IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon с най-големия еднодневен ръст ден след най-големия срив - на Meta

Акциите на технологичните компании се разминават в движението си през този сезон на отчетите, тъй като инвеститорите подлагат резултатите на по-голям контрол

23:07 | 04.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Инвеститорите в големите технологични компании имат сериозен проблем с камшичния удар.

Amazon.com Inc. постигна най-големия еднодневен ръст на пазарната стойност за американска компания - само ден, след като компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. претърпя най-голямата загуба в историята.

Драматичните промени показват, че инвеститорите бързо правят разграничения между перспективите за растеж на някои от най-големите американски компании, докато преоценяват техните оценки в очакване на по-високите лихвени проценти.

През последните години и двете акции поскъпваха толкова много и толкова бързо, че всяко голямо движение може да разтърси по-широкия пазар и да постави различни рекорди. Amazon е четвъртата по големина компания в САЩ по пазарна стойност, след Apple Inc., Microsoft Corp. и Alphabet Inc. с пазарна капитализация от 1,63 трлн. долара, докато Meta е №7, дори след пониженията в четвъртък.

През последните дни инвеститорите показаха, че вярват повече в технологичните компании, чиито услуги се считат за основни, отколкото в тези, чиито предложения са по-избираеми от потребителите, а не належащи за тях, каза пред The Wall Street Journal Джон Линч, главен инвестиционен директор в Comerica Wealth Management, която управлява 175 млрд. долара. Амазон Амазон

„В областта на технологиите започваме да виждаме разграничение между необходимости и желания", каза той. „В среда на повишаващи се лихвени проценти ще има несвързани движения на пазара".

Amazon успокои инвеститорите с почти двойно увеличение на печалбата през празничния период и заяви, че повишава цената на членството си за услугата Prime в САЩ от 119 на 139 долара годишно. Резултатите показаха, че Amazon е успяла да контролира разходите за труд и доставки по-добре, отколкото се очакваше. Компанията отбеляза ръст и в бизнеса си с изчисленията в облака и рекламата.

„Голямото нещо беше по-скоро въздишка на облекчение по отношение на Amazon, защото имаше толкова много притеснения по отношение на тази акция за това, че сравненията след пандемията са много по-трудни", каза Даниел Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust Co.

В петък акциите на компанията поскъпнаха с 14% до 3152,79 долара при затварянето на борсата в Ню Йорк, което е най-големият еднодневен ръст от април 2015 г. насам. Поскъпването добави около 191 млрд. долара пазарна стойност, с което пазарната капитализация на гиганта в онлайн търговията на дребно достигна малко над 1,6 трилиона долара.Така беше подобрен рекорда на Apple от миналата седмица, когато компанията добави 181 млрд. долара след публикуването на тримесечни резултати, които счупиха предишните рекорди. 

Ралито на Amazon помогна на по-широкия пазар да се стабилизира в петък, а помощ дойде и по-силния от очакваното месечен доклад за заетостта.  

Междувременно Meta предупреди, че очаква ръстът на приходите да се забави, тъй като потребителите прекарват по-малко време в по-доходоносните ѝ услуги. Сривът от 26% на акциите ѝ в четвъртък изтри пазарната стойност от 232 млрд. долара.

Инвеститорите се затрудняват с въпроса дали залогът на компанията върху метавселената като бъдещ двигател на растежа ще се окаже успешен, казва Морган. Сривът Сривът

Пазарните участници са силно фокусирани върху плановете на Федералния резерв да започне да повишава лихвените проценти в средата на март, като по този начин намали паричните стимули, които помагат за ръста на цената на акциите от началото на пандемията на Covid-19. Почти нулевите лихвени проценти накараха инвеститорите да се насочат към рискови активи като акциите и особено към тези части на пазара, които се оценяват въз основа на растежа в далечното бъдеще.

Темпото и мащабът на увеличението на лихвените проценти ще зависят отчасти от постъпващите данни за инфлацията и пазара на труда, което оставя инвеститорите без ясна представа за крайната среда за акциите. Статистиката за заетостта от петък показа, че през януари икономиката на САЩ е добавила повече работни места, отколкото се очакваше, което според някои инвеститори би могло да подкрепи по-ястребово отношение от страна на Фед. 

„Несигурността, създадена от самата възможност за повишаване на лихвите, допринася за големите движения, които наблюдаваме при акциите", казва Анди Керн, старши портфолио мениджър във фирмата за управление на активи New Age Alpha.

В рамките на друг голям ръст акциите на Snap Inc. поскъпнаха с 62%, компенсирайки 24%-ия спад в четвъртък, когато финансовият отчет на Meta накара инвеститорите да се откажат от акциите на компаниите за социални медии.

Какво провокира обрата: Snap отчете първата си тримесечна печалба. Фирмата за споделяне на изображения също така сигнализира, че се приспособява към смущенията на пазара на цифрова реклама, причинени от промените в политиката за поверителност на Apple, които засягат Meta.

Pinterest Inc. също обърна посоката, като поскъпна с 11% след 10% срив в редовната сесия в четвъртък. След затварянето на пазарите Pinterest отчете 20% ръст на продажбите през четвъртото тримесечие в сравнение с предходната година.

Компании като Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet Inc. и Meta са двигател на фондовия пазар през последните години. Те станаха толкова големи, че движенията им могат да предизвикат колебания в индекса S&P 500, чиито членове са претеглени по пазарна капитализация. Към 2 февруари на Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Tesla Inc. и Nvidia Corp. се падат повече от 26% от теглото на индекса, показват данни на S&P Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
Цяла седмица се опитват да манипулират хората, че сривът на Насдак се дължи единствено на акциите на Мета. Простата истина е, че технологичният сектор като цяло е в балон и най-вече FAANG + Tesla. Това беше напълно нормално отдръпване на инвеститорите като цяло. Сега Fed като вдигнат и лихвите, нищо чудно корекцията да продължи поне до лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Всъщност от целият анализ, най-важен е последният мъничък абзац. Целият проблем е в ETF-четата, в които "всички инвестират". Така, колкото по-голям е един балоняк, толкова по-лесно е той да стане още по-голям. Така балонът става мегалабон, после хипербалон, после ебacибалон. А както веднъж каза фелдфебел-школникът Марек, като помпаш до безкрайност една cвиня със слава, тя рано или късно ще се пръсне. Не казвам, че Амазон или Майкрософт са лоши бизнеси, напротив - но 1.63 ГБ пазарна капитализация за Амазон или 3 ГБ за Ейпъл - това е абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още