IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата Студена война ще е по-мрачна и тежка

Войната в Украйна е знак за променящите се времена, в които живеем

13:40 | 28.03.22 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Войната на Русия в Украйна продължава вече месец и реалността е тежка и трудна за преодоляване от Запада. Начинът, по който Русия води войната, буди безпокойство. Той остава силно свързан със съветския опит и дори по-ранните парадигми на водене на война в руската история.

Виждаме трайната (и почти комична) липса на внимание към собствените сили на Русия. Наполовина обучени военнослужещи сега се изтласкват напред с лошо оборудване и липса на доставки, пише в свой анализ за Центъра за европейски политически анализи (CEPA) Андрю Ново, старши сътрудник в програмата, за трансатлантическа отбрана и сигурност. Жертвите са големи, като повече руски войници са загубили живота си за две седмици война, отколкото САЩ за повече от десетилетие в Ирак.

Тези недостатъци обаче не означават непременно, че Русия е на ръба на поражението или че ще се откаже от военните си операции. Историческата способност на руската армия да остане в битка, каквото и да е тя, е огромна пречка да се сложи край на тази война.

В същото време Русия води война с малко или никакво отношение към вражеските цивилни. Примерите от операциите в Чеченската република през 90-те, Афганистан през 80-те и Източна Европа през 40-те са смразяващо напомняне за това как може да изглежда войната, когато е подхранвана от престъпна идеология, убедена в своята правота и лишена от уважение към благоприличието и човешкия живот.

Тази липса на уважение ясно се вижда в неотдавнашните нападения на Русия срещу украински граждани. Подобни действия не са нито невнимание, нито безсмислена жестокост, а политика, предназначена да отстрани украинците от различни територии, за да направи по-лесно за Русия да ги контролира. Тъжната реалност е, че колкото повече украинци бягат в разумния акт на опит да спасят живота си, толкова по-лесно става за Русия да предяви претенции за повече украинска територия, когато войната най-накрая приключи, посочва се в анализа.

Ясно е, че въпреки западните разговори за „информационна война“ и смелите антивоенни протести в Русия, руското обществено мнение все още има много малко значение. В много отношения това е войната на Владимир Путин, както и Русия е на Владимир Путин.

Убеждението, че неуспехите или забавянето на руските операции в Украйна могат по някакъв начин да свалят режима на Путин е меко казано оптимистично. Той систематично изкормя политическата опозиция от идването си на власт преди повече от две десетилетия. Неговите политически опоненти са убивани, затваряни и заточвани. Няма надеждна, организирана и ресурсна опозиция. Контролът му върху руските медии и информация е по-силно от всякога.

Войната превръща Русия в по-всеобхватна полицейска държава. Тоталитарните режими имат история на безмилостно водене на война. Можем да спорим дали това се дължи на тяхната идейна връзка с твърдостта (Химлер и Хитлер фетишизираха езика на грубостта, твърдостта и бруталността; Сталин буквално взе „стомана“ за свое име), или е функционален резултат от авторитарните системи, но войната има тенденция да прави потисническите режими още по-потиснически. Тази ескалация се отнася не само за техните външни врагове, но и за техните вътрешни опоненти.

Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
V.At.
преди 2 години
Странно, не виждам някой да не е съгласен с констатацията, че новата Студена война ще е по-мрачна и тежка. Не говоря за съдържанието. Но от друга страна всички се надпреварват да коментират Русия, а не как ще се отрази това у нас. Пак не от гледна точка на дали пие руска водка и дали кара автомобил. Досега това се отрази 1. На цените на петрол и газ. 2. На цените на селскостопавските стоки. 3. На цените на стоманата.По косвен начин това се отразява не само на производството в България, но и на производството в страни, на които ние сме основен поддоставчик. Мерките на правителството дори да са за сега ОК, то ако въпросната студена война продължи 2, 3, 5 години то икономиката ще трябва да се пренастрои. Пак да подчертая, дори и всички в хор да заклеймим Путин, той надали чете български сайтове и сигурно няма да промени политиката си, т.е. Студената война ще бъде дълга, мрачна и тежка. Много обсъждаме външната, а би трябвало и вътрешната икономическа политика в тази ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
"Каквото посееш, това ще пожънеш и който сее ветрове, жъне бури.. " Браво, едно смислено изречение. Тъй, тъй, ама да започем от "Пустинна буря" от преди 15 години. Поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Kaквато и да е новата Студена война, България този път е от към правилната страна на Стоманената завеса. Ще продължаваме да си купуваме и да потребяваме качествени стоки, произведени в България или в други държави от ЕС, ще продължаваме да не употребяваме никакви руски стоки за бита/ то като че ли ги има изобщо произведени/ и ще живеем нормално. Да му мислят руснаците- кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи. Да си живеят в 10 в.н.е., да си ядат руските оръжия, газ и нефт- не ме интересуват. Светът продължава напред, светът продължава да се развива; след 15тина години макс светът ще е фокусиран върху квантовите компютри с размерите на днешен лаптоп, а русия ще се връща назад в историческото си развитие. Каквото посееш, това ще пожънеш и който сее ветрове, жъне бури..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Ми предходните годи санкции няма , това е тенденция от поне 5 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Дата задаваш въпроси от които нямаш изгода - Как да ни е положително търговското салдо с Русия след като спазваме санкциите срещу нея и спряхме всякакъв износ ??? В същото време сега се вижда как западните компании спокойно са си търгували там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Мариопол около 44% се определя за руснаци и около 48% за украинци но руски като майчин език над 80% срещу по малко от 10% говорещи украински - Руските църкви са 11 срещу 3 украински - На другият полюс е Киев - Ама руснаците не бомбардирали Киев, а бомбардирали Мариопол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Определено ще е по-трудна от първата, но това не е повод за отказване.Преди години Кенеди беше казал за програмата Аполо, започнахме я не защото смятахме че ще е лесно,а точно защото знаехме,че ще е трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
А, и -да- кристалните чаши за уиски, заедно с посудата за мезенцето, не са руско производство, а или италиански кристален сервиз за уиски или кристал Бохемия- носталгична съм към него. Кафето ни също не е руско. Та - какво ще ни плашиш с ...глад- според теб, гладните хора могат ли да си позволят това, което си позволява семейството ми- качествен алхохол , сервиран в италиански или чешки кристал... И не- не се фукам, само отбелязвам кои са истинските руски крепостни селяни- българите или руснаците/ руските прок99сита;0 Нали се сещаш, че почти всички от семейният ни кръг, могат да си позволят нашия стандарт на живот, и всички са си тук- в София;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И кой в България се интересува от руската водка, след като има Чивъс регал, Дъмпъл, Джак Даниелс и Гленфидич, а си имаме и хубава българска ракия, та руската водка е просто нещо ЧУЖДО, без което преспокойно можем да минем... И без това руската водка не върви с печени кашу, бадеми, лешници и орехи за мезе, а само с кисели краставички, от които човек може да го заболи корема...Казано накратко- в България отдавна има оригинален и качествен български и чужд алкохол, който преспокойно замества тъпата руска водка. Не знам дали схващате, но семейството ми спокойно дава 120 лева за 18 годишно гленфидич и нула лева за руска водка... Да- на много руски крепостни селяни това просто им звучи недобре;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 2 години
Все искам да те питам : как ще коментираш факта че търговското ни салдо с Украйна е положително и търговския обменн ръсте а, същевременно търговското ни салдо с Русия е остро отрицателно и търговският обмен се свива ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още