IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болезненият урок на WorldCom за днешния мечи пазар

Спукването на технологичните балони може да засегне не само стартиращите компании, пише Брук Мастърс за Financial Times

20:57 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди 20 години огромен счетоводен скандал удари водеща компания на растежа в САЩ, доведе я до фалит и предизвика по-строги закони за счетоводството и ценните книжа, които все още оформят Америка днес, пише Брук Мастърс за Financial Times.

Не, не Enron. Тексаската енергийна група, която се срина шест месеца по-рано, се превърна в нарицателно за корпоративни измами, дори вдъхнови мюзикъл. Но базираната в щата Мисисипи телекомуникационна компания WorldCom, която призна през юни 2002 г., че е отчела милиарди долари надути печалби, бе тази, която най-накрая стимулира приемането на закона за корпоративната отчетност Сарбейнс-Оксли.

Урокът за днешните инвеститори обаче е нещо повече от измамата на WorldCom. Любимка на Уолстрийт, компанията се издигна през 90-те години на миналия век, поглъщайки съперници и казвайки на инвеститорите, че възходът на интернет ще доведе до огромно увеличение в търсенето на мрежи. Но фирмата удари греда по време на спукването на дотком балона през 2000-те, когато действителният трафик на данни не успя да бъде в крак с инвестициите.

Тъй като САЩ в момента се насочват към друг технологичен мечи пазар, фалитът на WorldCom за 104 млрд. долара (все още третият по големина в историята на САЩ) носи важни предупреждения.

През май 2002 г. усилията за затягане на американските закони за ценните книжа, за да се предотврати нов Enron, бяха напълно забуксували, след като в Конгреса се караха колко колко твърд да бъде подходът. По-малко строг законопроект, налаган от републиканеца в Камарата на представителите Майкъл Оксли, вземаше надмощие, когато се появи новината за още по-голяма измама. WorldCom бе отнесла милиарди долари оперативни разходи като капиталови такива, за да увеличи отчитаната печалба.

Маневрата прикри забавянето на растежа на WorldCom в момент, когато конкуренти като AT&T уволняваха работници. Народният главен изпълнителен директор Бърни Ебърс в крайна сметка беше осъден на 25 години затвор.

Скандалът даде предимство на сенатор Пол Сарбейнс и реформистите. Те наложиха създаването на одитен регулатор и изискаха от компаниите да докажат, че имат адекватен вътрешен финансов контрол.

Според критиците законът Сарбейнс-Оксли е възпрепятствал листването на борсата на бързоразвиващите се фирми, което е довело до спад в групата на листнатите американски компании.

Феновете на закона контрират, че американските корпорации до голяма степен са избегнали масивни счетоводни скандали, откакто той бе приет, за разлика от Обединеното кралство и Германия. Но това постижение може да бъде тествано, ако настъпи нова рецесия.

Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още