IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата грешка на Путин: лишаването на Запада от неговото самодоволство

Всеки век има диктатори, които разбиват илюзиите за посоката, в която се движи светът

17:28 | 02.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Путин разби и втория принцип на мисленето след Студената война: идеята, че съперничеството между великите сили е приключило и че по този начин големите въоръжени конфликти са останали в историята. Русия вече води три войни за възстановяване на империята в рамките на бившия Съветски съюз (в Украйна, Грузия и Чечня). Военните на Путин използваха сирийската гражданска война, за да практикуват тактики като терористични бомбардировки над цивилни, които изглеждаха извадени от по-ранни, по-мрачни епохи. Сега Русия разгръща най-голямата конвенционална война в Европа от 75 години, включваща сухопътни, морски и въздушни нападения, бомбардировки на големи градове и дори ядрени заплахи, пише Хал Брандс.

Путин ни напомни, че насилието е ужасна, но за съжаление нормална характеристика на световните дела. Неговото отсъствие отразява ефективно възпиране, а не необратим морален напредък.

Това е свързано с третия принцип, който Путин оспори – идеята, че историята върви в една посока. През 90-те години на миналия век триумфът на демокрацията, мирът между великите сили и западното влияние изглеждаха необратими. Администрацията на Клинтън нарече страните, които се противопоставяха на тези тенденции, „анахронични държави“, като идеята бе, че те могат да окажат само атавистична, обречена съпротива на развитието на историята.

Но историята, както Путин ни показа, може да се огъва. Агресията може да успее. Демокрациите могат да бъдат унищожени от решителни врагове. „Международните норми“ всъщност са просто правила, създадени и прилагани от държави, които съчетават голяма сила с голяма решителност. Което означава, че историята е една постоянна борба за предотвратяване връщането на света към хищнически модели, от които никога не може да се избяга напълно, коментира експертът.

Но Путин направи услуга на САЩ и техните приятели, защото този урок се налага. Близо седмица на руска агресия постигна това, което десетилетие на американско придумване не можа – ангажимент на Германия да се въоръжи по начин, подобаващ на сериозна сила. Демократичните страни по света подкрепят най-мащабната кампания на санкции, насочвана някога към голяма сила; те засипват Украйна с оръжия, за да подкрепят нейната изненадващо енергична съпротива.

Най-важното е, че гамбитът на Путин предизвиква промяна в интелектуалната парадигма – осъзнаване, че тази война може да бъде прелюдия към по-опустошителни конфликти, ако демократичната общност не накаже строго агресията в този случай и по-ефективно я възпре в други.

Ние сме в първите дни на това, което може да бъде дълга, брутална война. Украинската съпротива може да рухне; Путин може да стане господар на доста разширена империя. Но ранните индикации сочат, че той може би е на ръба на собствено грубо осъзнаване: лишаването на враговете от тяхното самодоволство е голяма грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Това са нормални неща.Прогресът никога не се е движил само в права възходяща линия, винаги е имало периоди на регрес и упадък.Това са временни неща, но е важно наистина нищо от напредъкът да не се приема за даденост, такива като Путин винаги е имало,има и ще има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Когато някоя група стане хегемон, основната им грижа и отговорност към самите тях е да имат такава Политика към подопечните си, че да не допускат вътрешните противоречия при тях да ескалират до физически сблъсъци. Такива противоречия, и сблъсъци неизбежно възникват в една еволюираща система, каквато е човешкото общество. Голямото, върховно изкуство на добрия лидер е да може да намира решения и да ги налага, които да успокояват ситуацията, преди тя да е излязла от контрол и да тръгне да се развива по своя собствена логика. Развитието на конфликта в Украйна през изминалите 8 години показва, че САЩ и няколко други страни не търсеха балансирано решение както подобава на добрия лидер. Те търсеха всъщост изостряне на конфликта. Какви са им били съображенията е друга тема. Резултатът е това, което виждаме сега и не е ясно какъв ще е изходът. Контролираният хаос има свойството да става неконтролиран. Доста историци твърдят, че поведението към Германия от страна на победителите след ПСВ е довело до възхода на националсоциализма и търсенето на реванш. Това е една от причините Германия след ВСВ да бъде плътно вградена в останалата част от Европа, а не третирана като престъпна нация. Поведението към Русия след студената война логично доведе до възхода на националистически и реваншистки дух, който Путин реализира.Ето защо твърдя, че сегашният световен елит, който носи отговорност за състоянието на света не се справи, направо се провали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Ох вярно бе, можеха директно да преминат към ядрени удари или как ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Елитите на САЩ и някои страни (да го кажем така - елитите на страните от Г7) не се оказаха на висотата на новите отговорности за състоянието на света след края на студената война. Инвазията на Русия и война срещу Украйна е пряко следствие и доказателство за това, че тези така наречени водачи на света поеха отговорности, които не са им по силите и се провалиха. Тези елити показаха най-лошите старни на самозабравили се върхушки и резултата не закъсня. И като гледам, още не разбират какво може да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
"Военните на Путин използваха сирийската гражданска война, за да практикуват тактики като терористични бомбардировки над цивилни, които изглеждаха извадени от по-ранни, по-мрачни епохи"????Абе вие сериозно ли? САЩ като влиза да раздава демокАрция някъде, първата им работа е да СРИНАТ цивилната инфраструктура. Ток, вода, летища, БОЛНИЦИ!!! После сриват и самият град, който атакуват. Някой да вижда подобни изродщини в Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Грешка! Червения бутон ще ликвидира ефективно цялата нация за света - и в момента невинни руснаци търпят доста унижения и отхвърляне само заради нещастието да имат подобен държавен глава. При червен бутон ще останат съвсем сами - в разбомбена страна, това вече е истинска трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Историята на 20ти век показва, че при авторитарните режими те не често преживяват създателите си :) Вече сме 21ви, бай бай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Путин има само един полезен ход за да не изглежда като пълен *** анар или малоу мник ! Натиска червения бутон. Надявам се преди това да го пречукат успешно .... навремето пробаха и Хитлер така да го очешат ... жалко не можаха и загинаха милиони :( Дано този път *** лер успеят да го очешат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
"Но ранните индикации сочат, че той може би е на ръба на собствено грубо осъзнаване: лишаването на враговете от тяхното самодоволство е голяма грешка." . . . Хаха... "Пази ме Боже от приятели, от враговете сам ще се пазя!" - Путин употреби доста време, търпение и средства, за да докара враговете си до това да свалят лицемерието и камуфлажа и ярко да се идентифицират като врагове. От тук нататък е ясно - на война, като на война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още