IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да санкционираш Русия е по-лесно да се говори, отколкото да се направи

Западът трябва да е по-креативен, за да промени поведението на Кремъл, вместо да гони дипломати, защото осакатява собственото си дипломатическо представителство

11:34 | 03.05.21 г. 25
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Все пак, санкциите, упражнявани от доминиращата световна финансова сила, дават известен резултат. САЩ могат, ако желаят, по същество да отсекат държави от глобалната финансова система или поне големи банки и образувания. Това може да плати някои дивиденти. О’Тул, който изигра ключова роля при изготвянето на санкции във връзка с нахлуването на Русия в Украйна, казва, че има доказателства, които предполагат, че заплахата от по-големи наказателни санкции е предотвратила по-тежки събития.

„Всичко това е като теория на игрите по същество. Имате заплаха и трябва да си изиграете картите по подходящ начин, за да получите отговора, който искате“, посочва той.

Изданието припомня и ситуацията от 1985 г., когато Маргарет Тачър гони 31 съветски граждани, считани за шпиони, от Великобритания. В отговор Русия изгони 25 британци. Медията сравнява това с дипломатическия конфликт между Русия и Чехия в момента, което повдига въпроса как да се отвърне на непоносима агресия така, че да не избухне нова война. На този въпрос западните държави трябва да намерят спешен отговор.

САЩ са изправени пред тази дилема от 2016 г., когато руската намеса в изборите в страната лъсна. Поне тогава Вашингтон не отговори, предвид че президентът Доналд Тръмп не беше нетърпелив да накаже Русия. Не е ясно и как точно либералната демокрация може да отмъсти за агресия в сивата зона, като убийства, намеса в избори и кибернахлувания.

САЩ биха могли да отговорят с насрещна хакерска атака, но как биха отмъстили за убийство с покушение в друга държава? Има и друго предизвикателство: Кога агресията в сивата зона е достатъчно сериозна, че целевата държава трябва да отговори, и кога трябва просто да приеме агресията като цената, която трябва да се плати за удобството на глобализирания свят?

Всъщност най-иновативното наказание досега идва от Великобритания - не при Тачър, а по времето на Тереза ​​Мей. В рамките на дни след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия британското правителство свърза акта с руското правителство и събра международна коалиция, която колективно изгони 153 руски дипломати. Русия отмъсти, като изгони 189 чуждестранни дипломати.

Това обаче не е творческата част. Всъщност по-късно се оказа, че британците са направили много повече. „Изгонихме цялата руска разузнавателна мрежа във Великобритания“, казва впоследствие Марк Седуил, съветник по националната сигурност по време на атаката, пред лондонския „Таймс“. По думите му властите са предприели и други „дискретни мерки“, но не конкретизира никоя. „Няма да провеждаме незаконни операции, но има неща, които можем да направим. Има някои уязвимости, които можем да използваме и ние“, коментира той тогава. Уязвимостите включват „справяне с част от незаконните парични потоци от Русия, както и тайни мерки, които правителството до ден днешен не разкрива.

Като се има предвид незаконната финансова дейност, ендемична за авторитарните страни, справянето с незаконните парични потоци е обещаваща стратегия, когато става въпрос за работа с Русия, Китай и която и да е друга авторитарна държава. Изгонването на дипломати е не просто предсказуемо; страните също рискуват да останат без дипломати за експулсиране и техните собствени посолства също ще се изпразнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарката комсомолка, която го играеше демократ , отново лъсна с голия си червен зaдник, щампован със сърпичук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
deaf
преди 3 години
Е и,каква е била причината? Кажи де,а не като *** да ме пращаш да се ровя в близката история. Звездите от космоса ли са му казали на Елцин да предаде властта си на Путин? Що не,те руснаците обичат такива легенди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
deaf = глух.Ама си и сляп, и несмислен малко да поровиш в близката история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
deaf
преди 3 години
Ха-ха-ха... Значи на Елцин просто му омръзнало да управлява и посочил Путин за свой наследник! Това го няма никъде по света и в историята. Държавен лидер ДОБРОВОЛНО (!) да се откаже от властта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Извинявай, завършил ли си осми клас? Баснята с ресурсите не е актуална. Американците(а и европейците) си вземат каквото им е необходимо от русия, на цени определени от борсата в Ню Йорк или Лондон. Колкото до Навални, рейтинга му нистина бе такъв, преди путин да реши да го направи мъченик. В момента при групата 18-24 годишни руснаци, доверието в путин е 18% а в Навални 13%. Познай кой расте и кой се спихва? Да, ние сме русофоби защото Украйна, Молдова и Грузия нападнаха русия, а не обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
"трезвият Елцин", това е някакъв оксиморон, всички помнят, как го подпираше охраната, като се движи, защото вечно беше "зацапал свещите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 3 години
хахаха, другарко амбразурчик...Елцин може да бъде дядо на Навални... няма как да са другари по чашка... на тая лъжа може да клъвне само някой пиян руски колхозник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
serafima
преди 3 години
В болницата трезвият Елцин е посочил Путин за свой наследник. И остави с пръст в уста близките си сътрапезници - Нахални, Хордоковски и Немцов. Защо ли Елцин пренебрегна близките си приятели по чашка?Рейтингът на Алексей Навални е между 2 и 4%. Може ли той да бъде реална заплаха за властта на Владимир Путин?Русия не е враг никому. Но има много врагове предвид необятните си ресурси. Това не може да се понесе от лакоми и желаещи за надмощие демократи. Толкова е просто. Останалото е патологична (д)русофобия.Така говоря винаги срещу всяка неоправдано нападана страна, която и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Чем больше я узнаю Россию, тем больше понимаю, отчего император запрещает русским путешествовать и затрудняет иностранцам доступ в Россию. Российские порядки не выдержали бы и 20 лет свободных отношений между Россией и Западной Европой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Я действительно должен одобрить в этом царстве бесчеловечное самодержавие, обычно столь ненавистное, поскольку этими людьми нельзя управлять иначе как с крайней суровостью и хуже, чем собаками; свобода и мягкость там смертельный яд, который мог бы разрушить государство; поэтому, несомненно, сама природа даровала им низменный и рабский нрав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още