IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин може и да си мисли, че е Петър Велики, но не е

Общото между двамата е само, че искат да унищожат украинската идентичност, пише за Wall Street Journal Майкъл Медвед

16:12 | 19.03.22 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Царската камбана в Кремъл. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Царската камбана в Кремъл. Снимка: Bloomberg

Руският лидер продължи безмилостното си преследване на украинския народ дълго след като клането на бойното поле официално приключи. Основната му цел беше да откаже на жертвите си тяхното фундаментално право на легитимна, отделна национална идентичност. Това историческо резюме може в крайна сметка да се отнася за Владимир Путин, но също така описва Петър Велики (1672-1725), пише за Wall Street Journal Майкъл Медвед, който води ежедневно радио токшоу в националния ефир на САЩ. 

Всемогъщият цар е личният герой на Путин, като му се приписва превръщането на изостанала и изолирана Русия в страховита световна сила. Разбирането на възхищението на Путин от тази буквално внушителна фигура (историците смятат, че Петър е бил над два метра) предоставя контекст за настоящата война на Русия срещу Украйна.

Роден през 1952 г., Путин навършва пълнолетие във време, когато Съветският съюз доминираше в Източна Европа и се бореше със САЩ за световно надмощие. Днес Руската федерация се нарежда на 11-то място в световен мащаб по брутен вътрешен продукт, доста зад Канада и Южна Корея и едва изпреварвайки Бразилия. Проблемната руска икономика също така има по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) от три американски щата – Калифорния, Ню Йорк и Тексас. (Делът на Русия в световния БВП е под 2%, докато преди създаването на СССР, чието разпадане Путин смята за най-голямата трагедия на 20 век, е бил над 6% - бел. прев.) И въпреки че е най-голямата страна в света по територия, Русия е девета по население, след Бангладеш и Нигерия.

Като руски лидер в продължение на повече от две десетилетия Путин преследва мисията да повтори постижението на Петър, като гарантира, че останалата част от света уважава или поне се страхува от родината му.

Решителната победа на Петър Велики в това начинание се случва през 1709 г. близо до град Полтава в централна Украйна, където руска армия отблъсква нахлуващите сили на Шведската империя, водена от легендарния скандинавски монарх Карл XII. Шведите получават голяма помощ от малко вероятен източник: Иван Мазепа, казашки вожд и един от националните герои на Украйна. Карл му обещава, че в замяна ще освободи казаците от руската тирания на Петър. Вождът се присъединява към шведите, но те губят битката.

Големи творци увековечават мелодраматичната история на Мазепа, представяйки колоритния казак или като свободолюбив протореволюционер (лорд Байрън, Виктор Юго и Франц Лист), или като предател на Русия (Пушкин и Чайковски).

Решението на Мазепа да се присъедини към шведите бетонира недоверието на Петър към неговите украински поданици. Имперска директива от 1720 г. забранява всяко печатане на украински език и заповядва незабавното изземване на украинските църковни книги. Петър II (1715-30), управляващ за кратко като наследник на дядо си, нарежда през 1729 г. много укази и други официални документи да бъдат преведени от украински на руски. Тези усилия са част от дългосрочен процес на „русификация“, целящ да потуши всяка жарава на неруски национализъм в огромната империя.

Триста години по-късно в бомбоубежище в Киев украинският президент Володимир Зеленски моли света да сложи край на бруталния опит на Путин да последва примера на Петър и да заличи неговия народ и наследството му. „Те не знаят нищо за нашата столица, за нашата история“, каза той. „Но те имат заповед да изтрият нашата история, да заличат страната ни, да унищожат всички нас.“

След като се оттегля като държавен секретар, Кондолиза Райс си спомни за последната й среща с Владимир Путин. „Знаеш, че Русия е била велика само когато е била управлявана от силни мъже“, казва й той. „Като Александър II, като Петър Велики, спомням си, че си помислих. А може би Владимир Велики ще продължи този списък?“, мисли си Райс.

Тя така и не го пита, но отговорът е очевиден. „Сигурна съм, че той не е напълно рационален“, казва Райс. „Той е мегаломан. И трябва да приемете с вероятност от 5%, че всъщност е вманиачен“, допълва тя.

Хипнотизиран от извисяващата се фигура на своя царски идол, Путин остава малък човек, копнеещ да бъде гигант. Но безсмислените убийства и непредизвиканата война, съсипваща живота на милиони, няма да му осигурят монументално място в историята и, както отбелязва британският автор Дъглас Мъри, никой няма да си помисли, че Влад Лудия е Петър Велики, посочва Медвед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ама разбира се, с новите си средни заплати равни на около 500 лева, минимални заплати от а180 лева и средни пенсии от 140 лева, пияниците направо гуляят! Да, с една средна заплата в пPocия купуваш 600 литра бензин, а и в Бългатия толкова, без да сме производител на петро. Само дето, проскубан дребосък, над 80% от битовите продукти са внос и там рупли не щат. И тук идва големия вой, щот със 300 долара заплата само зяпаш отстрани. А тук са 1000. А относно твърдението, че в Милано хляба бил 8 евро, само мога да ти се изсмея. Един хляб е около 1 евро и е качествен, а не руски комат от фуражно зърно за пенсионери. Ето, специално за лъжци, като тебе ***** https://***.tiendeo.it/Cataloghi/milano/631708?origin=tiendeo&view=offers-search&buscar=panetteria&pos=1&refPageType=OFFERS&priorElementType=article&priorElementId=40802884&pagina=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
А представяш ли си какво впечатление е произвел Петър I ,когато е разчел текстове от Реймското евангелие през 1717
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
А в Украйна да стане задължително...! ;) Викаш, "... по името ще ги познаете..." ;) Да беше си написал името, та да го ползват българите за поумняване . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
jojoba70
преди 2 години
Аз лично мисля че руснаците ще живеят много по добре ако забранят името Владимир с указ. Първо един с името Владимир Ленин им разката фамилията. Сега друг с името Владимир Путин, ще ги довърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Интересна е обаче аналогията с Петър I и Путин по линия на начина, по който Западът ги мери със своя аршин. Ето какво пише за Петър I хановерската кюрфурстина София, нещо като днешната брюкселска комисарка Урсула: "По време на пътувания в чужбина, Петър I плашел изтънчените аристократи с грубоватите си маниери и простоват нрав. Ето как описва хановерската курфюрстина София Петър:Царят е висок, има прекрасни черти на лицето и благородна осанка; притежава голяма бързина на ума, отговорите му са бързи и верни. Но с всички добродетели, които му е дала природата, желателно би било, в него да има по-малко грубост. Този владетел е много добър и едновременно много лош човек...Ако би получил по-добро възпитание, от него би станал съвършен човек, тъй като има много достойнства и необикновен ум ... Нещо като обективните оценки за Путин - ако беше като нас и да ни служи, щеше да е супер! ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 2 години
Хахаха... Този Майкъл Медвед, (вероятно Михаил Медведев по първични документи) май не е прочел и един ред за Петър Велики, освен за ръста му... Първо, прозвището "Велики" му го слагат руснаците доста след смъртта му, сиреч - какво е направил става ясно след време. Малко е рано да се правят оценки за постиженията на проекто-Путин Велики - няма черно на бяло резултат от нещо, което току що започна. Второ - и Петър Велики не е извървял път, застлан с лесни победи и овации от околния свят, още по-малко - в собствения му дом. По-скоро обратното - у дома интриги и опити за преврати а навън - ясно го е казал и до ден днешен се повтаря в Русия, че Русия няма приятели, освен армията и флота си. И бой е ял, но не е полегнал, а е опитвал всичко, за да постигне целите си. И ги е постигнал. Каквото не е успял, е оставил на наследникчката си Екатерина I, btw, също титулована "Велика"... ;) Какви са целите на Путин и какво мисли да прави, за да ги постигне, все още никой не знае, та е още рано за такива анализи. Четивото е малко като семки да скучаещи футболни фенове... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
0.40 евро и 8 евро. Кyц сайт. Други цени в Русия - бутилка олио - 109 рубли, литър бензин - 50 рубли, метър газ - 6.60 рубли, киловат ток - 4.25 рубли. Който иска да смята по курсът. Е, с тия цени, какъв БВП да има Русия? Ако утре решат да правят комунизъм и направят всичко безплатно, БВП на Русия ще стане НУЛА, пък ако ще да хранят и топлят целия свят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Хахахах, поредната жалка тролска статия. Злият Путин така зверски кoли клетите украинци, че нито един от двата милиона руски граждани, с украинско самосъзнание не се е оплакал !!! Поредният малoyмник, който се бие в гърдите, сочейки абсолютно фалшивият показател "БВП", който реално показва само ЦЕНИТЕ в съответната държава. Всеки, който иска може да провери цените в Русия и тия в ЕС например - един хляб в Русия - 0.40?, в Италия - 8 ?... Руснакът трябва да яде 20 пъти повече хляб от клетият италианец, за да допринесе за руския БВП същата сума !!! УЧЕНИЦИТЕ МИ в 10 клас разбират това, ама от Wall Street Journal явно не го схващат. Всички виждаме как дори частичните ограничения срещу "жалката руска икономика" разтърси цялата световна икономика !!! А Путин не е Петър - различни епохи, различни цели. Но той направи не по-малко за Русия. Русия отново е силна, Русия има положителен (и то МНОГО) търговски баланс, Русия има резерви двойно по-големи от външния дълг (та се наложи западът да я краде), цели икономики са роби на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Русия е по-демократична държава от Франция? Извинявайте, но Вие определено сте болен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Хахаха- ''влад Лудия''- хахахаха;0 Джуджето с мегаломания, равна на ръста на Голиат;D Полуръста, който иска да се съизмерва с бивши владетели на бензиностанцията си с ракети;0 Потвърждава се мнението ми, че путин е един злобен дър999так, който на всичко отгоре страда и от старчески болести- психопатия, социопатия, невъзможност за нормална комуникация, нарушена преценка за реалността, начало на сенилност и атеросклероза;0 В крайна сметка, история много правилно класифицира такива повредени човешки същества...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още