IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабостта на Китай и Русия, а не тяхната сила, повишава риска от война с Америка

Той се състои в нарастващото убеждение на елитите в Пекин и Москва, че предимствата на САЩ и техните съюзници ще се увеличават, освен ако не направят нещо скоро

09:24 | 25.12.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рискът от конфронтация между САЩ и Китай е по-голям, отколкото е бил от десетилетия, като е възможен въоръжен конфликт, предизвикан от китайски действия срещу Тайван, пише за Wall Street Journal Андрю Мища, декан на Колежа по международни въпроси и сигурност към Европейския център за анализи на сигурността „Джордж Маршъл” в Гармиш-Партенкирхен. 

В „Обречени на война: Могат ли Америка и Китай да избягат от капана на Тукидид?“ (2017), Греъм Алисън оприличи ситуацията с Пелопонеската война, която атинският историк е смятал за неизбежна, защото Спарта се е страхувала от надигащата се мощ на Атина.

Истинската причина за сегашното напрежение е по-малко свързана с упадъка и възхода на великите сили, отколкото с възприятията за заплахите, оценките за баланса на силите, автономните преценки и вътрешните решения, които движат Китай и Русия вече няколко години. (Те все повече се съгласуват в опозицията си срещу САЩ и международния ред след Студената война.) Увеличаващата се заплаха от интензивна война се ръководи от нарастващото убеждение на елитите в Пекин и Москва, че предимствата на САЩ и техните съюзници ще се увеличават (което прави победата все по-недостижима), освен ако не направят нещо скоро.

Има три основни причини, поради които Китай и Русия може да искат да се изправят срещу САЩ и техните съюзници по-рано, отколкото по-късно, вероятно в рамките на пет години. Първо, на американската армия ще й е необходимо време за преструктуриране от борбата с тероризма към интензивен конфликт с велика сила. Стратегията за модернизация на армията, публикувана през 2019 г., определя 2035 г. като краен срок за трансформирането й в многофукнционална сила. От руска или китайска гледна точка това означава, че всяка допълнителна година ще измества баланса, който в момента ги благоприятства в някои области, в полза на Америка.

Вторият фактор са вътрешните условия в САЩ и Европа. Западните демокрации са ударени от тройния ефект на ковид; все по-острата масова имиграция, на която техните правителства изглежда не могат да отговорят ефективно; и надигащата се културна революция, особено в САЩ, която вероятно ще достигне своя връх през следващите две години. Това засегна националното сближаване в целия Запад, подхрани недоверието в правителствата и пося семена на съмнение, че наследените демократични институции и процеси са в състояние да отговорят на основните изисквания на управлението и да задоволят гражданите. След като Америка веднъж излезе от сегашната си вътрешна турбуленция в стил 70-те години на миналия век, реконсолидираните САЩ, с ключовите си производствени вериги за доставки, върнати обратно от Китай, ще представлявят много по-страховит враг за Пекин и Москва от днес.

Добър индикатор са последните доклади, че САЩ са направили качествен скок в технологиите за хиперзвукови ракети, който вероятно ще елиминира предимството, което Русия и Китай се надяваха да запазят чрез инвестициите в собствените си програми. Независимо от тяхната бурна пропаганда, Пекин и Москва ясно осъзнават, че американската научноизследователска и развойна база може да бъде мобилизирана за подобряване на способностите на САЩ. Времето е на страната на Америка, когато става въпрос за качеството и сложността на нейните оръжейни системи.

Третият фактор: нарастване на вътрешния натиск в китайското и руското общества. И за двете страни демографските тенденции и настоящите прогнози рисуват мрачна картина. През 2021 г. Китай отчете първия си прогнозиран спад на населението след глада, който придружава „Големия скок напред“ на Мао Дзедун от края на 50-те години. С официален коефициент на раждаемост от 1,3 деца на жена - далеч под този на заместване от 2,1 и отчасти в резултат на политика за едно дете, която вече е облекчена - има достоверни предвиждания, че населението на Китай ще достигне своя пик през 2022 г. и че ражданията ще продължат да намаляват, като починалите ще надвишават новородените с 6 милиона през 2025 г. Населението на Русия пък се очаква да намалее от 146 милиона днес до 121 милиона през 2050 г.

В исторически план войните често са започвали поради грешни изчисления, базирани на неточни разузнавателни оценки и подценяване на врага. В случая на стратегическата конкуренция на САЩ с Китай и Русия, рискът от война се е увеличил не поради техния подем, а поради начина, по който те оценяват реалните краткосрочни последици от решението на Вашингтон да пренасочи отбранителната си стратегия от борбата с тероризма и вътрешното изграждане към съревнованието и евентуално конфликта с великите сили. Дали ще избухне война ще зависи от това колко силно Пекин и Москва се страхуват от глобална промяна в баланса на силите през следващото десетилетие и колко нетърпеливи ще бъдат да използват настоящите относителни предимства, които смятат, че имат, за да преоформят света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ами това е положението , когато ти например , спреш да сменяш пола и спреш с корвенските си чалъми , може би ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
че историята ти с премахването на кръстовете от църквите е пед.ъ.рска две мнения няма ... :))) ... от пед.ъ.р само пед.ъ.рски приказки ... значи любимата ти религия в китай --> ККП , е махнала от над 400 църкви религиозната символика , м/у другото го прави и с полумесеците от минаретата усилено , защото не търпи развитието на други религии освен тяхната на петолъчниците ... а петолъчниците у нас по съвместителство и традиция са и пед.ъ.ри ... :))) ... нали политкомисарче ... ?! ... добре , бе честно , немате ли нормален измежду вас ... ?! ... дето да не пише за пед.ъ.ри постоянно , ей така за разнообразие да пропусне веднъж гейоовоото единоначалие в организацията ви ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
Пешо , следващия път си намери по-читав анаЛЛизатор от Андрю Мища ... излагате се за пореден път като медия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Нито Китай, нито Русия имат някакви намерения да нападат Щатовете. Какви ги бълнува "анализаторът"? Щатовете от ВСВ насам са разпалили над 200 военни конфликти - Корея, Виетнам, Ирак, Либи, Югославия и още много други. За "цветните" революции, по същество държавни преврати, да не говорим. Време им е да бъдат поставени на полагаемото се място. Както усилено си го търсят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Къде ги видя тия "бели християнски народи"? В Щатско белите вече не само са малцинство, но и подлежат на рестрикции. Да не напомням какво ставаше съвсем наскоро там. В Европата още малко им трябва да вдигнат пет.а.лата. Там ще има хали.фат. Искаш, не искаш, това са го решили ОНИЯ. Пък ти си върти латерната, щом ти прави кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Какво му е европейското на този празник, след като вече забраняват дори споменаването на Христос? Тия съвсем превъртяха. И като споменавам, че съвсем сериозно смятат да свалят кръстовете от църквите, кацаджиите се хилят на верев. Ами ще ги свалят, защото засягали чувствата на другите религии. Съвсем като историята с пед.ъ.рите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
korn
преди 2 години
Ние сме точно там където ни е мястото, в съюз с белите християнски народи. Като не ти харесва изчезвай за Азия при жълтурите или за някой мюсулмански катун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
baba_meca
преди 2 години
Че са слаби -слаби са, но имаи по-слаби от тях- САЩ. Затова и САЩ са постоянно във войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
ей ... и на най-европейският празник коледа не спираш да джафкаш за пустата рассия ... "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..." ... димитър талев , "на завой" 1930г го е писал , за това изречение е лежал в трудово-изправителни лагери ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още