IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогресът на човечеството продължава въпреки пандемията

Дори и по време на извънредна здравна ситуация капиталистическата система донесе достатъчно растеж за изваждане на хора от бедността

09:00 | 08.01.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През повечето години светът върви към по-добро. Разбира се, това рядко се усеща, но това е човешката природа: ние се тревожим за катастрофите в новините - земетресението, войната, глада или пандемията - и пропускаме постепенния, но неумолим подем на производството, технологиите и разбирането. През последните десетилетия, както се отчита от социални учени като Ханс Рослинг, Макс Роузър и Стивън Пинкър, тези сили извадиха стотици милиони хора от бедността. Този процес може да се види в развитие, година след година, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Когато за последно направих това упражнение през 2019 г., беше лесно да се заключи, че животът се е подобрил. Но някои години са различни. Хаосът, предизвикан от пандемията от Covid, е най-голямото предизвикателство за контрола на човечеството върху собственото му състояние след пика на ядреното противопоставяне по време на Студената война. Тогава е интересно да се запитаме: стана ли светът по-добър през 2020 и 2021 г.? Или пандемията отбеляза реална стъпка назад в човешкия прогрес? Моите отговори съответно са: вероятно и не.

Може би е най-добре да се започне със самата пандемия. Въпреки че статистиката е само приблизителна оценка, пандемията е причинила досега около 275 милиона инфекции и 5 милиона смъртни случая, както и имаше драстично вторично въздействие върху стандарта на живот, като блокадите и ограниченията за пътуване ни отделяха от нашите семейства.

Появата на омикрон варианта прави особено изкушаващо да се чувстваме нещастни в момента, но в погледнато в перспектива Covid можеше да бъде много по-лош. Първо, след десетилетия без голяма пандемия, това, което се появи, можеше да бъде по-заразно и по-смъртоносно - много болести в миналото, включително SARS през 2003 г., убиваха повече от 10% от заразените. Това, което имаме, дава шанс на повечето хора да оцелеят. Второ, разработването на ваксини беше грандиозен успех. Лекарите разработиха иРНК технологията и приложиха почти 9 милиарда дози само за 21 месеца от началото на епидемията. Коронавирусът е ужасен, да, но не е катаклизъм.

Трето, важно е да се отбележи, че самият ни просперитет е това, което прави вируса толкова разрушителен. Развитите страни имат желание и са в състояние да платят висока цена, за да спасят малък брой животи. Преди 50 или 100 години животът щеше да си продължава по обичайния начин, докато болестта щеше да засяга много по-младо население. Независимо дали блокадите са добри или лоши, можехме да си позволим да направим избора.

Щетите, нанесени на световната икономика, са по-малки, отколкото можеше да се предполага от мащаба на събитието. Всъщност, забележително малки. В повечето богати страни БВП през 2021 г. все още е по-малък от 2019 г., но като цяло световната икономика нарасна с 2,6% по време на пандемията. Доказателство за това колко добре работи капиталистическата система е, че дори по време на най-екстремната здравна ситуация от един век, тя все пак осигурява достатъчно растеж, за да вади хората от бедността.

Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
как бе.... благодарим ви! Без вас живота ни нямаше да е същия... тя статията е за прогреса, нашия пак иска да му предлагат някви неща :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Не е лошо да наричаш нещата с истинските им имена, защото растеж основан на помощи и заеми не е никакъв растеж, а закопаване в зависимост. Растеж заради пандемията започна при фарма-мафията, веригата за производство и лицензодържателите на PCR тестовете, куриерските фирми. Специално фарма-мафията преди пандемията вървяха към фалит и раздробяване на части защото приходите от медикаменти и средства за лекуване на рак вече не можело да им покрият разходите. Даже имаше писано доста по темата. После започна пандемията и така възкръснаха, че сега дори нямат човешки облик. Например не искат дори при $79 милиарда годишна печалба да намалят цената за на PCR-a. И през цялото време бутат хората към "безплатни" ваксини, които всъщност са платени със собствените им данъци. Нямам думи да изразя възмущението си. Всичките държави и общества затъват в дългове а некви мръснии лъжции твърдят, че това ми било растеж и го дават като доказателство за приноса на некъв капитализъм!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Shadow1
преди 2 години
Ако ги питаш какво предлагат тези критици отдолу или ще кажат някакви общи приказки, или просто глупост ще напишат,пробвал съм. Както се вижда всеки се ражда научен да се оплаква, но не всеки да е благодарен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
... или на собствената му диагноза :)))но за едно си прав, трябват ни такива статии, да ни напомнят че сме добре, нали! хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не е лошо човек да има очи и за позитивните неща. Какво вижда един човек всъщност е функция от собствената му настройка към живота и битието му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
ще се изсмея.... един гном ви ограничи доставките на гъъз за три месеца и всичко избуши *** от прогрес. Не можете да си развивате капитализма без грантове от данъкоплатците, които oбедняват прогресивно заради вас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Къв прогрес бе идиотии?? Малко ли бизнеси дето преди това така или иначе им беше трудно изчезнаха. Друга част бизнеси продължават да очакват компенсации от държавата за да оцелеят въобще. По размера на компенсациите може да прецените за какъв прогрес става дума, ш*бани лъжци и мошеници облечени в политическа власт и плащащи на журналисти да печатат лъжи подобни на тази. Капиталистическата система донесла значи достатъчно растеж за изваждане на хора от бедността. Пълни глупостии!! Доста хора заети в сферата на услугите даже са много по-бедни именно заради капиталистическите мерки в пандемията. После като се добави и ш*баната зелена политика на европейските социалистически пеерасси голям растеж и голямо изваждане от бедността става. По-скоро закопаване на хората, семействата и обществата. Единственият растеж е при благосъстоянието на милиардерите. Как не ви е срам да пишете и да твърдите подобни неща? Поне да бяхте изчакали лятото на 2023-та година и тогава да се пробвате с подобни нагли лъжи. Откъде идва въображаем капиталистически растеж на фона на ежедневните обичайни новини за рекордни заболели, рекордна смъртност от Covid и постоянна парализа на половината икономика заради локдауни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още