IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабостта на Китай и Русия, а не тяхната сила, повишава риска от война с Америка

Той се състои в нарастващото убеждение на елитите в Пекин и Москва, че предимствата на САЩ и техните съюзници ще се увеличават, освен ако не направят нещо скоро

09:24 | 25.12.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рискът от конфронтация между САЩ и Китай е по-голям, отколкото е бил от десетилетия, като е възможен въоръжен конфликт, предизвикан от китайски действия срещу Тайван, пише за Wall Street Journal Андрю Мища, декан на Колежа по международни въпроси и сигурност към Европейския център за анализи на сигурността „Джордж Маршъл” в Гармиш-Партенкирхен. 

В „Обречени на война: Могат ли Америка и Китай да избягат от капана на Тукидид?“ (2017), Греъм Алисън оприличи ситуацията с Пелопонеската война, която атинският историк е смятал за неизбежна, защото Спарта се е страхувала от надигащата се мощ на Атина.

Истинската причина за сегашното напрежение е по-малко свързана с упадъка и възхода на великите сили, отколкото с възприятията за заплахите, оценките за баланса на силите, автономните преценки и вътрешните решения, които движат Китай и Русия вече няколко години. (Те все повече се съгласуват в опозицията си срещу САЩ и международния ред след Студената война.) Увеличаващата се заплаха от интензивна война се ръководи от нарастващото убеждение на елитите в Пекин и Москва, че предимствата на САЩ и техните съюзници ще се увеличават (което прави победата все по-недостижима), освен ако не направят нещо скоро.

Има три основни причини, поради които Китай и Русия може да искат да се изправят срещу САЩ и техните съюзници по-рано, отколкото по-късно, вероятно в рамките на пет години. Първо, на американската армия ще й е необходимо време за преструктуриране от борбата с тероризма към интензивен конфликт с велика сила. Стратегията за модернизация на армията, публикувана през 2019 г., определя 2035 г. като краен срок за трансформирането й в многофукнционална сила. От руска или китайска гледна точка това означава, че всяка допълнителна година ще измества баланса, който в момента ги благоприятства в някои области, в полза на Америка.

Вторият фактор са вътрешните условия в САЩ и Европа. Западните демокрации са ударени от тройния ефект на ковид; все по-острата масова имиграция, на която техните правителства изглежда не могат да отговорят ефективно; и надигащата се културна революция, особено в САЩ, която вероятно ще достигне своя връх през следващите две години. Това засегна националното сближаване в целия Запад, подхрани недоверието в правителствата и пося семена на съмнение, че наследените демократични институции и процеси са в състояние да отговорят на основните изисквания на управлението и да задоволят гражданите. След като Америка веднъж излезе от сегашната си вътрешна турбуленция в стил 70-те години на миналия век, реконсолидираните САЩ, с ключовите си производствени вериги за доставки, върнати обратно от Китай, ще представлявят много по-страховит враг за Пекин и Москва от днес.

Добър индикатор са последните доклади, че САЩ са направили качествен скок в технологиите за хиперзвукови ракети, който вероятно ще елиминира предимството, което Русия и Китай се надяваха да запазят чрез инвестициите в собствените си програми. Независимо от тяхната бурна пропаганда, Пекин и Москва ясно осъзнават, че американската научноизследователска и развойна база може да бъде мобилизирана за подобряване на способностите на САЩ. Времето е на страната на Америка, когато става въпрос за качеството и сложността на нейните оръжейни системи.

Третият фактор: нарастване на вътрешния натиск в китайското и руското общества. И за двете страни демографските тенденции и настоящите прогнози рисуват мрачна картина. През 2021 г. Китай отчете първия си прогнозиран спад на населението след глада, който придружава „Големия скок напред“ на Мао Дзедун от края на 50-те години. С официален коефициент на раждаемост от 1,3 деца на жена - далеч под този на заместване от 2,1 и отчасти в резултат на политика за едно дете, която вече е облекчена - има достоверни предвиждания, че населението на Китай ще достигне своя пик през 2022 г. и че ражданията ще продължат да намаляват, като починалите ще надвишават новородените с 6 милиона през 2025 г. Населението на Русия пък се очаква да намалее от 146 милиона днес до 121 милиона през 2050 г.

В исторически план войните често са започвали поради грешни изчисления, базирани на неточни разузнавателни оценки и подценяване на врага. В случая на стратегическата конкуренция на САЩ с Китай и Русия, рискът от война се е увеличил не поради техния подем, а поради начина, по който те оценяват реалните краткосрочни последици от решението на Вашингтон да пренасочи отбранителната си стратегия от борбата с тероризма и вътрешното изграждане към съревнованието и евентуално конфликта с великите сили. Дали ще избухне война ще зависи от това колко силно Пекин и Москва се страхуват от глобална промяна в баланса на силите през следващото десетилетие и колко нетърпеливи ще бъдат да използват настоящите относителни предимства, които смятат, че имат, за да преоформят света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Казаното в статията по принцип е вярно, Но по същата причина то е вярно и за САЩ. Мнението на автора е базирано на предположението, че САЩ ще се справят със сегашната си криза и ще блеснат отново на небослкона. Ами ако това не се случи? Накратко живеем в много турболентно време, а както е известно от динамиката на флуидите при такова състояние всичко е възможно. Има ли турболенция, никой не може да каже как ще свърши всичко това. Историята ни предлага много такива примери. Много пъти съм коментирал, че управляващите в САЩ направиха стратегическа грешка през 2014 година с Украйна. Имаха всичко в рацете си, но някак си не намериха правилния начин да укротят националистическите тенденции в РФ, напротив направиха всичко възможно за да ги ескалират до кресчендо. Китай изглежда чакаше този момент за да излезе на геополитическата сцена със своите претенции. Алиансът между РФ и Китай е нещо, което трябваше да се очаква. Та затова сега автори пиша статии с оценки кой ще победи в сблъсъка. Във всички тези писания си личи поведение, което мога да нарека "поведение на сваления цар, който иска да си върне престола". Може и да успее, но може и да не успее. Но и в двата случая това ще е за сметка на такива като нас - дребните страни навсякъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
.... помня как комунистическият експеримент в източна Европа вече се спихваше, а невменяемите управници - всички във възрастта на старческото слабоyмство, дуднеха, как западът загнивал... колко е забавно, че сега нещата се обърнаха... Сега очевидно малоyмните политици са на запад, не на изток !!! Лошото е, че ние пак сме откъм прецаканата страна... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Хахахах - днес Рождество ли е или е първи април? - Жалки мечти на жалки пишман анaлизaтори. Т.нар. "запад" не прогресира, а ЗАГИВА - и това е очевадно и за слепците. "Културна революция"? Така ли му се вика вече на насилственото насаждане на изврaтенячеството, толерирането на непълнoценни малцинcтва, поругаването на всичко нормално, на основните човешки и обществени ценности, дискриминирането на нормалните хора за сметка на пaплaчта? Да не говорим за чисто икономически и финансови фактори - все повече производства напускат ЕС и САЩ, дългът на тия държави нараства със страшна скорост, демографската картина е страшна - западноевропейските държави и САЩ стават все по не-бели, все по-варвaрски !!! - Всъщност фактите говорят точно обратното на фантазиите на тоя смaхнатия - андрю - САЩ и лакеите им показват агресивност срещу Китай и Русия - именно защото усещат, че времето им изтича !!! Мухите когато умират, най-силно хапят, е казал народа. За Китай по нямам наблюдения - но Русия просто... чака !!! Не иска и не прави нищо друго, освен да защити границите си и националната си сигурност. На Китай не му е нужно огромно население - а и вече се вземат мерки за нормализиране на раждаемостта. Само малоyмен може да прави подобни прогнози за Русия на базата на настоящата раждаемост. То стига да им погледнеш демографската пирамида. Сега раждаемостта е ниска, защото във фертилна възраст е поколението, родено, когато САЩ бяха "приятел" на Русия - най-малобройното поколение в Русия от векове !!! И най-вежното - и 120 милиона да останат в Русия - това ще бъдат БЕЛИ хора - а не нигъpо-талибани !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още