IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток 2" ще засенчва американо-германските отношения с години

Упорито защитавайки руския газопровод, Меркел предаде САЩ и Европа

08:35 | 14.07.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В последно усилие да спре завършването на връзката, Конгресът на САЩ инициира санкции срещу корабите, полагащи тръбите, а през май поиска още по-строги мерки, включително стъпки, насочени към шеф на "Северен поток 2", който е германски гражданин. Байдън обаче се отказа от тези санкции, за да не застраши по-широките отношения между САЩ и Германия и да даде повече време на преговорите. Но Конгресът отново ще поиска санкции през август, когато Байдън трябва да разкрие картите си.

Това изнервя германците точно когато навлизат в горещата фаза преди парламентарните си избори през септември, които ще излъчат ново правителство до месеци. Сега тежестта е върху оттеглящата се Меркел - тази седмица, докато е във Вашингтон - да предложи на американците някои идеи за разрешаване на геополитическата каша, която забърка.

В нейна защита тя вече посредничи за удължаване на съществуващото газово споразумение между Русия и Украйна до 2024 г. Дали Путин, който игнорира международното право по отношение на Крим и другаде, ще се вслуша, е друг въпрос. Но истинският въпрос е какво се случва след 2024 г.

Единият вариант е Германия да даде да се разбере, че ще врътне кранчето на газа, идващ през "Северен поток 2", ако някога Путин прекъсне доставките за Украйна. Но това звучи неправдоподобно. Путин би спрял газа за Украйна през зимата, когато Западна Европа е най-зависима от руската суровина и не може да си позволи да запуши "Северен поток 2". А и каква е логиката да построите газопровод, който да допълва съществуващите, само за да се преструвате, че можете да ги затворите всичките наведнъж?

Друга опция е да се укрепи Украйна, като й се помогне да разработи енергийна инфраструктура и нови източници на приходи. Това е добра идея дори при отсъствието на "Северен поток 2". Но това няма да спаси Украйна от руските изнудване и агресия. И с нищо няма да успокои всички останали страни в региона, притеснени от евентуални руски заплахи.

Трета идея е Германия да застане зад проекта, наречен Инициативата "Три морета". Той има за цел да подобри инфраструктурните връзки между 12 източни членки на Европейския съюз, включително пристанищата и тръбите, необходими за преминаване към втечнен природен газ от САЩ или други доставчици. Отново, чудесна идея дори без "Северен поток 2", но с малка полза за Украйна.

Реалността е, че упоритата защита на "Северен поток 2" от Меркел ще се разглежда като петно ​​върху нейното иначе широко и нюансирано наследство и ще бъде пречка за нейния наследник. Тя отчуждава както САЩ, така и европейските партньори, като показва лицемерието на държава, която твърди, че действа в интерес на ЕС, а всъщност се грижи само за своя. И може да събуди у Източна Европа историческите травми на менгемето между германци и руснаци.

Затова погледнете отвъд бодрите снимки на Байдън и Меркел във Вашингтон. При закрити врати те ще имат разговор, който изобщо не би трябвало да е необходим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
petyob
преди 2 години
Обикновенно Пешо пише разумни неща, та сега се чудя дали не ги е преписал мотамо тези от някъде тези... гледам и другите коментари са в тази насока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Мдамммм.За разлика от БГ политиците, които предадоха Южен Поток Меркел къде с клинчене, къде с гъвкавост направи Германия газов център на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
irish
преди 2 години
Сега ако правилно прочетох автора обвинява Меркел, че се грижи за германците вместо за украинците. Ех кога и ние ще имаме такива политици, да мислят първо за България , пък после да се кланят на запад или изток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Интересно - кой действаше и действа с лицемерство? Нали САЩ обещаваха да залеят Европа с евтин шистов газ? Е - къде е американският газ, че сега ПОСРЕД ЛЯТО половината европейски държави гледат към Петербург и Лахта центр (новата централа на Газпром) като гладни кученца? Значи "безкористният приятел" на Европа - САЩ е искал Европа да бъде срината в безпрецедентна енергийна криза... а на зима какво правим, щом още лятото има недостиг на газ? Как точно Меркел "предаде Европа" - като я спаси от енергиен апокалипсис ли? И друг въпрос имам - към наглите зеленаши с ВЕИ-тата. Сега е лято - ветър вее, слънце грее. Защо пак енергийната системае не може без газ, че и без въглища - а вие се спотайвате след като вече усвоихте поне 1 ГБ суха пара? А, мошшшшеници... ах, защо нямам власт, така хубаво ще ви люлям по грозните перки, че и след 1000 години ще снимат филми за мене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Правилно са отбелязали в статията, че Германия действа лицемерно.Крайно време беше това да се забележи.Казано е - по делата им ще ги познаете.Германия на приказки е първи защитник на демокрацията и борец за човешки правдини, но действията са изцяло меркантилни и подвластни само и единствено на тръговските и интереси.Като тези си действия маскират с благовидни теории как, видите ли , това вършело повече работа от конфронтацията и санкциите.Нещо, което е доста доста съмнително.По подобен начин едно време в училище поставяха добро другарче на един чин с лошо другарче, да се повлияело лошото другарче и да станело добро.Почти винаги се случваше точно обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
мау колко тъжно само, че бабоерата не искала си купи Сашофски шистаци на осморни цени .... швабската индустрия да не е мръднала на воплите и стоновете на атлантическите пееераси ? Тя Щъркелица не случайно е 20йска на власт, защот купуа директно от Мордор, там Демокрацията я разбират друго яче ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
"Северен поток 2" ще засенчва американо-германските отношения с години > Малко е Пеше, с хилядолетия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още