IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мафиотските структури" на Австрия, затънала в блатото от години

Лъжи, корупция, арогантност и смесица от подлост и сервилност от години задушават австрийската политика и икономика

17:18 | 26.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Себастиан Курц остава председател на своята партия и на парламентарната фракция. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Себастиан Курц остава председател на своята партия и на парламентарната фракция. Снимка: Bloomberg LP

Държавният холдинг ÖBAG е в средата на безславната мрежа

През 2017 г. Шмид се похвали, че е изпълнил план на Курц да постави държавната холдингова компания ÖBAG под контрол на ÖVP и че до голяма степен е изместил FPÖ: „Готина сделка за ÖVP. Дължиш ми нещо“.

Шмид ще стане шеф на ÖBAG през 2019 г. Твърди се, че той и приятелите му са съставили предварително комисията за подбор и според разследващите са разписали критериите за подбор като за себе си и така са изключили от надпреварата опитни чуждестранни мениджъри. Реакцията на Курц чрез SMS: „Ти така или иначе можеш да получиш всичко, което искаш“. А Шмид благодари сервилно: „Обичам моя канцлер“.

ÖBAG притежава големи дялове в петролната компания OMV, в Austrian Post, в Telekom Austria, в Casinos Austria и в други компании. Холдингът осигурява членове на надзорни съвети и по този начин е инструмент за предоставяне на постове на един или друг поддръжник. Инвестиционният портфейл днес е на стойност почти 27 млрд. евро.

След като възникнаха съмнения от станалите известни разговори, че Курц е могъл да повлияе на назначаването на Шмид, ръководителят на държавния холдинг подаде оставка през юни - и мълчи и до днес. След 300 хил. SMS-а.

Но обвързването на австрийската политика и бизнеса отива още по-далеч: руският президент Владимир Путин дойде на сватбата на бившата външна министърка Карин Кнайсл, предложена за поста от FPÖ. Днес Кнайсъл е в надзорния съвет на контролираната от държавата руска петролна компания „Роснефт“, чийто председател на надзорния съвет е Герхард Шрьодер.

Путин представи на Путин свързания с него самия предприемач от Инсбрук Рене Бенко, собственик на Galeria-Kaufhof и акционер на Kronen Zeitung, от Инсбрук. А освен това Курц се срещаше редовно за дискусии относно икономическата политика с Маркус Браун, шефът на Wirecard, който сега е в затвора.

Политиката и бизнесът са всичко друго, но не и отделни светове в Австрия. Собственикът на силно задлъжнялата група за недвижими имоти Adler Джевдет Чанер, който сега е обект на критики, се пробва в политиката, преди да започне като предприемач: като председател на младежката организация на SPÖ в родния си град Линц.

Президентът се извинява за лошия имидж, който вреди на демокрацията

След като Курц напусна поста, Ван дер Белен се извини за „този морален образ“, който е накърнил австрийската демокрация.

Себастиан Курц в момента е главният герой в този роман. А един от елементите му е, че Шмид и други съучастници на Курц наричат себе си „преторианци” – по аналогия на първите телохранители на римските императори.

И може би в романа се включва и отвръщането или предателството на Курц, който заряза последователите си само няколко часа преди „отстъпването си“, по време на което той подаде оставка и стана председател на клуба (лидер на парламентарна група): „Всички тези твърдения са насочени срещу служители на Министерството на финансите“, каза все още канцлерът. Той почти не познавал замесените хора.

„Лъжите са стандартен инструмент за него“, казва основателят на либералната партия Neos Матиас Щролц по адрес на Курц и заявява, че той му е казал по време на коалиционни преговори, че „може да лъже“.

През лятото на 2020 г. Курц говори презрително за южните партньори от ЕС като „държави, които са се разпаднали в своите системи“. Сега сякаш самият той постави истинска драма в Burgtheater и потвърди думите на великия австрийски сатирик Карл Краус, който нарече родината си „експериментална станция за световната лудост”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
те до са "не са знаели" че у Австрията имало мафиотски структури и тек са им казали да го препишат тва от "авторитетното издание" на пропагандния швабски весник .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
ако Handelsblatt e "авторитетен" то аз съм на Вивалди внука ... и Бойчото е просс преписвач нищо поече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Не ми е много ясно що Бойчо да ги е попилял австрийците, при положение,че материалът е разследване на авторитетното немско икономическо издание Handelsblatt?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Още от Австро-Унгарската империя Виена е център на европейската корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Освен наш традиционен партньор Австрия е също така традиционен надничар на Русия. Още преди 2000г. руски официални лица се изпуснаха, че България е много назад в доходите от корупционните фондове на руската федерация в сравнение с Австрия например. Изгубих им бройката колко австрийски политици вече са хванати в корупционни схеми с руски пари. Става им нещо като традиция и политическа дисертация там да се продават на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
И между другото, Бойчо, трябва да си ама много т.ъп. в деня, който е национален празник на Австрия, да пускаш подобни поми.и. Това показва елементарна липса на журналистически усет. Да не би да са те изгонили от коктейла в посолството, макар да не вярвам, едва ли да си бил от поканените изобщо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Първото ми мнение от кеша :)В-к "Работническо дело" громи загниващия капитализъм !Какъв болшевишки устрем, какъв пролетарски плам струи от всяка дума на дописката ! Направо си ги попилял австрийците, Бойчо ! Пулицър е малко за теб ! Так держать ! Венсеремос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти май изревнува, че само за vzhekoff има близалки и се опитваш да се намесиш в пиесата. Недей, преко сили ти е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
пъпеш , още се оригваш на суровата наденица , дето са ти набили и отпред и отзад ...ако ти си аудиторията на тоя сайт , да го ду ха ш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Що не лaпaш чypkи, а занимаш аудиторията на този достолепен сайт с твоите тегоби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още