IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вотът в Саксония-Анхалт: Ново предизвикателство пред консерваторите в Германия

Победа на крайната десница ще донесе големи главоболия на Армин Лашет и федералните християндемократи

13:25 | 04.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

По време на предизборната кампания преди вота през 2017 г. Меркел на няколко пъти бе посрещана със скандирания и обиди от разгневени граждани в Източна Германия. Християндемократите обаче все още са популярни сред много избиратели.

Зелените, летейки високо във федералните социологически проучвания, се борят да пробият в източните провинции. Партията получава 10% от гласовете, според проучванията, а социалдемократите западат още от края на 90-те години на ХХ век. Левицата Die Linke, също популярна в бившия Изток, претърпява спад в подкрепата и се озовава в надпревара за третото място.

„Ще гласувам за [християндемократическия премиер] Хаселоф, макар че той вероятно ще се обедини отново със Зелените“, казва жителят на Хале Щефан Еберт. (Настоящото регионално правителство се състои от християндемократите, социалдемократите и зелените.) Твърде млад, за да си спомня дните преди падането на Желязната завеса, Еберт казва, че е наясно колко бедни са били всички през 90-те години и че ситуацията се е подобрила оттогава, в по-голямата си част под управлението на ХДС.

„Оценявам това, но това, което се случи с миграцията през последните години, е твърде много“, добавя той. „Става въпрос и за нея - искам тя да расте в безопасна среда“, посочва той малката си дъщеря, с която се разхожда.

Проблем с екстремизма

Други се страхуват по-скоро от крайнодесните екстремисти. През 2019 г. атака срещу синагогата на Хале приключи с двама загинали.

Източните провинции се борят с неонацисткото насилие много преди АГ да набере скорост, подхранвана от икономическите затруднения, демографските промени и мобилизационните усилия на западногерманските неонацисти след 1990 г., както и нежеланието на комунистическия режим да признае съществуването на неонацистите в уж антифашистката ГДР.

„Саксония-Анхалт има проблеми поради структурните прекъсвания през последните десетилетия, особено колапса на източногерманската индустрия“, казва Михаел Бьохер, професор по политически науки в университета в Магдебург, столицата на провинция Саксония-Анхалт. „Провинцията е сравнително икономически слаба, тъй като има малко големи компании, които се установяват тук“, допълва той.

Икономическите и демографските предизвикателства - Саксония-Анхалт например е загубила близо една четвърт от населението си заради миграцията към Западна Германия от 1990 г. насам, дават усещане за безнадеждност, като правят крайнодесните движения по-привлекателни за някои коментира Бьохер. Той предупреждава, че тези проблеми не се ограничават само до източните провинции.

Карамба Диаби, депутат от социалдемократите във федералния парламент на Хале и първият чернокож германски депутат, посочва, че крайната десница е в малцинството в Саксония-Анхалт. През 2020 г. офисът на Диаби в Хале е атакуван, като мотивацията зад нападението не е разкрита, но се смята, че е свързана с расизъм и крайнодесен екстремизъм.

„Очевидно е, че има малка група хора, които са много шумни, но те не са мнозинството в това общество - също не са мнозинството в Хале. Затова не трябва да се оставяме да бъдем сплашвани, а ще продължим да си вършим работата“, казва депутатът.

Диаби не е съгласен и с внушението на Вандервиц, че някои източногерманци са безвъзвратно изгубени за демократичната политика: „Мисля, че е погрешно просто да се откажем от цяло поколение сега“.

Предстоят ли проблеми

Ако АГ спечели в неделя, победата - макар и значителна, ще бъде до голяма степен символична. Ръководството на християндемократите многократно е изключвало всяка коалиция с крайнодясната партия.

Други консерватори от провинцията обаче и преди са се показвали отворени към идеята за сътрудничество с крайната десница. Всяка стъпка в тази посока би се превърнала в голямо главоболие за Лашет и федералните християндемократи. Неговият предшественик като партиен шеф Анегрет Крамп-Каренбауер беше принудена да подаде оставка, когато консерваторите от Тюрингия неочаквано избраха провинциален премиер с подкрепата на АГ миналата година.

Както каза консервативният парламентарен лидер на Тюрингия Марио Фойт миналия месец: „Изборите няма да бъдат спечелени на изток. Те обаче могат да бъдат изгубени на изток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още