IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мафиотските структури" на Австрия, затънала в блатото от години

Лъжи, корупция, арогантност и смесица от подлост и сервилност от години задушават австрийската политика и икономика

17:18 | 26.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Себастиан Курц остава председател на своята партия и на парламентарната фракция. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Себастиан Курц остава председател на своята партия и на парламентарната фракция. Снимка: Bloomberg LP

Застрахователни измами, подкупи и инструментализирани банки: Intrigantenstadl има дълга традиция

И така Австрия многократно беше разтърсена от скандали: през 1977 г. кръгове, близки до SPÖ, потопиха кораба Lucona, за да извършат застрахователна измама. Шестима членове на екипажа бяха убити, а резултатът са 16 оставки и присъди. През 2002 г., според няколко анкетни комисии, представители на правителството на Волфганг Шюсел (ÖVP) и на FPÖ са получили 100 милиона евро подкупи за поръчка на самолети Eurofighter.

Курц не е първият политически носител на надеждата, който се натъква на афери. Скандалът от 1980 г. за плащанията на подкупи по време на строежа на болницата във Виена коства поста на Ханес Андрош, определен за наследник на социалдемократа Бруно Крайски, който някога беше толкова почитан в Австрия, колкото Вили Бранд в Германия.

Данъкоплатците дори трябваше да платят 6 милиарда евро за скандала около Hypo Alpe Adria Bank, инструментирана от високопоставения политик от FPÖ Йорг Хайдер заради неговата мегаломания, която инвестира предимно в Балканите и привлече внимание чрез масирана фалшификация на отчетите си.

Скандалите и европейските критики за липсата на преоценка в Австрия доведоха до създаването на прокуратура, специализирана в икономически престъпления и корупция (WKStA), което извади на бял свят рекламната афера на Курц.

През 2015 г. препятствието за създаване на парламентарни анкетни комисии беше намалено: оттогава гласовете на една четвърт от депутатите са достатъчни, което дава на опозицията повече свобода на действие. Междувременно, в края на краищата главният герой от Ибиса Щрахе беше осъден на 15-месечна условна присъда за подкуп, след като беше принуден да напусне политиката.

Обществото на слепените оформя и икономиката и медиите

За актьора Офчарек причината за многото скандали е, че Австрия е „много малка страна и там са склонни да работят подобни на мафия структури. Иначе не мога да си го обясня“. Влиятелен бизнес представител говори за „общество на целувките“, в което много бързо „всички се сближават и всичко е толкова сплъстено“.

Издателят на списанието News Хорст Пиркър счита „висшия политически персонал на Австрия за извратен“. На фона на скандалната сделка той самокритично отблъсква правителствените реклами срещу добронамерените репортажи.

В този хабитат от клубове по интереси – т. нар. Freunderlwirtschaft, редица сенчести герои пораснаха. Мъже като Томас Шмид. Като най-важния служител в Министерството на финансите, наричан генерален секретар в страна, богата на изключителни титли, за него WKStA твърди, че е организирал "рекламната корупция" за кратко.

Понякога неприлични SMS от мобилния телефон на Шмид, които следователите са успели да възстановят, след като са били изтрити, разкриват как той е пласирал фалшиви проучвания и политически дитирамби за Курц. Публичният сектор плати 222 милиона евро за реклама миналата година, увеличавайки този разход с още 44 милиона евро на годишна база.

Според разследващите тази практика е налице от 2016 г. През 2017 г. тогавашният ръководител на ÖVP Райнхолд Митерленер пропада до предполагаемото дъно в изборни анкети. Младата звезда Курц поема управлението.

В един от 300 хил. SMS-а Шмид нарича сделката с масовия вестник Österreich от издателството на Братя Фелнер „брилянтна инвестиция”. „Фелнер е капиталист. Който плаща, поръчва музиката. Обичам това”, пише 45-годишният Шмид. Когато Курц стана външен министър, Шмид се хвали в кратко съобщение: „Увеличих бюджета на Себастиан с 35 процента.“ И: „Сега Курц може да излива пари“.

Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
те до са "не са знаели" че у Австрията имало мафиотски структури и тек са им казали да го препишат тва от "авторитетното издание" на пропагандния швабски весник .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
ако Handelsblatt e "авторитетен" то аз съм на Вивалди внука ... и Бойчото е просс преписвач нищо поече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Не ми е много ясно що Бойчо да ги е попилял австрийците, при положение,че материалът е разследване на авторитетното немско икономическо издание Handelsblatt?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Още от Австро-Унгарската империя Виена е център на европейската корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Освен наш традиционен партньор Австрия е също така традиционен надничар на Русия. Още преди 2000г. руски официални лица се изпуснаха, че България е много назад в доходите от корупционните фондове на руската федерация в сравнение с Австрия например. Изгубих им бройката колко австрийски политици вече са хванати в корупционни схеми с руски пари. Става им нещо като традиция и политическа дисертация там да се продават на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
И между другото, Бойчо, трябва да си ама много т.ъп. в деня, който е национален празник на Австрия, да пускаш подобни поми.и. Това показва елементарна липса на журналистически усет. Да не би да са те изгонили от коктейла в посолството, макар да не вярвам, едва ли да си бил от поканените изобщо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Първото ми мнение от кеша :)В-к "Работническо дело" громи загниващия капитализъм !Какъв болшевишки устрем, какъв пролетарски плам струи от всяка дума на дописката ! Направо си ги попилял австрийците, Бойчо ! Пулицър е малко за теб ! Так держать ! Венсеремос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти май изревнува, че само за vzhekoff има близалки и се опитваш да се намесиш в пиесата. Недей, преко сили ти е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
пъпеш , още се оригваш на суровата наденица , дето са ти набили и отпред и отзад ...ако ти си аудиторията на тоя сайт , да го ду ха ш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Що не лaпaш чypkи, а занимаш аудиторията на този достолепен сайт с твоите тегоби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още