IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От успеха на Байдън зависи бъдещето на демокрацията в САЩ

Провал на икономическата му програма може да върне Тръмп на власт

19:40 | 17.05.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Байдън играе с огромни залози - и го знае. Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън играе с огромни залози - и го знае. Снимка: Bloomberg

Уви, тази атака не е изненадваща. Осем от 23-те щата, които републиканците контролират изцяло, са били членове на Старата конфедерация. Тези щати се насочват към републиканците след приемането на Закона за гражданските права през 1964 г. Голяма част от тази история е опитът на юга да се защити, още веднъж, от гласовете на афро-американците.

Така че това, което виждаме, е комбинация от фанатизъм и кариеризъм. И според двете групи няма проблем да се подкопаят изборите, ако това ще докара "правилните" хора на власт. В крайна сметка тези демократи са просто не-американци. Целта за държането им извън властта оправдава всякакви средства.

Байдън разбира това. Както каза пред Конгреса: „Ако наистина искаме да възстановим душата на Америка, трябва да защитим свещеното право на глас.“ Но демократите също трябва да променят електоралните коалиции на сегашните Съединените щати в своя полза. За целта те трябва да привлекат значителен брой бели не-висшисти в своя лагер. Накратко, Байдън трябва да превърне приличния си рейтинг на одобрение (по стандартите на Тръмп) в категоричен.

Той разбира, че единствената надежда за това е да докаже, че правителството може да действа ефективно в интерес на всички. Байдън го направи чрез впечатляващото разпространение на ваксините. Той се опитва да го направи и чрез огромните си програми за непосредствени и дългосрочни разходи. Те наистина са огромни.

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар наскоро заяви, че дискреционната и автоматична фискална подкрепа е възлязла на 12,6% от брутния вътрешен продукт на САЩ през миналата година и се очаква да бъде 12,8% през тази. Според неговите оценки това е три пъти по-голямо от разликата между действителния и потенциалния БВП.

Изглежда, че тези разходи ще генерират много силен краткосрочен бум. Ако всичко върви добре, предлагането ще се разшири, за да отговори на търсенето, инфлацията ще се повиши умерено, като икономиката ще излезе на нов и по-динамичен път. Но ако, както казва бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс, резултатът вместо това е голям скок на инфлацията и закъсняло монетарно затягане, може да настъпят финансова криза и дълбока рецесия преди 2024 г., което ще върне Тръмп, или ще качи някой още по-лош, на власт.

Байдън играе с огромни залози - и го знае. Тук не става въпрос само за осигуряване на силно икономическо възстановяване на САЩ след Covid. Не става въпрос и само за възвръщане на позицията на Америка в света като съюзник и като играч в решаващи въпроси като климата. Не става въпрос само за доказване, че правителството на САЩ е способно да върши важни неща. Сега става въпрос за защита на ядрото на демокрацията - мирното приемане на изборните резултати.

Ако това е напът да стане в Америка, потенциалните автократи навсякъде биха имали карт бланш, за да правят каквото си искат. Опасността е голяма, тъй като републиканците вече не са нормална демократична партия. Те са все повече антидемократичен култ с деспот за лидер.

Искрено се надявам Байдън да успее, пише Мартин Улф. Но той заложи много ьна успеха на програмата си. Това може да е най-значимият залог, направен от демократичен лидер през живота ми. Заложено е бъдещето на демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Ква Елада ... Атина бе! но не забравяй че като дойдат Спартанците само тия 50 000 излиат да се бият... робите не, те са били стока! ... Би ли споделил кои са тия бунтове в исторически план, че не се сещам за нито един :):)Демокрация е имало на много места, просто гърците са я описали първи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Това за Елада може да се спори. Тогава право на глас са имали само богатите патриции. Робите и слугите например са нямали никакво отношение към хода на нещата затова и в исторически плани има толкова много бунтове и възстания на тези, чието мнение никой не е взимал предвид. Та колкото и да се пъчат гърците че са измислели демокрацията... каква демокрация е това. Просто една различна форма на вземане на решения от "богопомазаните". По това време в Елада е имало 500 000 роби а само 50 000 души са имали право на глас. Това не е никаква демокрация както се опитват да го изкарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
имат се за приемник на Рим... виж им държавните символи.. Капитолия, сгради в римски стил, .. орли! Демокрацията е хубаво нещо, но е в тотален упадак навсякъде по света... причините са комплексни... а Байдън и Тръмп са само резултата... не са те виновни, цлото им общество е виновно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 2 години
Само не мога да разбера защо американците се мислят за основоположници на демокрацията след като нейните основи идват от древна Елада. Държава на 250 години да ми говори за демокрация е най малкото смешно....Или те имат предвид "тяхната" демокрация, както "те" я разбират....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 2 години
Е, добър ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
мнооого тъъъъпа статия.. издържах до третия абзац...Демокрацията в сащ е в упадък от бил клинтън насам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Не виждам за ква икономическа програма става дума.Засега единственото ,което виждам , е тотално и безотговорно харчене на пари.Гарантирани разходи, срещу които стоят някакви хипотетични приходи от евентуално повишени данъци,които я се материализират, я не,като се има предвид, че Байдън ще се опита да обложи само корпорациите и по-заможните американци, т.е. тези,които имат възможностите да успеят да избегнат доста от тези увеличения.Големият проблем на Америка в момента се очертава следният:искат да имат европейски социални придобивки, без да плащат европейски данъци.И смятат,че могат да го постигнат, като облагат само по-заможните.Няма да стане.Почти половината американци в момента не плащат почти никакви федерални данъци върху доходите, след като ползват многобройните данъчни кредити и облекчения.Данъците върху горивата са направо смехотворни в сравнение с тези в Европа, същото важи и за данъците върху потреблението-ДДС в Европа в масовия случай е около 20%, докато в САЩ данъкът върху продажбите е обикновено около 5-7%.Като цяло общата сума от данъчните приходи на трите нива на държавно управление в САЩ-местно, щатско и федерално, са в размер на около 27% от БВП, докато в България е 37%, а в Германия -45%, във Франция, Дания и някои други държави, дори над50%.И тъй като не виждам корумпираните елити и на двете партии да имат топки да направят така,че да се увеличат тези приходи, засега се очертава да продължат по досегашният път, т.е перманентни колосални дефицити, които, ще се финансират във все по-голяма степен директно от Федералният резерв с новоемитирани долари.Което пък ще доведе до повишена инфлация, чрез която в края на краищата сметката ще се плати от обикновените американци и спестители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
elinelinov
преди 2 години
Въпросът дали нашата демокрация ще издържи дълго, е едновременно древен и спешен, толкова стар, колкото и републиката ни. Америка като държава около 250 години ?Тези болните *** сигурен съм,че не знаят има много страни с няколко хилядна история - България повече от 1340години- Като Китай,Иран,Ирак Египет и т.н.В тая "Престъпна страна" ( защото създателите на тоя страна били-убийци,престъпници, авантюристи когато папата помолил Х.Колумб ( при втората експедиция - първата 1492 2-та 1494 година- така мисля може да се провери ) " Направи така , че никога повече да не се върнат в Европа".Както видяхме "малък кръг хора" определят както съдбата на Америка така и до-някъде на човечеството. Д.Байдън "Спящият Джо" като последният " мохикан " се стреми да запази това което с години не е променено ( законите някои са с повече от 200 години).Живеейки в миналото - последните 30 години едно полярният свят вече не съществува те мислят да продължат не приемайки, че Светът е вече много полярен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Деменция , алцхаймер или някакъв нов вид успешно развива???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
FNM
преди 2 години
Бая грозновати тролчета щъкат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още