IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Култът към личността на Си Дзинпин е опасност за Китай

В комбинация с управление на комунистическата партия обикновено е рецепта за бедност и бруталност

09:38 | 19.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Почти е сигурно, че Си ще успее. Неговите поддръжници и кликата му ще приветстват този ход. Как иначе? От китайския лидер се иска да бъде „добър император“ - мъдър лидер, който прави всички правилни стъпки за модернизация на страната.

Със сигурност е възможно да се защитят емблематичните политики на Си - като овладяване на корупцията и по-агресивна външна политика. Настоящите кампании за намаляване на неравенството и за контрол върху силата на големите технологични компании също могат да бъдат оправдани.

Но всички тези политики също така могат лесно да се объркат. Заплашването на Тайван може да доведе до ненужна конфронтация със САЩ. Преследването на големите технологични компании може да изплаши предприемачите и да затрудни частния сектор.

Истинската трудност е, че ако нещата се объркат, ще бъде много трудно това да се каже открито от когото и да е. Всички култове към личността се основават на идеята, че великият лидер е по-мъдър от всички, които го заобикалят. Не може да се признае, че той е направил грешки. Китайските критици на справянето на Си с пандемията от Covid-19 бяха изпратени в затвора. В Китай на Си Дзинпин няма да има публични разследвания или парламентарни изслушвания относно пандемията.

Култът към Си Дзинпин също така е по същество унизителен за образованите китайски фукционери от среден и висок ранг, които трябва да изучават мислите на Си ежедневно чрез специално приложение. От тях се очаква да благоговеят пред разсъжденията на лидера и да повтарят като папагали любимите му фрази, като например „зелените планини и чистата вода са важни колкото планините от злато и сребро“. Всеки, който намира този ритуал за спорен или смешен, би било разумно да запази мислите за себе си. Култът към Си означава, че неискреността и страхът вече са запечатани в китайската система.

Удължаването на лидерството на Си далеч в бъдещето е и рецепта за бъдеща криза с наследяването. Китайският лидер е на 68 години. В един момент той вече няма да е в състояние да управлява. Но как ще бъде отстранен?

Създаването от Си на култ към личността и ходовете му да стане на практика „владетел за цял живот“ са част от притеснителен глобален модел. В Русия Владимир Путин също натиска за конституционни промени, които ще му позволят да остане на власт доста след 80-годишна възраст. Доналд Тръмп се „шегуваше“ завистливо, че САЩ трябва да последват Китай в премахването на президентските мандати.

Но американската политическа система има контролни механизми, които успяха да осуетят най-лошите инстинкти на Тръмп. В страна като Китай - без независими съдилища, избори или свободни медии - няма реални ограничения за култа към лидера. Ето защо сега Си представлява опасност за собствената си страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
kmilchev
преди 2 години
Не че нещо, но именно Мао е човекът, който връща много земи обратно на Китай. А и ги прави от 450 милиона до почти 1 милиард население само за 30 години. А на днешно време населението им е вече над 1,4 милиарда именно заради него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Съгласен. Никога в историята култ към личност, особено пък комунист и управление на комунистическа партия не е дало нищо на хората освен диктатура, бедност, насилие и подтискане на всичко читаво и прогресивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
За съжаление, има много истина в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още