IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата грешка на Путин: лишаването на Запада от неговото самодоволство

Всеки век има диктатори, които разбиват илюзиите за посоката, в която се движи светът

17:28 | 02.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Всяка епоха има фигура, която разбива нейните илюзии за това накъде е тръгнал светът. Това прави руският президент Владимир Путин най-важната личност на все още младия 21 ви век, пише за Bloomberg Хал Брандс, професор от университета Джонс Хопкинс.

През последната седмица - и през последното поколение - Путин направи повече от всеки друг човек, за да ни напомни, че световният ред, който приемаме за даденост, е изключително крехък. Човек се надява, че правейки това, той е убедил главните бенефициенти на този ред да се заемат сериозно със спасяването му.

Путин не е първият човек, който осигурява на „цивилизования свят“ сверка с реалността. В началото на 19-ти век десетилетието на наполеонова агресия преобърна широко разпространеното убеждение, че идеите на търговията и Просвещението поставят началото на нова ера на мир. През 20 век фашистки и комунистически лидери показаха колко бързо светът може да потъне в мрака на репресиите и агресията. Но напоследък никой не е разбивал интелектуалните достижения на ерата след Студената война така пълно, както Путин.

Не трябва да сме изненадани: през 2007 г., когато западните интелектуалци празнуваха триумфа на либералния международен ред, Путин предупреди, че започва да руши този ред. В изпепеляваща реч на Мюнхенската конференция по сигурността Путин осъди разпространението на либералните ценности и американското влияние. Той заяви, че Русия няма да живее вечно със система, която ограничава влиянието й и заплашва нейния все по-нелиберален режим.

Той не се шегуваше. У дома и в чужбина политиката на Путин атакува три основни принципа на оптимизма след Студената война относно траекторията на глобалните дела.

Първият беше слънчевото предположение за неизбежността на напредъка на демокрацията. През 90-те години американският президент Бил Клинтън говореше за свят, в който демокрацията и свободните пазари „няма да познават граници“. През 2005 г. друг президент на САЩ - Джордж Буш-младши, лансира амбицията за „прекратяване на тиранията в нашия свят“. Путин имаше други идеи.

Той отмени недовършения демократичен експеримент в Русия и изгради автокрация. Кадрите как Путин публично унижава шефа на собственото си разузнаване по телевизията миналата седмица ни кара да осъзнаем, че най-голямата страна в света по територия, и с един от двата най-големи ядрени арсенала, сега е феодално владение на един човек.

Но Путин не се задоволява с унищожаването на демокрацията в собствената си страна. Той допринесе, чрез кибератаки, операции за политическо влияние и друга подривна дейност, за глобалната „демократична рецесия“, която продължава вече повече от 15 години.

Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Това са нормални неща.Прогресът никога не се е движил само в права възходяща линия, винаги е имало периоди на регрес и упадък.Това са временни неща, но е важно наистина нищо от напредъкът да не се приема за даденост, такива като Путин винаги е имало,има и ще има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Когато някоя група стане хегемон, основната им грижа и отговорност към самите тях е да имат такава Политика към подопечните си, че да не допускат вътрешните противоречия при тях да ескалират до физически сблъсъци. Такива противоречия, и сблъсъци неизбежно възникват в една еволюираща система, каквато е човешкото общество. Голямото, върховно изкуство на добрия лидер е да може да намира решения и да ги налага, които да успокояват ситуацията, преди тя да е излязла от контрол и да тръгне да се развива по своя собствена логика. Развитието на конфликта в Украйна през изминалите 8 години показва, че САЩ и няколко други страни не търсеха балансирано решение както подобава на добрия лидер. Те търсеха всъщост изостряне на конфликта. Какви са им били съображенията е друга тема. Резултатът е това, което виждаме сега и не е ясно какъв ще е изходът. Контролираният хаос има свойството да става неконтролиран. Доста историци твърдят, че поведението към Германия от страна на победителите след ПСВ е довело до възхода на националсоциализма и търсенето на реванш. Това е една от причините Германия след ВСВ да бъде плътно вградена в останалата част от Европа, а не третирана като престъпна нация. Поведението към Русия след студената война логично доведе до възхода на националистически и реваншистки дух, който Путин реализира.Ето защо твърдя, че сегашният световен елит, който носи отговорност за състоянието на света не се справи, направо се провали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Ох вярно бе, можеха директно да преминат към ядрени удари или как ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Елитите на САЩ и някои страни (да го кажем така - елитите на страните от Г7) не се оказаха на висотата на новите отговорности за състоянието на света след края на студената война. Инвазията на Русия и война срещу Украйна е пряко следствие и доказателство за това, че тези така наречени водачи на света поеха отговорности, които не са им по силите и се провалиха. Тези елити показаха най-лошите старни на самозабравили се върхушки и резултата не закъсня. И като гледам, още не разбират какво може да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
"Военните на Путин използваха сирийската гражданска война, за да практикуват тактики като терористични бомбардировки над цивилни, които изглеждаха извадени от по-ранни, по-мрачни епохи"????Абе вие сериозно ли? САЩ като влиза да раздава демокАрция някъде, първата им работа е да СРИНАТ цивилната инфраструктура. Ток, вода, летища, БОЛНИЦИ!!! После сриват и самият град, който атакуват. Някой да вижда подобни изродщини в Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Грешка! Червения бутон ще ликвидира ефективно цялата нация за света - и в момента невинни руснаци търпят доста унижения и отхвърляне само заради нещастието да имат подобен държавен глава. При червен бутон ще останат съвсем сами - в разбомбена страна, това вече е истинска трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Историята на 20ти век показва, че при авторитарните режими те не често преживяват създателите си :) Вече сме 21ви, бай бай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Путин има само един полезен ход за да не изглежда като пълен *** анар или малоу мник ! Натиска червения бутон. Надявам се преди това да го пречукат успешно .... навремето пробаха и Хитлер така да го очешат ... жалко не можаха и загинаха милиони :( Дано този път *** лер успеят да го очешат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
"Но ранните индикации сочат, че той може би е на ръба на собствено грубо осъзнаване: лишаването на враговете от тяхното самодоволство е голяма грешка." . . . Хаха... "Пази ме Боже от приятели, от враговете сам ще се пазя!" - Путин употреби доста време, търпение и средства, за да докара враговете си до това да свалят лицемерието и камуфлажа и ярко да се идентифицират като врагове. От тук нататък е ясно - на война, като на война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още