IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия е ненадеждна не само за Запада, но и за Русия

Ню Делхи може да е разочароващо толерантен към Путин, но едва ли ще му помогне съществено

16:28 | 11.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някои биха могли да твърдят, че дори Индия да няма икономически стимули да купува руски петрол, тя все пак може да предложи на Москва спасителен пояс като най-голям клиент за друг ключов руски износ: оръжията. Над една четвърт от руския износ на оръжие от 2017 до 2021 г. отиде за Индия. (Вторият получател на руско оръжие, Китай, има дял от около една пета.) 

Индия има убедителни причини да купува руски оръжия, посочва Телис. Руското оборудване обикновено е по-евтино от неговия западен еквивалент, въпреки че дългосрочните оперативни разходи могат да бъдат по-високи. Русия също така предлага на Индия своите най-съвършени оръжия – като изтребителя Су-30 и системата за противоракетна отбрана С-400 – докато Западът често задържа най-новите си достижения.

Телис също отбелязва, че Русия е имала повече успех от САЩ в съвместното производство и разработване на оръжия с Индия, включително крилатата ракета със среден обсег на действие BrahMos, кръстена на реките Брахмапутра и Москва. Руските производители на оръжие са тясно свързани с правителството. За разлика от американските фирми те не трябва да се притесняват за оправдаването на решенията за съвместно разработване при търговски условия.

Въпреки всичко това зависимостта на Индия от руските оръжия намалява – от 69% от покупките на индийско оръжие през 2012-16 г. до 46% през 2017-21. Западните санкции срещу Русия могат да ускорят този спад, като подкопаят способността на Русия да поддържа модерна отбранително-индустриална база. Загубите на бойното поле на Русия пък могат да принудят производителите на оръжие да се съсредоточат върху попълването на собствените си запаси за сметка на разширяването на износа.

И въпреки че Москва бе надежден стратегически партньор на Ню Делхи в миналото, нарастващата й близост с Пекин я прави по-малко надеждна за Индия. Телис прогнозира продължаващ „деликатен“ спад на вноса на индийско оръжие от Русия, най-малкото в сравнение с вноса от други държави като САЩ, Израел и Франция.

Друга област на индийското сътрудничество с Русия е членството й в незападни групи като BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), RIC (Русия, Индия, Китай) и Шанхайската организация за сътрудничество. Но това са всъщност само говорилни с малко политическа съгласуваност или влияние. Освен това участието на Индия до голяма степен има за цел да гарантира, че Русия няма да се приближи твърде много до Китай, но тези усилия в момента могат да се окажат безплодни. Нито една от тези групи няма да повлияе съществено на изхода от войната в Украйна.

Докато конфликтът тече, мнозина на Запад ще продължат да се оплакват от ненадеждността на Индия. Те обаче трябва да се чувстват насърчени, че Москва също не може да разчита на Ню Делхи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Ембаргото над Русия е добре дошло за Индия и Китай. Пазаруват изгодно петрол с 20-30 $ намаление. Те китайците и Ирански петрол си пазаряха безпроблемно. А ние обявяваме гладно-мизерна стачка и чакаме Русия да умре. Ама дали?! Тя печели двойно от как са въвели санкциите. Ние сме свикнали на демократичната мизерия вече 32 години, ама разглезените еуропейци колко ли ще устискат???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Имайки предвид откъде произлизат едни специфични наши съграждани, то това не би трябвало да е изненада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Г-н Нейков, не е сериозно в уважавана икономическа медия да употребявате "евтина цена".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още