IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата Студена война ще е по-мрачна и тежка

Войната в Украйна е знак за променящите се времена, в които живеем

13:40 | 28.03.22 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Войната на Русия отменя много ограничения напредък, постигнат след падането на Съветския съюз по отношение на икономическата и политическата либерализация, както и свободата на печата. Тази тенденция вероятно ще продължи, докато Русия не започне да наподобява повече на Китай или дори стария Съветски съюз. Интернет трафикът е строго ограничен. Независимите медии са блокирани. Липсата на придържане към официалния разказ на правителството е криминализирана.

Близо 13 хил. руснаци са арестувани за противопоставяне на войната. ГУЛАГ на Путин вероятно ще приеме още хиляди арестанти. Въпреки това НАТО и неговите партньори продължават да действат внимателно. Предложението на Полша за изпращане на изтребители МИГ-29 в Украйна е в застой пред лицето на германската и американската предпазливост. Идеите за зона над Украйна, забранена за полети, не могат да си пробият път.

Основният страх на алианса е от ескалация на конфликта и ядрен удар. Всеки президент в ядрената ера се е сблъсквал с реалността, че ескалацията на военните действия с Русия и нейните съюзници, независимо дали в Корея, Куба, Виетнам или Афганистан, е свързана с риск от потенциална ядрена война.

Тази реалност не се е променила и виждаме какви са границите на икономическата, политическата и военната мощ на Запада. Отвъд тези граници Русия създава реалност, която Западът трудно ще преодолее. След като прекият военен ангажимент е изключен, западните политици ще се борят да намерят подходи, които успешно да обърнат политиката на Путин.

Икономическият и политически натиск обаче имат ограничена ефективност, тъй като Китай и Русия са партньори. Ако наистина влизаме в нова Студена война, трябва да помним, че първата се води между САЩ, Западна Европа и техните съюзници, от една страна, и между Русия и Китай и техните съюзници, от друга. Втора итерация на Студената война също ще изправи Запада срещу Русия и Китай, но този път Китай ще бъде главният партньор.

Сътрудничеството между Русия и Китай се основава на споделен ревизионизъм. И двете страни имат изразен интерес от подкопаване и преобръщане на сегашния международен ред, основан на американската мощ и превъзходство. В тази борба тази война би била само началото.

Въпреки че общественото отношение на Китай към инвазията на Русия в Украйна до голяма степен е неутрално, действията говорят повече от думите. Макар че западните правителства и мултинационалните компании наложиха значителни икономически санкции на Русия, Китай не го направи. Китай и Русия обявиха сделки за петрол и газ за 117,5 млрд. долара на 4 февруари, по-малко от три седмици преди инвазията.

Търговията с Китай предоставя на Русия важен икономически спасителен пояс, който ще ѝ позволи да притъпи западните санкции. Тъй като компании като Visa и Mastercard се оттеглиха от руския пазар, китайските компании за кредитни карти вероятно ще ги заместят. Китайските медии подсилват наративите на Русия за войната, като разпространяват конспирации и лъжи за Украйна и САЩ.

Така че, докато някои се съмняват във важността на Украйна за националната сигурност на САЩ или Запада като цяло, ние трябва да признаем, че войната, която се води там, е не само война за тази страна, но и знак за променящите се времена, в които живеем. Независимо от резултата от този конфликт, самият конфликт предполага, че бъдещето наистина може да бъде доста мрачно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 9
Императорът
преди 2 години
Поредната жалка пропаганда, нямаща нищо общо с реалността. Руската армия "неподготвена и полуобучена", помля тройно повече укpoпи, въоръжавани от западът и подготвяни от западни инструктори, при това надъхани с омраза. Руснаците дават жертви, защото се бият на терен и пазят мирното население. Ако не го пазеха, щяха отдавна да се изравнили киев със земята, бичейки го с ракети и бомби, докато нищо не остане да мърда там - тоест както правят американците. Да не говорим, че тия цифри на жертвите сред руската армия ги дава... укpoпското министерство. Дявол знае как са ги преброили. Щото и те не знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Новата Студена война ще е по-мрачна и тежка >> Водката поскъпва. Синът пита баща си, дали по-малко ще пие (защитава Украйна). Той казва: - Не синко, ти по-малко ще ядеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 2 години
Ако се стигне до нова студена война имам чуството че ще бъдем от по студената и страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
До края на тази седмица ще има провокация. За толкова им стига акъла и ресурса. Химическо оръжие, ядрено, реактор... Светът със сигурност никога повече няма да бъде същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Този път сме от западната страна. Да видим докъде ще я докараме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Новата Студена война ще е по-мрачна и тежка === Слава Украине! Хероем - сало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още