IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската инвазия в Украйна поставя на нокти страните от АСЕАН

Конфликтът може да ускори инфлацията и да предостави удобна възможност на Китай да увеличи своето влияние в Южнокитайско море, изтъкват експерти

12:35 | 05.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Taylor Weidman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Оръжията са най-значимият принос на Русия към блока. Москва е най-големият доставчик на оръжие за Югоизточна Азия между 1999 и 2018 г., което представлява 26% от общия обем на региона, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира от 2019 г.

Но руските оръжейни сделки наскоро удариха на камък, отчасти поради възможността за американски санкции срещу страни, които купуват оръжия от Москва. Индонезия, например, отмени сделката си от 2018 г. за закупуване на руски реактивни изтребители Су-35 и вместо това подписа договор през февруари за доставка на френските самолети Rafale. Отделно, страната получи зелена светлина от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ за закупуване на изтребители F-15.

И все пак наличните икономически и политически връзки с Русия могат да предизвикат пукнатини в АСЕАН по отношение на реакцията на страните от блока относно ескалиращото напрежение.

АСЕАН АСЕАН

Реакциите на правителствата на Югоизточна Азия относно заповедта на руския президент Владимир Путин да атакува Украйна варират в широки граници – от откровено осъждане до откровена похвала.

Сингапур се открои от останалите като разкритикува остро Русия. В изявление в четвъртък - същия ден, когато Путин разпореди военни операции в Украйна - говорителят на Министерството на външните работи на Сингапур каза, че е "сериозно обезпокоен от обявеното от Русия начало на "специална военна операция"" и че страната му „осъжда всяка непредизвикана инвазия в суверенна държава под какъвто и да е предлог“.

Говорителят на външното министерство на Индонезия също обърна внимание на атаката в същия ден, като каза, че е „загрижен за ескалацията на въоръжения конфликт“ и „осъжда всяко действие, което очевидно представлява нарушение на териториалната цялост и суверенитета на дадена страна“. Президентът Джоко Уидодо написа в Twitter: „Спрете войната. Войната измъчва човечеството и застрашава света“. 

И докато говорител на президента на Филипините заяви, че „безопасността на филипинците в Украйна остава на първо място в съзнанието на президента Родриго Дутерте“, самият държавен глава нарече Путин  свой „любим герой“.

Малайзия повтори изявлението на Филипините, като премиерът Исмаил Сабри Якоб каза: „Правителството е натъжено от събитията в Украйна. Приоритетът на правителството е да гарантира безопасността на малайзийците в Украйна“.

От друга страна Мианмар вижда по различен начин ситуацията в Украйна. Говорител на военната хунта в страната посочи, че
Русия предприема мерки за подобряване на своя суверенитет“ и че Русия „показа на света, че е мощна държава в областта на балансирането на мира“.

Безпокойство сред АСЕАН буди и Китай, който се стреми да увеличи своето влияние в Южнокитайско море, докато светът е фокусиран върху Украйна. Подобна тревога беше изразена от генерал Кенет Уилсбах, командир на Тихоокеанските военновъздушни сили на САЩ, по време на авиошоу в Сингапур в средата на февруари.

"Имам опасения, че те биха искали да се възползват" от ситуацията в Украйна, заяви Уилсбах, цитиран от AFP. „Няма да е изненадващо, ако (Китай) опитат нещо, което може да е провокативно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още