IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки не могат да очакват да бъдат спасявани при всяка криза

Те трябва да увеличат собствения си капитал, за да се защитят срещу следващия неочакван шок

10:53 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За да осветли въпроса, клонът на Федералният резерв в Минеаполис създаде инструмент, който позволява на обществеността да въвежда предположенията си и да изчислява банковите загуби по свои собствени сценарии, със и без фискална подкрепа.

Сега сме изправени пред някои фундаменталнли въпроси на политиките. С какви икономически сътресения би трябвало да се справят сами банките? И за кои шокове е подходящо да разчитат на подкрепата на данъкоплатците?

Повечето хора интуитивно разбират, че Ковид кризата бе различна от световната финансова криза. Пандемията по същество беше природно бедствие, засегнало глобалната икономика. И банките не бяха по-виновни от авиокомпаниите или хотелските оператори.

В контраст, банките помогнаха за създадаването на условията, които доведоха до кризата през 2008 г., като отпуснаха милиони лоши ипотечни заеми. И в двата случая банковият сектор, при липсата на държавна подкрепа, не би могъл сам да издържи загубите и да продължи да предоставя кредити на икономиката.

През 2008 г. много големи банки бяха заплашени от фалит, което принуди фискалните власти да се намесят в последния момент, за да предотвратят банков колапс, който можеше да превърне дълбоката рецесия в нова депресия. В случая с пандемията фискалните власти действаха агресивно още в началото, за да подкрепят икономиката, като по този начин спасиха и банковия сектор.

Никога не знаем предварително откъде ще дойде следващата криза или кой ще бъде виновен, когато настъпи. Единственият инструмент, който имаме, за да гарантираме устойчивостта на банките, е да направим така, че те да разполагат с достатъчно собствен капитал по всяко време.

Анализът на Федералния резерв в Минеаполис и многобройни външни експерти показва, че банките се нуждаят от около 20 процента дялово финансиране, в сравнение с около 13 процента днес, за да се предпазят от дълбоки икономически спадове, като например друга жилищна криза или пандемия.

Банките са против подобни предложения, защото по-високите нива на собствения капитал ще навредят на цените на акциите им. Обществеността трябва да реши: трябва ли банките да бъдат устойчиви или винаги да зависят от щедростта на данъкоплатците?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още