IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Затоплянето на Земята с 1,5°С ще бъде постигнато още през 2035 г.*

Този доклад трябва да прозвучи смъртоносно за въглищата и изкопаемите горива, преди те да унищожат нашата планета, заяви Антониу Гутериш

11:25 | 09.08.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: David Gray/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Със сегашните темпове на развитие Земята ще се затопли с 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера до около 2030 г. и по този начин - десет години по-рано от датата, която бе прогнозирана през 2018 г. Това е един от  изводите на новия доклад на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) към ООН.

Парижкото споразумение относно изменението на климата предвижда глобалното затопляне да бъде ограничено до 1,5 градуса, ако е възможно, но под 2 градуса по Целзий. 

Констатацията на групата, подкрепена от ООН, застрашава постигането на ключовата цел на Парижкото споразумение, тъй като признаците на изменението на климата стават очевидни във всяка част на света, предава Bloomberg.

Последната научна оценка от Междуправителствената група на ООН по изменението на климата за първи път подчертава със сигурност „пълната отговорност на човешката дейност“ за повишаването на температурите. Учените не прогнозират край на затоплящите тенденции, докато емисиите не бъдат преустановени.

„Недвусмислено е, че човешкото влияние е затоплило атмосферата, океана и сушата“, пишат авторите на шестата глобална научна оценка на IPCC от 1990 г. насам и първата, публикувана от повече от осем години. Решаващият праг на затопляне от 2°C ще бъде „надхвърлен през 21-ви век“, заключават авторите на IPCC, ако не се стигне до сериозни съкращения на емисиите „през следващите десетилетия“. 

Докладът, публикуван в понеделник, е дело на повече от 200 учени на база на хиляди изследвания, а обобщението е одобрено от делегати от 195 държави. Решенията на този доклад установяват мощен глобален консенсус - по-малко от три месеца преди старта на международните преговори на ООН за климата.

Сред основните констатации е и фактът, че през последното десетилетие най-вероятно времето е било по-горещо от всеки период от последните 125 хил. години, преди които морското равнище е било с 10 метра по-високо. Пожарите и обезлесяването са повишили и нивата на въглероден диоксид в атмосферата до най-високото им ниво от 2 млн. години, а земеделието и изкопаемите горива са допринесли за най-високото ниво на метан и азотен оксид от най-малко 800 хил. години.

Документът е „червен код за човечеството“, заяви Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, в подготвените бележки, свързани с публикуването на доклада. „Този доклад трябва да прозвучи смъртоносно за въглищата и изкопаемите горива, преди те да унищожат нашата планета“, казва той.

Въпреки че авторите на IPCC премахнаха част от предпазливата несигурност, която бележеше миналите оценки, през последните няколко месеца се наблюдава поредица от бързи климатични бедствия, които подчертават новия наратив. Лятото в Северното полукълбо беше помрачено от тежки наводнения в Европа и Китай, както и от тревожна суша и ранното настъпване на големи пожари в западната част на САЩ и Канада. Едно от най-студените места на планетата, Сибир, изживя тежки жеги и горски пожари. А през този уикенд видяхме и обезпокоителни кадри на хора, бягащи от разпръснати горски пожари в Гърция, предава Bloomberg.

Почти всичко това може да се дължи на човешкото влияние. IPCC установява, че комбинираните ефекти от човешката дейност вече са увеличили средната глобална температура с около 1,1°C над средната стойност от края на 19-ти век.

Приносът на природни фактори, като слънцето и вулканите, за глобалното затопляне се оценява на близо до нулата. Всъщност хората са емитирали достатъчно парникови газове в атмосферата, за да загреят планетата с 1,5°C според доклада, но замърсяването с фини частици от изкопаеми горива осигурява охлаждащ ефект, който маскира част от въздействието.

В петата си оценка, публикувана през 2013 г., доброволците от IPCC въведоха идеята за „въглероден бюджет“, определяйки горна граница на количеството въглероден диоксид, което може да се добави към атмосферата, преди то да надмине определени температурни прагове. „Сега имаме много повече доверие в тези данни“, казва Джьори Рогел, преподавател по изменението на климата и околната среда в Imperial College London и един от авторите на доклада.

Човечеството ще има около 50% шанс да остане под прага от 1,5°C, изискван от Парижкото споразумение, ако емисиите на CO₂ от 2020 г. нататък останат под 500 милиарда тона. При сегашното ниво на емисиите този „въглероден бюджет“ ще бъде изразходван за около 13 години. Ако скоростта не спадне, планетата ще се затопли с повече от 1,5°C.

„Нашата възможност да избегнем още по-катастрофални въздействия има срок на годност“, казва Хелън Маунтфорд, вицепрезидент по климата и икономиката в World Resources Institute. „Докладът предполага, че това десетилетие наистина е последният ни шанс да предприемем необходимите действия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5°C. Ако колективно не успеем бързо да ограничим емисиите на парникови газове през 20-те години, тази цел ще се изплъзне“.   

Сега публикуваният доклад служи като насока за Световната конференция по климата в Глазгоу през ноември. Тук, както бе договорено на Парижкото споразумение за климата, държавите трябва да определят нови обвързващи насоки за намаляване на емисиите на парникови газове. Целта е да се ограничи глобалното затопляне до под два градуса - ако е възможно до 1,5 градуса - в сравнение с прединдустриалната ера до края на века. Подобно затопляне се счита за почти управляемо.

*Актуализирано в 11:35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Стига сте лъгали хората.Затоплянето е факт,с или без човешка намеса.Схемите и далаверите с емисиите са за милиарди.Не въглищата,а Зелените сделки ще ни затрията.Сметката става дебела,и няма кой да я плати.Вижте какво става с цените на газа,с цените на горивата,ами за електрическите коли,дори не си струва и да говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
"Има човек има проблем, няма човек - няма проблем. " Това го приписват на Сталин, но го е казъл друг отговорен другар. Те и сегашните отговорни другари само тия вувузели надуват - затопляне и ваксини, ковид и зелено.... а трупат друго зелено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
До тогава трябва да са ваксинирани 70-80% от хората.. така, че ще започне бързо охлаждане.. поради намалената консумация.Има човек има проблем, няма човек - няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още