IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гордиевият възел на европейската газова зависимост

Ясен ангажимент към синия водород би помогнал на ЕС да постигне амбициозните си климатични цели

16:12 | 09.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Има изход обаче, както всички признават. Природният газ не трябва да се изгаря заради енергийното му съдържание. Може да служи като суровина за получаване на водород. Чрез улавяне и съхраняване на въглерода (CCS) в процеса, полученият „син“ водород ще е източник на чиста енергия.

Съществуват технологии за използването му за задвижване на тежки превозни средства, които не могат да ползват батерии, на кораби и високотемпературни промишлени процеси, като тези при стоманата. Всъщност някои дейности са трудни за декарбонизиране по друг начин и CCS е задължително условие, за да станат нетните отрицателни емисии възможни.

Това, което липсва, е инфраструктура и пазар. За трансформиране на газа от запалим енергиен източник към водородна суровина е необходим транспорт и съхранение на водород и CO2, както и съоръжения за улавяне на въглерод. Такива инвестиции трудно могат да бъдат оправдани, освен ако не се очаква достатъчно търсене.

Това е като въпросът с кокошката и яйцето. За да има достатъчно търсене, е необходимо масово внедряване на водородни технологии в съответните сектори. Това от своя страна е икономически жизнеспособно, само ако потребителите са сигурни, че ще има предлагане на водород.

ЕС има силата да създаде пазар. Страните производителки на газ имат дадености да осигурят доставки на водород в голям мащаб. Но за да се случи едното и другото, и двете трябва да „скочат” заедно.

ЕС носи най-голямата отговорност това да се случи. Той има водородна стратегия. Но говорете с обществените и частните лица, вземащи решения в Норвегия, и скептицизмът, че ЕС е сериозен в намеренията си се показва на повърхността. Те се съмняват дали Европа има куража за трудните избори, изисквани от нетната нула, като например цена на въглерода, която „хапе”. И дали Европа подкрепя напълно синия водород и CCS, или е ангажирана с по-малко ефективния „зелен“ водород, произвеждан от електролиза на вода? Този избор би бил също толкова самоунищожен, колкото и отказът на Германия от ядрената енергия, който я накара да използва повече въглища.

Ако ЕС се ангажира със синия водород и вложи парите си в това, за което говори, той би могъл да поиска съответния ангажимент за доставки от Норвегия. Вместо забрана за проучвания в Арктика, той може да изисква политика, която позволява по-нататъшен добив на газ само чрез инфраструктура, която може бързо да бъде превърната в производство на син водород със съхранение на въглерода.

Могат да се намерят инструменти, политически или дори правно обвързващи, които да гарантират на всяка страна, че ще има и търсене, и предлагане. За Осло подобна политика предлага компромис с тези, които настояват за пълно премахване на изкопаемите горива. Може дори да бъде позволено на Норвегия да върне наградата си от Глазгоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Не разбрах защо да не ползваме газа директно, а първо да го превръщаме във водород и после да го горим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Само да напомня, че гордиевият възел се развързва чрез разсичане с меч. В слечаят - с мечът трябва да бъдат отсечени тимбериците на урсулата, тимерманс и зеленашеските им кукловоди - и да бъдат хвърлени на кучетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
логото на ЕС ше е " Кой ми *** в гащите ?!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
ФАЩ не са подписали Протокола от Киото, а вдигат най-голям джангър за климатичните изменения. Те явно се смятат за изключителни и призвани свише да командерят и напътстват другите, а сами да събират парсата. И защо не, след като Земята е пълна с дебилоиди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
A, то и самолетите му закъсняват, защото след метан, правил и кафява боя (разправят хора около него). Стар е дядото, но се е хванал на хорото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
440 частни самолета са използвали смелите борци срещу климатичните промени, за да се дотъркалят до Глазгоу.И като капак на всичко Дядо Байдън да вземе да отдели метан на публично място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още