IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС трябва да се справят със съюзниците, които отстъпват от демократичните ценности

НАТО не е просто отбранителен съюз, а общност от ценности, които трябва да бъдат защитени не само срещу външни врагове, но и срещу тези, които подкопават основи

09:23 | 26.06.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

През декември контролираният от държавата енергиен гигант PKN Orlen купи германската Polska Press, като му даде контрол над 20 регионални всекидневника, 120 списания и стотици онлайн портали в цялата страна. Независими редактори и репортери вече започнаха да се сменят с проправителствени пехотинци. Само след няколко месеца ще има цели региони в страната без достъп до вестници, които не се подчиняват на правителствената линия.

Polska Press има общ обхват от над 17 млн. читатели. Покупката на медийната група от PKN Orlen ще бъде ценен инструмент за управляващата партия "Право и справедливост" преди парламентарните избори през 2023 г.

Съдебните дела и целевите данъци, насочени към частните медии, се превърнаха в норма. Правителствени приятели с дълбоки джобове започнаха над 50 дела срещу независими медии. Идеята е опозицията да се изтощи и или да се подчини, или да фалира.

Тъмното минало на Полша има своя отзвук. По време на социализма редакторите са привиквани в Централния офис на партията за контрол на печата във Варшава, където техните статии са били тотално префасонирани или спирани от печат. Иронията е, че сегашното правителство, водено от някогашни антикомунистически кръстоносци, посяга към подобна тактика.

Независимите телевизии и радиостанции също са изправени пред трудни времена. Най-гледаният новинарски канал в Полша, TVN 24, собственост на базирания в САЩ доставчик на телевизионно съдържание Discovery, чака повече от 18 месеца лицензът му да бъде подновен от Националния съвет за радиоразпръскване, агенция, тотално подчинена на правителствения апарат.

Досега американските връзки на TVN го предпазват от по-агресивно държавно вмешателство. Без категорични действия от страна на ЕС и САЩ обаче съдбата на TVN 24 няма да е по-различна от тази на германската Polska Press.

Друг телевизионен канал, ATM Rozrywka, не е получил нов лиценз с мотив, че не е представил подходяща документация. По-рано тази година антимонополният регулатор спря Agora, издателят на най-продавания либерален вестник в Полша Gazeta Wyborcza, да придобие радиостанцията Eurozet поради „опасения за конкуренцията“.

За да защитят онова, което е останало от свободните медии в Централна и Източна Европа, водещите демократични светлини в алианса на НАТО трябва да използват правилните инструменти, за да спрат най-лошото.

Германският канцлер Ангела Меркел трябва да използва последните си месеци на поста, за да разтегне политическия мускул. ЕС може да се увери, че Будапеща и Варшава не въоръжават националните разпоредби, за да сплашат независимите търговски обекти.

На свой ред администрацията на Байдън може да удари популистите там, където най-силно ги боли. Полша е важен съюзник, но помощта на САЩ за сигурност не трябва да бъде безусловна. НАТО не се отнася само до бойни танкове и блестящи бойни самолети. Това е общност от ценности, които трябва да бъдат защитени не само срещу външни врагове, но и срещу тези, които се опитват да подкопаят основите. САЩ и ЕС трябва да предприемат смели стъпки заедно, за да отстояват трудно спечелените демократични свободи.САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
male4ko
преди 2 години
Целият свят в момента под геноцида на 'ценностите'..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Отивай да лъскаш руския ботуш. По някое време като пийнат руските момчета ще ти разпорят анасчуето както ти обичаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...От своя страна, Европа трябва да спечели доверието на Байдън."..................мхм , тука в прв текст ти казват на кого да целуваш ръка ... и не само ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
''че САЩ се завръщат на световната сцена. Връща ли се обаче и Европа?'' ЕС не е ходил никъде, че да се завръща. Американците тотално се излагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
НАТО има прекалено ного шапкар кой седи, сepe и пъpди, нищо не прай и само лежи на гърба на данъкоплатеца, от там треат некви измислени врагове евроггейски ценности иначе сички на Околовръстното за *** ..... псолютни нещаaaстници, педдали и каввали то ко друго да са ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Money
преди 2 години
Пий виаграта и може да ти олекне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Извратении долни нищожестваа!!!Вече искат направо да обяват всеки, който не аплодира ЛГБТ за враг. Сигурно наближава времето, когато това ще се наказва със смъртно наказание.Диктатура на социалистическия хомосексуализъм? Твърде много вече се доближавате до така заклеймявания нацизъм.Никакво НАТО, никакъв ЕС не искаме щом правилата ще се определят от диктатура на днешните ЛГБТ нацисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още