IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции може да повлекат надолу целия щатски пазар

Заедно 10-те най-големи акции, предимно с технологичен акцент, представляват около една трета от пазарната капитализация на индекса S&P 500

10:57 | 08.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Голяма част от печалбите на технологичните акции не се дължаха само на рентабилността на сектора, но и бяха плод на широко разпространени спекулации и на огромните парични потоци към фондовите пазари. Това доведе до повишаване на оценъчните съотношения на компаниите.

Това означава, че много фонд мениджъри, които смятат, че са направили проницателни залагания за бъдещето на глобалната икономика, всъщност, поне отчасти, яхат инерцията като всички останали.

„Много от това, което видяхме по отношение на подема при технологичните акции, е раздуване на оценъчните съотношения“, посочва Олдър. „Никой не иска да го каже, защото всеки си мисли, че е гений, включително и аз. Но е така."

Широките рискове, които надвисват над сектора, включват регулаторна намеса във връзка с антитръстовите притеснения или тези относно неприкосновеността на личните данни. Но най-важното е, че миналата седмица не беше повсеместно ужасна за видните американски технологични акции.

PayPal и Spotify пострадаха, както и Netflix по-рано. Но акциите на Amazon поскъпнаха, след като компанията показа, че все още има силата да изтсисква по-високи цени от клиентите си за своите прайм услуги. Акциите на групата за социални медии Snap потънаха с 24% към средата на миналата седмица, но възстановиха загубите почти половината към края й.

„Истинският проблем за Meta беше оценката на акциите“, изтъква Иън Харнит от Absolute Strategy Research. „Докато лихвите на Фед бяха ниски и стабилни, историческият ръст на печалбата на акция беше достатъчен, за да оправдае повишеното оценъчно съотношение. Но задаващата се заплаха от по-високи ставки излага високо оценените компании на всякакъв вид разминаване с прогнозата за печалбата.

Ето защо Зук шокът е предупредителен. Предвид размера на големите компании, ако отливът на ликвидност засегне дори една от тях, това ще навреди на много инвеститори.

Татяна Пухан, заместник-главен инвестиционен директор в Tobam, френският мениджър, управляващ активи на стойност 10 милиарда долара, от известно време се тревожи за ролята на акциите, които тя нарича "големи слонове".

Тя посочи, че концентрацията не е изключителен американски феномен. На развиващите се пазари е необходимо само да погледнете по-широкия пазарен шок, произтичащ от китайския регулаторен удар срещу технологичните компании от миналата година, за да видите, че когато големите слонове се катурнат, те предизвикват голяма бъркотия.

„Днес инвеститорите държат голяма част от своите портфейли или в борсово търгувани фондове, които следват индекси, претеглени по капитализация, или в нещо много близко до това“, посочва Пухан.

„Много инвеститори днес са натрупали значителна концентрация на риск в своите портфейли поради това. Дори ако инвестирате в широкия пазар и си мислите, че сте диверсифицирани, всъщност не сте. Вие сте изложени към определен вид риск".

Ами... успех!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хайде сега си изпей и репертоарчето за руските акцийки и поплюй зелената енергия и да се свършва с грамофонната плоча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Ето защо - като инвестирам, винаги търся РЕАЛНАТА доходност. Никога не бих дал и един долар на мъск, камо ли на момчето с ръбестата глава. ДОЛУ РЪБЕСТАТА ГЛАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Няма смисъл да чета статията. Просто защото само подзаглавието казва достатъчно !!! Просто поради самият логаритъм за определяне на тежестта на - в индексите - и поради извратеното в самата си природа нещо: ЕТФ-чето - няколко компании се превърнаха в хипер-мега-балоняци. НЕ твърдя, че всички те са куци... но балонякът винаги рано или късно се пука. Не може да помпиш до безкрайност една cв-иня със слава и тя да не се пръсне - както веднъж каза фелдфебел-школникът Марек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още