани за санкции с надеждата мерките да отблъснат подкрепата им за Путин.

„Може би няма да скочат веднага под знамената на Навални, но мисля, че желанието им за промяна ще се увеличи“, посочи Владимир Ашурков, ръководител на фондацията за борба с корупцията на Навални, през февруари.

„Мисля, че има легитимен въпрос, който американските политици трябва да зададат, т.е. дали финансовата система на САЩ трябва да подпомага клептокрацията в Русия?“, добавя Фишман, сега нерезидент старши сътрудник в Атлантическия съвет.

Дали обаче санкционирането на олигарсите би променило поведението им, или оценката им за Путин е съвсем друг въпрос. Няколко имена в списъка вече са санкционирани заради операциите на Русия в Украйна. Руски експерти са скептично настроени олигарси да си сложат главата на дръвника дори и в случай на санкции срещу тях. Бизнес съдбата в Русия е свързана с политическата съдба. „Не мисля, че има големи доказателства, че тези санкции биха променили политиката на Кремъл, това обаче не означава, че не си заслужават“, допълва Фишман.

Само натискът върху олигарсите няма да ги накара да изхвърлят Путин зад борда. „Не е като да се съберат и да кажат: „Нуждаем се от нов президент“, коментира в интервю за външната политика Анджела Стент, директор на Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания в Университета Джорджтаун.

Действат ли всъщност санкциите?

САЩ и Европейският съюз (ЕС) наложиха широки санкции срещу руския енергиен, отбранителен и финансов сектор след инвазията през 2014 г. в Крим. Те удариха руската икономика и предизвикаха известен дискомфорт у руското ръководство. Дори когато се използват за възпиране, може да бъде трудно да се докаже дали санкциите са предотвратили влошаване на ситуацията. Все пак на границата с Украйна бяха струпани около 120 хил. руски войници.

„Рядко може да се види пряка връзка между санкциите и промяна в поведението“, казва Рудолф.

Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Русские вовсе не любят свободных искусств и высоких наук и не имеют никакой охоты заниматься ими. Поэтому они остаются невеждами и грубыми людьми Что касается ума, русские, правда, отличаются смышленостью и хитростью, но пользуются они умом своим не для того, чтобы стремиться к добродетели и похвальной жизни, но чтобы искать выгод и пользы и угождать страстям своим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Попаднах на интересна статия за оценката на пътешестващи или живеящи в русия чужденци от 15-17 век. Явно тези оценки са актуални и сега, защова ще цитирам част от тях: " Русские очень красивы, как мужчины, так и женщины, но вообще это народ грубый. Они величайшие пьяницы и весьма этим похваляются, презирая непьющих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
deaf
преди 3 години
Печалбата на Газпром е намаляла ДЕВЕТ ПЪТИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Еех, а в едно възможно бъдеще можеше Немцов да е жив, а гадното жуже, което го уби - на бунището и светът щеше да е едно много по-хубаво място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Западът трябва да е по-креативен, за да промени поведението на Кремъл, вместо да гони дипломати, защото осакатява собственото си дипломатическо представителство1. Не Запада, а САЩ.2. Демонократи и креативност!? Да ве, виж как прибраха много кинти с BLM - пращят от креативност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още