IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аналогови кражби, дигитални препродажби: САЩ се давят във вълна от грабежи

Анонимните онлайн портали позволяват на престъпниците да извършват изгодни препродажби. И те ги използват на воля

08:13 | 26.01.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засиленото полицейско присъствие засега успокои напрежението в Сан Франциско. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Засиленото полицейско присъствие засега успокои напрежението в Сан Франциско. Снимка: Bloomberg LP

Онлайн индустрията се противопоставя на по-строгите правила

Онлайн индустрията се противопоставя на по-строгите правила. Особено компаниите за социални медии са подложени на натиск от всички страни. На техните страници се разпространяват послания на омраза, невярна информация за изборите или ваксинациите, хората са обиждани и заплашвани, политици или фанатици подстрекават към действия срещу хора с други вероизповедания.

Всичко това се случва под егидата на свободата на изразяване. Очевидно онлайн индустрията се опасява, че ще отвори общ портал за властите и регулаторните органи, ако се съгласи на строга регистрация на потребителите в своите сайтове за електронна търговия.

Представителите на RILA са все по-раздразнени от тактиката на протакане на интернет концерните. „Отново и отново чуваме, че извършването на такива регистрации е технически невъзможно или твърде скъпо“, казва търговската асоциация. Въпреки това е ясно, че „точно в такива компании работят голям брой експерти по данни и софтуер" и че съществува ноу-хау, „което позволява да се спрат незаконните дейности и да се проследят измамниците продавачи“, казва Хансън.

В първите години само сайтът за онлайн обяви Craigslist имаше репутацията на анонимен доставчик на всякакви трансакции, без значение колко незаконни са те. Но все повече други доставчици навлизат на този пазар. През април 2021 г. Марк Зукърбърг от Facebook, сега Meta, уведомява акционерите си: Пуснатият през 2016 г. пазар Facebook Marketplace надхвърли границата от един милиард потребители месечно.

Според анализаторката на Forrester Сухарита Кодали в сектора на търговията на дребно се е разразила „перфектна буря от много проблеми наведнъж". „Фактът, че тези онлайн сайтовете са толкова доминиращи, напълно нерегулирани, а самите пазари са напълно освободени от правна отговорност, е огромен проблем", казва Кодали пред NBC.

Към това се добавят и промени в политически аспект, които са добронамерени, но влошават положението. В Калифорния кражбата от магазин на стойност до 950 долара на практика е освободена от наказание. Наказанието се квалифицира с термина „простъпка". По-рано то се считаше за „престъпление", тоест – за сериозно нарушение. В старите времена всеки, който е бил хванат три пъти (законът "Three Strike Law") при въоръжена кражба от магазин, е бил осъждан на доживотен затвор. 

Днес, дори и след тридесетия арест, няма почти никакви последствия. И има смисъл от това: Всеки затворник струва на щата Калифорния около 100 000 долара годишно. Но декриминализацията, която сама по себе си е логична, съвпадна с бума на анонимната търговия в интернет. Така се стига до взривоопасна ситуация.

„Печелиш повече пари, отколкото от продажба на наркотици, а и присъдите са по-леки", разяснява Дейвид Скрепенски, който излежава многогодишна присъда за кражба, пред репортери от телевизионния канал NBC. В последно време той е печелил до 2500 долара на ден. Винаги се крадат скъпи електрически инструменти, които се плащат в брой или с наркотици: „Това са много лесни пари."

Скот Глен, отговарящ за предотвратяването на загубите в най-голямата американска верига за домашно оборудване Home Depot, вижда ясна тенденция за преминаване от класическите обири, като такива над заложните къщи, към онлайн бизнеса. За него Facebook е най-големият проблем.

Един от антидотите е класическата полицейска работа под прикритие. Свързвате се с онлайн търговец, например за да закупите инструмент. Ако продавачът уговори място за среща и съобщи мобилния си номер, самоличността му се разкрива.

Проблеми за разследващите с Facebook и Сие

Следващата стъпка е: имитирана доставка, плащане - и арест. След това започват проблемите с Facebook и Сие. според репортажа на NBC: макар че разследващите могат да четат текстови съобщения от смартфони и да разглеждат снимки, комуникацията в онлайн пазара остава затворена за тях.

Детектив Тод Къртис от полицията в Перисбърг казва: „Когато се обаждаме във Facebook, винаги трябва да минем през някакви връзки и сайтове, никога не получаваме човек на телефона“. Според него получаването на отговори на запитванията понякога отнема месеци. Къртис казва, че няма представа какво не е наред, може би всички служители са напълно претоварени със случаи.

Той твърди, че при Ebay всичко е различно. Там има  лице за контакт за всеки случай, което улеснява работата. Самият Facebook подчертава в изявленията си, че винаги си сътрудничи с разследващите органи.

Проблемът с престъпността в търговията на дребно трябва да се решава съвместно от сектора, казват от най-голямата социална мрежа. Facebook също така е предприел вътрешни предпазни мерки за откриване и отстраняване на такива проблеми. Компанията обаче не пояснява какви точно са тези предпазни мерки, за да не застраши успеха им.

Но дали тази стратегия на постоянно позоваване на доброволното саморегулиране ще сработи за Facebook и други корпорации още дълго време, е под въпрос. Вярно е, че престъпленията на дребно, извършвани от бандите в интернет, са само един от многото проблеми, с които Facebook се бори в момента. Но с изключителна публичност. Затова и републиканците и демократите в двете камари на Конгреса са единодушни, че трябва да се направи нещо - и то бързо.

А в Сан Франциско мобилният оперативен център вече е отзован. От началото на сезона на коледното пазаруване цари напрегнато спокойствие. Гражданите знаят, че бандите могат да нанесат нов удар по всяко време и навсякъде. А подобна флашмоб атака трае само между 30 и 60 секунди. 

По материали на CNBC, NBC, CNN и Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
празен дунавски шлеп, не се намърдвай сред мъжете защото не ти е там мястото. момчетии с неустановено мислене нямат работа тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
личи си че не си чел статията след заглавието, пагон.... Марш в Русия, при истинския лидер и не ни занимавай с тъъъъпотиите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
бъркаш нещата младежо, никой не казва, че човешкото същество е спряло да върши престъпления, а в статията се казва че либералната идеология е разяла властта в най-голямата либерална държава и тази власт не може да си изпълнява ролята. чичко Маркс е казал - масите не искат, а правителствата не могат да живеят по стария начин - и тогава става револция! така е теорията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
като говорши за политическите лобита и wall street, поне ги наричай с имената им, че колегите няма да те разберат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
незнам защо вичките копейници сте решили че сащ са либерална държава, опорките ли са ви такива, идея си нямам! ... Либералите, които изчезнаха отдавна са предимно по Западна Европа, САЩ ... много малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
Shadow1
преди 2 години
Не се учат хората, че с престъпления живота е тежък. Сега заради такива *** трябва да се въвеждат мерки които да влошат живота и оскъпят стоките на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
Стоенчо тука стаа въпрос за твойте Идоли, че са слезли на ниво Буркина Фасо, а не че някой си е "погиб в Масква" , за там знаеме че *** кат мухи и вече треа са слезнале на преко сили 50тка милинона. Сашовци с техните пееерастически идеологи кат Неолиберастията, Терористичните, ЛЖБТ Рептилете както и Ковид Театрото, го докараа "до над зад оная блока". Не знам обади се там на Монката Паси у Атлантическйо клуб и си сверете нешо часовниците, щот раотата се е променила и то акана във ваш ущърб, то не мое да кааш на очеизвадното че не е така ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
И новините от днес продължават : "Шесть человек погибли, отравившись выхлопными газами в теплице в Волгоградской области, сообщил ТАСС источник в экстренных службах."В Среднеахтубинском районе в теплице шесть работников погибли, отравившись выхлопными газами", - сказал собеседник агентства."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
mariata
преди 2 години
Според статията тези кражби са по-печеливши от наркотиците. Правим извод, че тези кражби ще се стимулират за да се намали пазара на наркотици. Ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
mariata
преди 2 години
Според статията тези кражби са по-печеливши от наркотиците. Правим извод, че тези кражби ще се стимулират за да се намали пазара на наркотици. Ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още