IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия: Украйна води нашата война за свободна Европа

Украинците купуват време на Запада да се поправи, посочва в коментар за Financial Times Артис Пабрикс, военен министър на Латвия

17:20 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Войната на Русия срещу Украйна е най-значимият конфликт в Европа след Втората световна война, но отзвукът й ще се усети далеч отвъд европейския континент, пише за Financial Times Артис Пабрикс, военен министър на Латвия.

Всеки демократичен лидер, който гледа храбрата защита на украинците на тяхната страна и не се срамува, че не предоставя повече оръжия на Украйна, няма или сърце, или ум, посочва той. Всеки лидер, който все още вярва, че Украйна не трябва да получава нападателни оръжия или че не трябва да й се помага с цялата налична военна техника, не е в крак с новия международен ред.

Чрез инвазията си Москва умишлено избра да бъде враг на демократичния свят, смята министърът. По думите му трябва да подкрепим украинците в тази битка, но също така трябва да започнем да възстановяваме собствената си отбрана. Това ще бъде единственият начин да защитим нашите ценности, свобода и мир.

Промените в дългогодишните политики обикновено са продукт на стратегически шок. Макар че най-добрият изход, на който Русия може да се надява в тази война, е пирова победа, също така е напълно ясно, че западната политика досега се провали напълно, защото дипломацията не бе подкрепена военно. Защитавайки родината си, украинският народ купува време на Запада да се поправи - сега трябва да действаме много бързо, категоричен е той. Сегашното ни изключително единство трябва да се трансформира в действие, за да запазим инерцията.

Финансовите санкции и изключването на някои руски банки от международната банкова платежна мрежа Swift е само първа стъпка. С всеки ден, в който руските сили остават на украинска територия, трябва да се налагат все повече наказания срещу режима на Владимир Путин, за да се спре агресията, отбелязва министърът.

Балтийските държави отдавна са разбрали екзистенциалната заплаха, пред която сега е изправена Украйна. Поради тази причина ние надхвърлихме тежестта си и с известна опасност за собствената си сигурност решихме да помогнем на Украйна да укрепи отбраната си, включително с ракети Stinger и Javelin, казва Пабрикс. Продължаваме да снабдяваме нейните въоръжени сили с оръжие, боеприпаси, гориво и други доставки. Военната подкрепа, предоставена на Украйна от САЩ, Обединеното кралство и Полша през последните няколко месеца, е точно това, което бихте очаквали от страни, които имат реалистично разбиране за намеренията на Русия, смята той. Според него сега целият демократичен свят видя истинското лице на Путин и се насочи твърдо срещу тиранията.

Но Украйна се нуждае от повече от оръжия и надежда. Има нужда от членство в ЕС и НАТО, допълва министърът, според когото Украйна се бори за свободна Европа от нейно име.

В същото време ЕС най-накрая трябва да се заеме сериозно със собствените си способности за сигурност и отбрана, категоричен е Пабрикс. 

Европейските държави се нуждаят от по-добра противовъздушна отбрана и повече артилерия, танкове и други оръжия, а не от безкрайни декларации за позиции и нови стратегии. НАТО също така трябва да преразгледа позицията си на източния фланг, за да се нагоди към новата реалност, преминавайки от предно възпиране към отбрана, съветва министърът. Въздушната отбрана на балтийските държави си остава голяма празнина в отбранителното състояние на алианса, което приканва към ескалация.

Радикално новата геополитическа ситуация изисква стабилно лидерство, ясна оценка на заплахите, пред които е изправен Западът, и решителност в отбраната, отбелязва той. След като повече държави предоставят военна помощ на Украйна и прилагат все по-строги санкции срещу Русия и вътрешния кръг на Путин, ние най-накрая въвеждаме адекватни мерки за отбрана и възпиране, допълва министърът в своя коментар.

Има много неща, които трябва да си припомним, но едно е сигурно: демокрацията е надвивала тиранията в миналото и ще го направи отново, убеден е той и допълва, че е важно да имаме волята да се борим за нея и способността да се защитаваме. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още