IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна е лоша новина за популистите

И то не заради моралното петно, а защото лъсна несъстоятелността на идеята, че автократите са компетентни

08:30 | 12.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Измина почти десетилетие, откакто Барак Обама подразни републиканеца Мит Ромни заради бдителността му спрямо Русия. „80-те години на миналия век сега се обаждат, за да поискат обратно външната си политика“, каза той в шега, която дори тогава беше изтъркана, пише Джанан Гънейш за Financial Times.

Но след това последователни британски премиери приветстваха руснаци с богатства от съмнителен произход в Белгравия и Хайгейт. Френският президент Еманюел Макрон имаше фантастична представа за себе си като за западния довереник на Кремъл. Що се отнася до Ангела Меркел, трудно е да се каже дали нейният завой срещу ядрената енергия ще се окаже по-лош от неуспеха й да изведе Германия от следвоенната й колебливост в чужбина. Тя имаше само 16 години.

През този още млад век либералният център доказа репутацията си на мек. Затова е удивително, че популизмът излиза от настоящата криза в още по-лоша форма. Наивността на Обама относно Кремъл е неудобна за демократите; активният флирт на Доналд Тръмп с Москва е много по-труден за преживяване от републиканците. Тъй като социологическите проучвания сочат преизбиране на Макрон, по-смелите му съперници трябва да обяснят отхвърлянето на предишните му ласкателства към Владимир Путин. Дори онлайн, цял клас наперени контри, склонни да се чудят дали САЩ биха се примирили с комунистическо Мексико и т.н., напоследък замълча.

Чрез намаляване на имиграцията и издигане на технокрацията пандемията от коронавирус нарани популизма. Но войната в Украйна е най-лошата пречка за това движение след изборния му пробив в САЩ и Обединеното кралство през 2016 г. На запад определен вид левичарство така и не се възстанови от вменения му срам от съветското потушаване на Унгарското въстание от 1956 г. Сегашният момент може да остане в историята като еквивалентен вододел за западните популисти.

Важно е да се разбере защо. Проблемът не е моралното петно. Ако това беше достатъчно, за да потопи движението, то щеше да се случи по време на войната в Сирия през последното десетилетие. Както се оказа, действията на Русия там така и не обезкуражиха нейните популистки почитатели в либералните демокрации. Нито пък им нанесоха голяма електорална вреда на фона на обърканите западни гласоподаватели. Президентството на Тръмп, Брекзит, влизането на френската крайна десница в последния кръг на президентската надпревара през 2017 г.: всичко това се случи след демонстрацията на сила в Алепо и Крим.

Ако този път е различно, то е защото въпросът еволюира от морален към такъв за компетентност. Централна за привлекателността на популизма е идеята за ефективния силов лидер. Докато либералите се губят в бюрократичната и законодателна мъгла, автократът пердаши направо („аз сам мога да поправя Америка“, каза Тръмп). Докато едните мислят пожелателно, другите разбират вечните истини на силата и стратегията.

Тази линия на аргументи е толкова стара, колкото и идеята, че Бенито Мусолини е имал общо с логистиката на градските железници. А тя има достатъчно основания в историческите факти, за да подлъже хората. Ако не Дучето, то Наполеон, Ататюрк и китайската комунистическа партия могат да претендират за подвизи на управление, които може да са убягнали на строгия демократ или поне да са им отнели повече време. Просто противоположните примери на неумели силни мъже с проблемни икономики или външни отношения могат да бъдат пренебрегнати. Събитията изменят облика на този проблем.

Не се съмнявайте, че ако инвазията в Украйна вървеше по план, западните популисти сега щяха да призовават собствените си общества да се поучат от хитростта и силата на нелибералния свят с този фалшив тон в стил „мразя да го казвам“. Те все още могат да имат този шанс. Зависимата от руския газ Европа може да изпадне в рецесия с покачването на цените на енергията. Инвазията може да се ускори. „Автокрацията работи“ не би бил толкова опасен аргумент, ако винаги беше погрешен.

Но ако този начин на управление има структурни предимства, последните няколко седмици формулираха по-ясно съпътстващите го недостатъци. Високомерието, породено от безотговорност; съветниците, които не биват чувани или биват сплашвани; склонността да се постига с насилие това, което може да бъде получено по по-добър начин от друга държава с течение на времето: демонстрацията на класически грешки понякога е просто клише.

Стара, но вечно полезна история е, че когато Робърт Конкуест публикува актуализация на своето някога предизвикващо съмнения изследване на съветската тирания, той се нуждае от заглавие. Един колега писател му предлага следното: „Казвах ли ви, шибани глупаци“. Либералите не могат да кажат това на популистите сега. От Вашингтон до Берлин самите те са твърде компрометирани.

Но разликата е, че те могат да изоставят наивния си възглед за Путин и да продължат напред. Докато за западните популисти идеята, че автокрацията притежава някаква смразяваща ефективност, е екзистенциална. Ако тази идея започне да изглежда нелепо, това ще се случи и със самите популисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Никой НЕ Е ОБЯВЯВАЛ война в Укрия. При обявяване на война Договорът за транзитиране на газ за нещастната измръзнала Европа, дето пепоръчва да се къпят групово един път в месеца, предвижда незабавно прекратяване на доставките. Лицемерна европа не иска това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 2 години
пиша във форуми от 80-те години на 20-ти век.В началото беше многограматически правилно. Към средата на 90-те видях мои текстове като печеливши в конкурси за есета, по-дълги форуми, но подписани от друг. чопнати от нетът по метода копи-пейст. Това не ми развали стилъ, а факта, че некъде около 2005-та, с идването на юпитата, ДС реши да направи хората грамотни чрез забележки-гонене-*** на коментари по форумите. Или си правилен или ***. И да, баннаха ме от доста места, приемам това без възражения, има си ***, трие и край. Оттогава просто се забавлявам и пиша кат нещо ми е много смешно или се ядосам. кат ме махнат - да идва следващия сайт. Важен е само моментът и забавлението. Съгъ, днес, разните завършители в западни университети граматиката им е втора кожа и "разпознават" техните си хора по нея. ОК, но проблема, пак. За мой късмет, нетът е хулиганска среда. Голем-малък шрифт новодуми и т.н. са все по-често срещани и навлизат по-надълбака сред четящите. налагам нетноизчанчен стил от 2010 некъде. Имал съм тонове забавление. И така си продължава. Изящен и правилен стил: само у обявите за работа. Сорка, хората сме различни, аз така съм решил. Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
"лЮбимата", не "лУбимата" - може да си купиш стикери с кирилица и да си залепиш на клавиатурата на лаптопа (най-вероятно е втора ръка със скандинавска клавиатура) - така, няма да ти се подиграват... помоли внука си да отиде до някой магазин за компютри, той ще знае какво да направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
"лЮбимата", не "лУбимата" - може да си купиш стикери с кирилица и да си залепиш на клавиатурата на лаптопа (най-вероятно е втора ръка със скандинавска клавиатура) - така, няма да ти се подиграват... помоли внука си да отиде до някой магазин за компютри, той ще знае какво да направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
scott
преди 2 години
за протоколът: КРЪСТИЛ СЪМ СЕ НА ЛУБИМАТА СИ МАРКА ВЕЛОСИПЕДИ.Продължавай да си предцтавяш. не ми е важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Изчаткал и неграмотен, това е една прекрасна комбинация. :))) представям си в реалния живот за какъв индивид говорим, явно е точно като никнейма ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
scott
преди 2 години
*** нарочно бе!Кат пишеш граматическиправилно постоветете ти ПОТЪВАТ! ИМА МИЛИОНИ, ДЕТ СА НАПИСАНИ В ТОЗ СТИЛ и са кат тезисите на бкп на 13-ти конвгрес. В НЕТА СИ, СТИЛЪ НЕТНОИЗЧАНЧЕНО Е НАЙ-ПОДХОДЯЩ. Като риба, дет плува у вода. Само хора с путинско его може да ти ИЗИСКВАТ правопис у нетът. И да си мислът, че показват образование от йеил кат пишат без грешки у хулиганскобандицка среда показват само, че са различна и жертва. те затва....Кой бил "цезар". СЕГА, ДНЕСКА, НЕ Е ЕДНО ЛИЦЕ. ПРОСТО НЕКОЙ, КОЙТО ТЕ НАБЛЮДАВА ДОКАТО ТЕ ГРАБИ И УБИВА И ТЕ ВИЖДА КАТО ХАМСТЕР НА ВЪРТЕЛЕЖКА. На него му казвам: нема си мръдна пръста, гадняр. мож да ме ликвидираш, но нема се насладиш на шоуто. Щи отмъстъ от ада, кретеноидиотче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кой е ЦезЪр? Защо всички копейници сте толкова неграмотни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
scott
преди 2 години
ПОПУЛИЗЪМЪ ТОЧНО ПОЧВА!Давате ли си сметка, че чрез пандемията и Тръмп разрушихте сичко привлекателно в либералната демокрацион?СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ И КАПИТАЛИ, СВОБОДАТА НА ПРИДВИЖВАНЕ, СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПРАВОТО НА ИЗБОР!Сека ена "демокрация" днес е васалноограничена и подчинена на световното правителство. Тоес, не е демокрация. А, да чрез количествените, финтехът и увеличаващата се сложност на пазара с цел ОБЛАГИ САМО ЗА НАШИ ХОРА, докарахте масите до следното изречение: "когато ти вземат и последната риза от гърба, винаги може да облечеш кафявата риза".Изгледът от сияйния хълм и бъкингамския дворец силно заблуждава....а, да, на днешно време има само католици и хугеноти. не е изненада, че имаме и война. БРАВО,БРАВО,БРАВО! Очаквйте скоро - химическа атака в украйна до 3 дни. Планирано е за увеличаването на забавлението и триумф на ПЛАНЪТ.АВЕ ЦЕЗЪР, ОСИДЕНИТЕ ТЕ ПОЗДРАВЯАТ, НО НЕМА СИ МРЪДНАТ ПРЪСТА НА АРЕНАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Русия е президентска република. В руската конституция е вписано, че руският президент е този, който осъществява външната политика на русия. Та така- вместо колективният орган МС, както е при нас, в русия само един човек- техният президент- съгласно конституцията им- я осъществява.Това е чиста форма на еднолична диктатура. Руснаците сами пожелаха да стане така, сами дадоха в ръцете на путин тази власт, а сега единици от тях, се дистанцират от войната му- ама ние нямаме вина, ама ала- бала. Не е луд който яде зелника, луд е този, който му го дава- това казва нашият народ в този случай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още