IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риск мениджърите трябва да се справят с перфектната буря

Те са изправени пред три глобални кризи едновременно: здравна, геополитическа и климатична

18:59 | 16.05.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Така че днес финансовите институции трябва да реагират едновременно на три привидно несвързани глобални кризи: здравна криза, която се случва средно само веднъж на всеки 100 години; голяма геополитическа криза, която не се е случвала от едно поколение; и глобална климатична криза, която няма прецедент изобщо в човешката история.

Това е нещо, което бихме могли да наречем „перфектна буря“.

Как специалистите по управление на риска могат да смекчат тази токсична смес? Има три области, върху които мениджърите трябва да се съсредоточат, за да осигурят стабилен отговор.

Справяне с несигурността

Опасностите, които тези кризи създадоха, са безпрецедентни. В тази ситуация едва ли е възможно надеждно прогнозиране, което да информира управленските действия. Вместо това риск мениджърите трябва да използват най-модерните методи за анализ на сценарии и стрес тестове, за да проучат потенциалните резултати и да изготвят набор от надеждни планове за действие при извънредни ситуации, за да противодействат на възможните последици от тези кризи.

Оценяване на непрякото въздействие

За разлика от световната финансова криза никоя от тези настоящи кризи няма финансова природа. Повечето от последствията върху финансовите услуги са вторични или третични ефекти. Но повечето конвенционални инструменти и модели за управление на риска са създадени за оценка на преки въздействия. Сега риск мениджърите трябва да се съсредоточат върху подобряването на своите инструменти за измерване и управление на ефектите от втори ред – например кредитен риск, репутационен и такъв за съответствие – отключени от тези кризи.

Адресиране увеличаването на риска

Тези три кризи показват високо ниво на взаимодействие, което засилва тежестта на всяка – например прекъсванията в глобалните вериги за доставки поради Covid и войната в Украйна. Това създава условия за екстремно събитие, което може да експлодира, когато няколко фактора значително се усилят взаимно. Затова е жизненоважно за риск мениджърите да подобрят рамките за оперативна устойчивост и кризисно управление, и да ги комбинират с умни диверсификация и хеджиране.

Всяка криза винаги носи нови възможности. Преди около 14 години риск мениджърите научиха трудни уроци как да се справят с екстремни глобални финансови шокове. Боравейки с днешната токсична комбинация от събития, лидерите от индустрията имат шанса да издигнат своите управленски рамки на ново ниво – и това е шанс, който те ще трябва да използват, ако искат да намалят екстремните рискове на това, което изглежда като перфектната буря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 1 година
на английски и руски, английски и български, английски и немски, английски и арабски и т.н. и т.н.а ти си смехоюрист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Всички кризи се монетизират по един и същ начин . Винаги се прибягва до едно лекарство . Когато обаче лекарството свършва , или ефекта му е незадоволителен се проявява в доста кризи във всички следващи времеви моменти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Хайде, хайде- когато и ако подпишеш минимум 40 страничен договор на английски, а след това - и заклетият му превод на български език, тогава и само тогава можеш да измъцкаш каквото и да е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 1 година
сигурен съм, че му харесва дори и мисълта за това, иначе нямаше да стои ден и нощ на този форум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 1 година
пак се налага да се хваля - подписвал съм договори работейки в места от Казахстан до Айндхофен. а ти си си смехоюристка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Започнаха боевете за Ню Йорк. Село Ню Йорк в Украйна. Украинците си взеха един граничен стълб и сега могат да кажат, че са излезли на която си искат граница. нациВатника рано или късно ще има нужда от мента, глог, валериан и вaзелин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''....смехоюристката...'' не само чете дълги текстове, но представи си- съставя и договори от по 30-40 страници- такъв договор, който ти никога не можеш дори да помиришеш, камо ли да го подпишеш в качеството ти на наемно висококвалифицирано лице...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 1 година
Борка що се хабиш? нима си мислиш, че нацисчетоВатник може да чете толкова дълги текстове или пък смехоюристката?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
''...Кризата е една , а не 15...'' Не- аз мисля по друг начин. Имаме наслагване на доста кризи в един и същ времеви момент- това е моето мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Кризата е една , а не 15 . Нарича се дългова криза ! Затова дори при пандемията фокусът е върху спасяване на икономикете , като за последно , с дългове надскачащи военновременни , докато същевременно за здравеопазване не се дава нищо . Ако Европа не беше затънала в банкови схеми и корупция , сега щеше да има читава армия ......... виж за справка нашите поръчки .......... борба с климата , ама някой да извади пари - хахахааа , че да движи така потъващата икономика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още