IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия разстла червения килим за Русия

Въпреки натиска от страна на Запада Делхи приема руския външен министър като желан гост

17:20 | 01.04.22 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лавров (вляво) на срещата с индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар. <em>Снимка: EPA/INDIAN MINISTRY OF EXTERNAL AFFAIRS</em></p>

Лавров (вляво) на срещата с индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар. Снимка: EPA/INDIAN MINISTRY OF EXTERNAL AFFAIRS

Когато на посещение в Индия са висши чуждестранни дипломати, това обикновено не е сериозна причина министър-председателят на Индия Нарендра Моди да освободи графика си. Британският външен министър Лиз Тръс трябваше да се задоволи със среща с индийския си колега по време на пътуването си до Делхи в четвъртък.

В случая с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, който посети индийската столица ден по-късно, Моди не пожела да пропусне възможността да приеме лично своя гост: срещата при закрити врата продължи 40 минути в късния следобед в петък.

Жестът на Моди е изключително символичен: въпреки натиска от страна на Запада Индия възнамерява да продължи близките си отношения с Русия.

Индия е една от малкото големи икономики, които не осъдиха изрично руската агресивна война в Украйна. Вместо да участва в санкциите, правителството на Моди смята да използва ситуацията, за да купува петрол от Русия на преференциална цена. Индия категорично отхвърля критиките от Европа и Америка, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

В Делхи Лавров беше видимо доволен от възможността да се противопостави на имиджа за международната изолация на Русия. Той предаде най-добрите пожелания от своя президент Владимир Путин, съобщи Лавров в началото на разговорите си в индийската столица, и похвали досегашната реакция на Индия за войната в Украйна: „Оценяваме факта, че Индия гледа на тази ситуация с цялото си сърце, а не само едностранчиво", каза той.

Позицията на Индия среща неразбиране на Запад

Индийското правителство се смята за неутрално в конфликта и се въздържа в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, когато става дума за резолюции, осъждащи поведението на Русия. На Запад позицията на Индия, която иначе често се възприема като съмишленик на демокрацията, беше посрещната с неразбиране. Президентът на САЩ Джо Байдън определи позицията на страната като „колеблива" по отношение на единния международен отговор на руската агресия.

Досега обаче Индия не желае да се дистанцира от Русия. Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар отново избегна да критикува поведението на Русия в кратко публично обръщение преди началото на срещата си с Лавров. В резюмето той посочи само, че срещата се провежда в „трудна международна обстановка“.

Без да се спира пряко на Украйна, той добави, че Индия винаги се застъпва за преодоляване на различията и конфликтите чрез диалог и дипломация. В писмено становище Индия отново призова за прекратяване на насилието в Украйна, но изявлението не бе пряко насочено към Русия.

От гледна точка на индийското правителство поддържането на добра основа за разговори с Кремъл е по-важно от това Западът да го възприема като лоялен партньор. По този начин министър-председателят Моди иска да предотврати твърде тясното обвързване на Русия с индийския конкурент Китай. В същото време Русия все още е най-важният доставчик на оръжия за индийската армия - и правителството в Ню Делхи настоява доставката на руските системи за противоракетна отбрана С-400 да бъде завършена по план въпреки войната в Украйна.

Моди купува руски петрол на преференциална цена

Сега Моди вижда допълнителна възможност за изгодни договори в областта на енергетиката: докато Западът търси начини да намали вноса от Русия, Индия разшири покупките си. След нахлуването на руските войски в Украйна страната е закупила 13 млн. барела петрол от Русия - почти толкова, колкото през цялата предходна година.

Сделките очевидно са продиктувани от значителните отстъпки, които Русия в момента предоставя на индийските петролни компании. За да се гарантира сигурността на трансакциите, които понастоящем не подлежат на санкции, за в бъдеще двете страни работят по нов механизъм за плащане. Той би трябвало да даде възможност за директни трансакции в индийски рупии и руски рубли, без да се налага да се пренасочват през щатския долар.

Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо нарече плановете „силно разочароващи" и заяви по адрес на индийското правителство, че е време „да застанем от правилната страна на историята" и „да не финансираме войната на президента Путин".

Германското правителство също изрази раздразнение. То не искало да вижда ситуация, в която санкциите се заобикалят и приятелска страна се опитва да „извлече икономическа полза от войната", заяви тази седмица по време на посещение в Делхи Йенс Пльотнер, съветник на канцлера Олаф Шолц по външната политика и сигурността.

В Индия Западът е обвиняван в двойни стандарти. „Ако погледнете основните купувачи на нефт и газ от Русия, ще видите, че повечето от тях са ит Европа", заяви външният министър Джайшанкар по време на дискусия с британския си колега Тръс в четвъртък.

За разлика от европейците, Индия получава по-малко от един процент от енергийните си нужди от Русия, каза той. Джайшанкар също така отказа да приеме обвинението в извличане на печалба от кризата: „Когато цените на петрола се повишават, естествено е да се търсят добри сделки на пазара", казва той.

Тези забележки очевидно са се харесали на Лавров: „Ще бъдем готови да доставяме на Индия всички стоки, които тя иска да купи от нас", заяви той на пресконференция в Делхи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

25
rate up comment 8 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Пич, това е икономически сайт и би трябвало да се опиташ да бъдеш обективен, а не коментарите ти да са базирани на хейт. Русия, освен един от най големите износители на енергоносители и полезни изкопаеми е голям износител и на хранителна продукция, оръжия, продукция за космическия сектор, както и строителство на ядрени блокове и оборудване на съществуващи. Това са нещата, които се сещам на първо четене. Ясно е, че четеш предимно западни източници, но това не те прави обективен, нито пък внася сериозност в коментарите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Абе инвестор-а и му.хи вече неприлична дума, скоро кво ще можем да пишем тука бе, ще цвъкаме всичко с точки и запетайки,че да не излезе само текст от звездички бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Е то кат гледам кви мелници строят, около 150-200$ им е средната заплата в Индия, мерси моля..И то станаха толкова,след като се поотвориха към запада през последните двайсетина години, преди тва мряха от глад като мухи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
sultan
преди 1 година
Мъдрите китайци са ни оставили следната поговорка: "Когато ветровете на промяната задухат, някои строят стени, а други мелници". Ха познайте сега какво прави Индия и какво Западът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Пич, все повече се убеждавам,че си нямаш понятие от икономика бе..Що си се кръстил инвеститор не мога да разбера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Интересно е и колко дълг - по държави - на глава от населението. Руснакът с неговият дълг от 1836 долара е шапката на тоягата - може лично да си го изплати с три месечни заплати. В САЩ всеки човек дължи по 80 Б !!! При средните им заплати, редовият американец - за да изплати неговата част от държавният дълг, ще се бъхти две години и половина. Да не говорим и че САЩ са страната на работещите бедни... къде отиде тая Америка, в която Алеко не можа да намери нито един беден човек? htt*ps:/*/w*ww.pariteni.bg/***/pari/srednata-zaplata-na-amerikancite-e-4-pyti-po-visoka-ot-bylgarskata-236768 - махнете звездичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Абе, аз като инвеститор съм разглеждал канадски и особено австралийски компании... и нз тия две държави да имат нещо значимо извън добивната промишленост. И много се смея как те храбро налагат санкции на Русия... КАКВО точно няма да изнасяте за Русия бе - желязна руда ли или никел или алуминий, хахахахахха. Ако им махнем добивният сектор и на трите държави, руската икономика ще е по-голяма от икономиките на Австралия и Канада взети заедно. Кой ти каза, че "западът" има 60% от световната икономика? Как го сметна това? Може би слагаш изкукуригалите островни джадаи? Тия направо могат да се самоокълцат, за да не се мъчат - с техният дълг 260% от БВП - притиснати между Китай и Русия. Япония можеше да се изправи на крака само ако беше решила да играе с Русия. Руснаците щяха да ги засипят с евтини суровини и енергия. Финансови пазари казваш - ама пазарите не произвеждат нищо. Повечето държави - водещите - в ЕС са брутално затънали - само Германия още се държеше с по-нисък дълг, ама сега ще го удвоят за пет години, ако не им дойде мозъкът. Гледай. htt*ps:/*/webnews.bg/uploads/images/56/2356/562356/640x.jpg?_=1643980256
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Мушмороците путинисти продължават да броят колко страни не били се включили в санкциите срещу Русия, като разбира се, пропускат факта,че санкции може да са наложили от страните с 1/4 от населението на света, но 60% от икономиката и 80% от финансовите пазари на планетата.Абе душици,тя и Нигерия е с 220 млн население, а Канада с 38 млн, но познайте коя държава има по-голямо влияние и по-голям пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Лавров щял да е готов да достави на Идния всички стоки,които поискала от тях..То сякаш имате някви стоки,които да и доставите., като изключим това,което изкопавате изпод земята.Индия и Китай гледат на вас само и единствено като евтин доставчик на суровини. суровинно енергиен придатък на икономиките си,които ще продължат да увеличават преднината си пред Русия , благодарение на огромните си популции и огромният си търговски и инвестиционен обмен със Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
sultan
преди 1 година
Така е то. На Русия не и дреме, защото и при 100% отказ на Запада да купува енергоизточниците и, тя вече е намерила пазари за тях. САЩ също печелят здраво - ще пробутват скъпи енергоизточници на "морална" Европа и ще я въоръжават до зъби. Справка - погледнете с колко са се покачили акциите на Lockheed Martin от началото на войната.С този евроелит Европа си отива. Липсата на прозорливост си казва думата, а късогледството е отличителна черна на евробюрократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още