IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От успеха на Байдън зависи бъдещето на демокрацията в САЩ

Провал на икономическата му програма може да върне Тръмп на власт

19:40 | 17.05.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Байдън играе с огромни залози - и го знае. Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън играе с огромни залози - и го знае. Снимка: Bloomberg

Уви, тази атака не е изненадваща. Осем от 23-те щата, които републиканците контролират изцяло, са били членове на Старата конфедерация. Тези щати се насочват към републиканците след приемането на Закона за гражданските права през 1964 г. Голяма част от тази история е опитът на юга да се защити, още веднъж, от гласовете на афро-американците.

Така че това, което виждаме, е комбинация от фанатизъм и кариеризъм. И според двете групи няма проблем да се подкопаят изборите, ако това ще докара "правилните" хора на власт. В крайна сметка тези демократи са просто не-американци. Целта за държането им извън властта оправдава всякакви средства.

Байдън разбира това. Както каза пред Конгреса: „Ако наистина искаме да възстановим душата на Америка, трябва да защитим свещеното право на глас.“ Но демократите също трябва да променят електоралните коалиции на сегашните Съединените щати в своя полза. За целта те трябва да привлекат значителен брой бели не-висшисти в своя лагер. Накратко, Байдън трябва да превърне приличния си рейтинг на одобрение (по стандартите на Тръмп) в категоричен.

Той разбира, че единствената надежда за това е да докаже, че правителството може да действа ефективно в интерес на всички. Байдън го направи чрез впечатляващото разпространение на ваксините. Той се опитва да го направи и чрез огромните си програми за непосредствени и дългосрочни разходи. Те наистина са огромни.

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар наскоро заяви, че дискреционната и автоматична фискална подкрепа е възлязла на 12,6% от брутния вътрешен продукт на САЩ през миналата година и се очаква да бъде 12,8% през тази. Според неговите оценки това е три пъти по-голямо от разликата между действителния и потенциалния БВП.

Изглежда, че тези разходи ще генерират много силен краткосрочен бум. Ако всичко върви добре, предлагането ще се разшири, за да отговори на търсенето, инфлацията ще се повиши умерено, като икономиката ще излезе на нов и по-динамичен път. Но ако, както казва бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс, резултатът вместо това е голям скок на инфлацията и закъсняло монетарно затягане, може да настъпят финансова криза и дълбока рецесия преди 2024 г., което ще върне Тръмп, или ще качи някой още по-лош, на власт.

Байдън играе с огромни залози - и го знае. Тук не става въпрос само за осигуряване на силно икономическо възстановяване на САЩ след Covid. Не става въпрос и само за възвръщане на позицията на Америка в света като съюзник и като играч в решаващи въпроси като климата. Не става въпрос само за доказване, че правителството на САЩ е способно да върши важни неща. Сега става въпрос за защита на ядрото на демокрацията - мирното приемане на изборните резултати.

Ако това е напът да стане в Америка, потенциалните автократи навсякъде биха имали карт бланш, за да правят каквото си искат. Опасността е голяма, тъй като републиканците вече не са нормална демократична партия. Те са все повече антидемократичен култ с деспот за лидер.

Искрено се надявам Байдън да успее, пише Мартин Улф. Но той заложи много ьна успеха на програмата си. Това може да е най-значимият залог, направен от демократичен лидер през живота ми. Заложено е бъдещето на демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Пеше-то има предвид успеха на ДЕМОНокрацията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
демокрация отдавна няма , алооооу ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Хаха... сега с лошият Тръмп ли плашат малките деца да слушкат?А 100-годишният безмозъчен дядко е по-добър даже и от дядо коледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още