IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да санкционираш Русия е по-лесно да се говори, отколкото да се направи

Западът трябва да е по-креативен, за да промени поведението на Кремъл, вместо да гони дипломати, защото осакатява собственото си дипломатическо представителство

11:34 | 03.05.21 г. 25
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Все пак, санкциите, упражнявани от доминиращата световна финансова сила, дават известен резултат. САЩ могат, ако желаят, по същество да отсекат държави от глобалната финансова система или поне големи банки и образувания. Това може да плати някои дивиденти. О’Тул, който изигра ключова роля при изготвянето на санкции във връзка с нахлуването на Русия в Украйна, казва, че има доказателства, които предполагат, че заплахата от по-големи наказателни санкции е предотвратила по-тежки събития.

„Всичко това е като теория на игрите по същество. Имате заплаха и трябва да си изиграете картите по подходящ начин, за да получите отговора, който искате“, посочва той.

Изданието припомня и ситуацията от 1985 г., когато Маргарет Тачър гони 31 съветски граждани, считани за шпиони, от Великобритания. В отговор Русия изгони 25 британци. Медията сравнява това с дипломатическия конфликт между Русия и Чехия в момента, което повдига въпроса как да се отвърне на непоносима агресия така, че да не избухне нова война. На този въпрос западните държави трябва да намерят спешен отговор.

САЩ са изправени пред тази дилема от 2016 г., когато руската намеса в изборите в страната лъсна. Поне тогава Вашингтон не отговори, предвид че президентът Доналд Тръмп не беше нетърпелив да накаже Русия. Не е ясно и как точно либералната демокрация може да отмъсти за агресия в сивата зона, като убийства, намеса в избори и кибернахлувания.

САЩ биха могли да отговорят с насрещна хакерска атака, но как биха отмъстили за убийство с покушение в друга държава? Има и друго предизвикателство: Кога агресията в сивата зона е достатъчно сериозна, че целевата държава трябва да отговори, и кога трябва просто да приеме агресията като цената, която трябва да се плати за удобството на глобализирания свят?

Всъщност най-иновативното наказание досега идва от Великобритания - не при Тачър, а по времето на Тереза ​​Мей. В рамките на дни след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия британското правителство свърза акта с руското правителство и събра международна коалиция, която колективно изгони 153 руски дипломати. Русия отмъсти, като изгони 189 чуждестранни дипломати.

Това обаче не е творческата част. Всъщност по-късно се оказа, че британците са направили много повече. „Изгонихме цялата руска разузнавателна мрежа във Великобритания“, казва впоследствие Марк Седуил, съветник по националната сигурност по време на атаката, пред лондонския „Таймс“. По думите му властите са предприели и други „дискретни мерки“, но не конкретизира никоя. „Няма да провеждаме незаконни операции, но има неща, които можем да направим. Има някои уязвимости, които можем да използваме и ние“, коментира той тогава. Уязвимостите включват „справяне с част от незаконните парични потоци от Русия, както и тайни мерки, които правителството до ден днешен не разкрива.

Като се има предвид незаконната финансова дейност, ендемична за авторитарните страни, справянето с незаконните парични потоци е обещаваща стратегия, когато става въпрос за работа с Русия, Китай и която и да е друга авторитарна държава. Изгонването на дипломати е не просто предсказуемо; страните също рискуват да останат без дипломати за експулсиране и техните собствени посолства също ще се изпразнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ами ако на някой му се поиска да те пребие и да изнасили жена ти... пак ли ще говориш така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 5
Делян
преди 2 години
Да си сложиш аватар на бившо КГБ е не по-различно от това да си сложиш аватар на Бин Ладен!А, за какво пишеш ми става ясно само като видя селското "ве" в изречението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
Делян
преди 2 години
Така говориш защото си селянче израснало в панелка с родители извадени от селското блато от новодошлите терористи на власт и благодарни до дупка на БКП-то за мизерното апартаментче в Люлин 17!Ако не съм прав съм готов да се извиня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 6
Делян
преди 2 години
Никакви оръжия, никакви войни!Най-ефикасният метод против червени режими е спиране на кранчето, тоест санкции до дупка, докато не обърнат собственият си режим. Не казвам, че ще е бързо, но определено ще е мъчително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
Делян
преди 2 години
В пещера ли си отгледан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
ПИЧ
преди 2 години
Абсолютно никакви санкции не са необходими. Всеки да се развива и да живее, както иска. Налагането на санкции ме ядосва. Както да ти наложат санкция задето си без колан или си превишил скоростта. Някакви хора се събрали и ще налагат санкции другиму, в други държави дори. Това да не са някакви чорбаджии на света, които санкционират своите роби. Абсолютно недоразумение са тия хора. Остави да си живеят кой както иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
elinelinov
преди 2 години
"Джо Байдън е подложена на все по-голям натиск да предприеме действия срещу Русия заради опозиционния лидер Алексей Навални, който може да умре всеки момент след три седмици гладна стачка, според лекаря му" .Тези престъпници не се трогнаха,че повече от 500 хиляди умряха за тоя пияница проливат " крокодилски сълзи" и са в истерия лично Путин е отговорен .С тая болест наречена шизофрении преминаха всички граници и са готови даже ако трябва да започнат ( санкциите ако са недостатъчни) война срещу Русия. Единствено което спира тези престъпници-убийци е " ядрения потенциал" в противен случай Русия щеше да сподели съдбата на Ирак,Либия,Афганистан...Тая престъпна страна това " Световно зло" застрешава и е заплаха за Световният мир и цялото човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
scott
преди 2 години
Да ти кажем ли що? 1. Военые, беха у паника, щото се появи "свобода на съвастта" и разкрепостено поколение...........обърнато на запад.2. ВАНГА: ГЛЕДАЛ СЪМ НЕЙНОТО ПРОРОЧЕСТВО - "Курск ще бъде под вода и целия свят ще го оплаква. Русия ще се възроди при човек на име Владимир"3. Та, пияндето елцин беше отстъпил контрола над ядрения арсенал на щатски сателити. И се появи - путинчо: човек на собчак, завършил право, внедрен от него да "разследва корупцията във властта" и доказал, че не я пипа с пръст. Моменталон го МОНТИРАХА!4. Путин си достави удоволствието да накара ковчежника на елцин да скочи от кулите на кремъл и се разправи с бая "групировки" правили пари при него....ТА, ПУТИН СИ ВЗЕ ВЛАСТТА БЕЗ ОСОБЕНА СЪПРОТИВА. И минаваше за партньор и стабиляга. извесно време.2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Елцин предаде властта на путин. Направи го защото бе сигурен, че ще спази обещанието си, да не преследва чрез съда него и семейството му след като се оттегли. путин като по-хитър вкара в конституцията забрана за търсене на съдебна отговорност от бивши президенти и членове на техните семейства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 8
deaf
преди 2 години
Между другото,в нормалните страни предаването на властта от старият на новият лидер,става по някакви правила,(писани или неписани,но правила). В Русия няма правила. Там властта я грабва този,който е по-силен на деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още