IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Търсенето не е проблем на икономиката, но доставките са

Колкото по-дълго време отнеме промяната в политическите нагласи, толкова по-голяма е вероятността да повторим разочарованието от кризата от 2008 г.

15:39 | 01.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Scott McIntyre/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott McIntyre/Bloomberg

Действителните дейности за повишаване на производителността, като модернизация на инфраструктурата и гъвкаво създаване на работна ръка и преоборудване, станаха скучни и старомодни в сравнение с това, което сложното финансово инженерство изглежда отприщи. Затова и не отне много време икономиките да претърпят нов нормален разочароващ растеж, значителни неравенства и безкрайни кръгове от изключителни намеси на централните банки за поддържане на финансовата стабилност, макар и с изкуственото разнообразие.

Тъй като растежът многократно не достигаше очакваното и необходимото, първоначалният свръхцикличен начин на мислене на много икономисти и политици премина към лазерно фокусиране върху справянето с недостатъчното съвкупно търсене. За съжаление, Covid превърна това в слабост, защото сега доминират проблемите с доставките.

Един ранен икономически урок на Covid е, че неговите двигатели на структурната плавност са трансформирали ефективността на световната икономика в забележима крехкост. Плътно преплетени трансгранични вериги на доставки внезапно станаха жертва на затваряне, свързано с Covid, едно или повече пристанища.

Прекъсванията на доставките и контейнерите превърнаха рентабилните вериги на стойността в губещи. В търсене на по-голяма устойчивост, компаниите започнаха да пренасочват своите вериги на доставки и засилиха краткосрочните уязвимости. Трудно е бързо да се изгради и въведе в експлоатация ново производствено съоръжение. Още по-трудно е, когато мнозина се опитват да направят едно и също нещо наведнъж.

Предлагането на работна ръка също стана проблем. По-голямата чувствителност на работниците към рисковете за здравето и избора на начин на живот променят склонността към работа. Участието на работната сила стана по-малко сигурно, което стимулира рекордно увеличаване на свободните работни места.

Разходите за труд неизбежно започват да се увеличават навсякъде, тъй като усилията на компаниите да привлекат нови работници ги принуждават също да повишат заплатите, за да запазят тези, които вече имат.

Докато доказателствата на място за прекъсване на предлагането се умножават, доминиращото макроикономическо мислене все още е прекалено фиксирано върху недостатъчното съвкупно търсене. Няколко от последните политически забележки на Федералния резерв отново служат за пример.

Това няма да е изненада за поведенческите учени. Когнитивните капани могат да забавят изместването на фокуса на политиците върху прекъсванията на доставките, които са в основата на икономическото неразположение днес и утре. Вместо това те засилват някои подходи, особено в паричната политика, които по невнимание усилват стагфлационните ветрове във все повече страни.

Когнитивните пристрастия са особено проблематични във време на големи промени в операционната среда. Това стана ясно след финансовата криза през 2008 г. с прекалено цикличното икономическо мислене, което забави политическите реакции на структурния и светски шок с няколко години. Днес виждаме твърде бавно развитие от търсене към предлагане.

Ел-Ериан заключава, че колкото по-дълго време отнеме промяната в националните и многостранните политически нагласи, толкова по-голяма е вероятността да повторим разочарованието от световната финансова криза: да спечелим войната срещу непосредствения враг, но да не успеем да установим мира на траен и приобщаващ социално-икономически просперитет, платформа за справяне с опасни светски предизвикателства като изменението на климата и за утвърждаване на истинска финансова стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Милиони хора по света останаха без работа през 2020 и 2021, и да кажеш че нямаше криза е несериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Има една приказка че всеки път е различно и всеки път е едно и също.Различното е във сценария ,а същото е че предстои свиване на балансите и паричното предлагане заради риска и вдигане на лихвите .След това криза.Реално 2020 година криза нямаше,също и до втората половина на 2021 година ,всичко случило се до днес беше подготовка за реализирането на кризата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
на там статията става още по неясна и тегава... явно човека е използвал много епитети и гугъл транслейта не е сработил добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Колкото по-дълго време отнеме промяната в политическите нагласи, толкова по-голяма е вероятността да повторим разочарованието от кризата от 2008 г.--------------по неясно, нямаше как да го напишете :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още