IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болезненият урок на WorldCom за днешния мечи пазар

Спукването на технологичните балони може да засегне не само стартиращите компании, пише Брук Мастърс за Financial Times

20:57 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сега изглежда, че друг балон бързо изпуска въздух, след като технологичният борсов индекс Nasdaq изтри над 30% от стойността си от началото на годината. Стартъпите без ясна посока към печалбите понесоха най-големите удари досега. Но финансовите проблеми, които тласнаха WorldCom по пътя на измамите, са предупреждение за инвеститорите, че развиващите се компании не са единствените, изложени на риск.

При краха през 2001 г. компании като Cisco и Sun Microsystems, които снабдяваха стартъпите със сървъри, рутери и софтуер, бяха ударени заедно със своите клиенти. Но телекомите като WorldCom също пострадаха, защото изграждаха инфраструктура за потребителите и в отговор на търсене на данни, което не успя да се материализира.

Този път доставчиците на предната линия вероятно ще включват такива на облачни изчисления и софтуер като услуга, както и компании за онлайн реклама и платформи, на които стартиращите фирми плащат, за да им помогнат да намерят нови клиенти. Най-големите са диверсифицираните компании, но това не попречи на акциите на Google да поевтинеят с 25% тази година, а Facebook се срина с два пъти повече.

Инвеститорите, които търсят прилики с WorldCom, може да следят за компании, които са се похвалили с бърз растеж на приходите и подход „ако го изградите, клиентите ще дойдат“. Тези, които инвестират в инфраструктура, свързана с блокчейн, идват на ум, след като цените на биткойн и други криптовалути падат.

Amazon беше засегната от забавянето растежа на електронната търговия. Компанията призна през април, че агресивните инвестиции в складове и инфраструктура са я оставили с излишен капацитет. Едва ли ще е единствената.

Уязвимите компании включват и тези, които залагат усилено на метавселената и Web 3.0, било то директно, или като източник на търсене за техните технологии. Ръководителите на телекомите от 90-те години не сгрешиха относно дългосрочното бъдеще на интернет. Те просто не успяха да осъзнаят колко дълго примитивната технология, базирана на телефонни линии, ще задържи своята привлекателност. Повечето компании пострадаха жестоко, а WorldCom фалшифицира счетоводните си отчети.

Ако следващата голяма онлайн еволюция отнема толкова време, за да се материализира, етично предизвиканите ръководители може да се изкушат да последват примера на Ебърс. WorldCom е печален урок как това превръща остър краткосрочен натиск върху печалба в пълна корпоративна катастрофа. Остава надеждата, че законът Сарбейнс-Оксли насочва днешните компании по по-прав път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още