IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия губи позицията си на енергийна суперсила

Москва има предимство в краткосрочен план, но нещата за нея ще се влошат драстично през следващите три години, пише Гидиън Рахмън за Financial Times

10:52 | 30.06.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия може сравнително лесно да намери алтернативни пазари за своя петрол – вижте охотата, с която Индия и Китай увеличават вноса му с отстъпка. Но руският газ се изнася по тръбопроводи, а основните водят към Европа. Изграждането на нови до Китай ще отнеме години, така че Русия скоро може да остане с блокиран актив в ръце.

Сериозността на европейците да се освободят от зависимостта от руската енергия се вижда от дестинациите на нейните лидери. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, току-що беше в Израел и Египет, подписвайки ново газово споразумение. Олаф Шолц, германският канцлер, наскоро посети Сенегал и упражни своето влияние за разработването на ново газово находище там.

Остава обаче големият въпрос колко бързо и плавно Европа може да замени руската енергия. Някои висши фигури в енергийната индустрия са скептични насаме. Ситуацията през следващите пет години вероятно ще остави Европа в неудобно положение – с необходимостта от руската енергия намалена, но не и елиминирана, докато потребителите ще са изправени пред постоянно по-високи цени, а индустрията - пред несигурни доставки.

Америка, за разлика от Европа, е в много по-удобна дългосрочна позиция. Според Дан Йергин, водещ енергиен анализатор, САЩ са изместили Русия като водещ световен износител на енергия.

По-високите цени на енергията са болка за американските потребители, но са благодат за индустрията на шистовия газ. Един урок от войната в Украйна е, че е опасно една страна да разчита на геополитически противник за своята енергия. Сега Америка е голям нетен износител на енергия, докато Китай остава силно зависим от вноса.

Но американското производство само по себе си не може да защити американските потребители от нарастващите световни цени на петрола. Желанието на Америка да изолира не само Русия, но и Иран и Венецуела, засили позицията на Саудитска Арабия. Невъзможно е дори за САЩ да третират всички големи световни производители на петрол като парии едновременно. И за разлика от Русия или Иран, Саудитска Арабия е дългогодишен американски съюзник.

Истинската заплаха за позицията на Саудитска Арабия не е геополитическа, а екологична. Декарбонизацията в крайна сметка може да означава, че светът вече не купува това, което саудитците продават.

В краткосрочен план обаче световната енергийна криза, причинена от войната в Украйна, увеличава търсенето на неруски изкопаеми горива – включително въглища, най-мръсните от тях. Германия отваря отново консервирани въглищни заводи. И Китай се вкопчва още по-силно в най-надеждната си форма на вътрешно производство на енергия - въглищата.

Нахлуването на Русия в Украйна е лоша новина за света, но може да е още по-лоша за планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 7
wolf66
преди 1 година
Значи да разбираме, че Газпром е фалирал и мъдрото ти предположение се е сбъднало, така ли?*** откъде ви намират такива кухи манерки???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
"Дори в краткосрочен план прекъсването на износа на газ за Европа е опасна игра за Русия. Приблизително 1 милиард евро на ден все още се вливат в хазната на Русия, главно от Европа." - Четох само до тук. Статия, която твърди, че приходите от продажба на газ се вливат в "хазната на Русия", а не в касата на Газпром, и която (т.е. авторът и) не прави разлика между приходи и печалба, няма смисъл да се чете. Нейков - ако беше УЧЕНИК в моето училище, щеше да получиш Слаб (2). Иначе не ме интересуват и дрънканиците на някакъв немец, който си въобразява, че неговата държава е вся и всьо - и не осъзнава, че Китай е в пъти по-голям потребител. Газопроводи се строят - ама суровината трябва да си я имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
"Истинската заплаха за позицията на Саудитска Арабия не е геополитическа, а екологична. Декарбонизацията в крайна сметка може да означава, че светът вече не купува това, което саудитците продават." - това е истината :) петрол и газ пашьол до 4-5 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
многодобре
преди 1 година
Май си беше по-добре без коментарите. Тези трохари по-долу нямат спирачки празнословието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 1 година
русия никога не е била енергинна суперсила, както и каквато друга сила си помислите. Това че путин държа собствеността върху природните ресурси и делеше печалбата със своята шайка не означава суперсила. Това е кражба. Големите приходи в енергийният сектор се обуславяха от мизерното заплащане на труда на холопите. Заплатите в добивните предприятия в русия са 3-4 пъти по ниски от цивилизованият свят, а условията на труд са 3-4 пъти тежки. Оттук и големият марж който реализира държавата и кремълската глутница. Преди доста години писах че газпром ще фалира. Никога не е имало обективни предпоставки за това, но явно путин ще направи каквото е по силите му за да сбъдне предположението ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Много точно мнение. То се подкрепя и от този материал от 2021 г.- https://....youtube.com/watch?v=_ipc6Ow5aWk Хватит кормить Москву? Сибирская республика. Насколько реальный РАЗВАЛ РФ 12.05.2021 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 1 година
Много ми паднаха в очите руснаците като тактика . Само *** ще навира войските си в обсега на артилерията .Ама от както им потопиха безаналоговия крайцер имат проблем с ПВО-то и мераците за десант в Одеса отидоха на .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Платен , що се изнесохте от Змийският остров ?! Пашли на (цензура) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 година
след разпада на РФ не се знае колко ще им остане на смата русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Путин приготовил новую сырьевую ловушку Западу! https://youtu.be/Y5oKDhxAUis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още