IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия губи позицията си на енергийна суперсила

Москва има предимство в краткосрочен план, но нещата за нея ще се влошат драстично през следващите три години, пише Гидиън Рахмън за Financial Times

10:52 | 30.06.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Големите петролни шокове от 70-те години изнесоха на западните политици отрезвяващ урок за мощта на световните енергийни суперсили. Петдесет години по-късно урокът се учи отново, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Русия отвръща на западните санкции, като ограничава доставките на газ за Европа. Перспективата за пълно спиране на руския газ предизвиква почти паника на Стария континент, след като Германия и други големи икономики обмислят енергийни дажби тази зима. Междувременно Джо Байдън - притеснен от покачващите се цени на бензина преди междинните избори - трябваше да забрави предизборната си реторика относно третирането на Саудитска Арабия като парий. Президентът на САЩ заминава за Рияд през юли, за да помоли саудитците да добиват повече петрол.

Урокът изглежда е прост и обезкуражаващ. През 2022 г. - както и през 1973 г. - големите световни производители на петрол все още могат да накарат най-големите политически сили в света да им играят по свирката.

Но нека погледнем отвъд текущите заглавия и енергийната геополитика става много по-сложна, пише Рахмън. Русия има предимство в краткосрочен план, но нейната позиция ще се влоши драстично през следващите три години. Америка има голям проблем в краткосрочен план, но е в силна позиция в дългосрочен.

ЕС има най-големите краткосрочни и средносрочни проблеми. Въпреки смелите разговори за диверсификация и декарбонизация европейците все още са далеч от избистрянето на нова жизнеспособна енергийна стратегия.

Русия и ЕС са в надпревара с времето. Руската цел очевидно е да предизвика икономическа криза в Европа тази зима и по този начин да отслаби подкрепата на ЕС за Украйна. Правителството на Унгария, известно със снизходителното си отношение към руския президет Владимир Путин, вече настоява за бързо прекратяване на огъня в Украйна, позовавайки се на заплахата от икономическа катастрофа.

Европейците разполагат с няколко месеца преди зимата, за да се подготвят за предстоящия руски недостиг. Но дори ако тактиката за натиск на Москва сработи в краткосрочен план, в дългосрочен Путин разрушава един от основните стълбове на руската сила.

Европа сега научи горчив урок за опасностите от енергийната зависимост от Русия и е решена никога повече да не бъде толкова уязвима. Един високопоставен германски представител казва: „Преди войната Русия очакваше още 30 години гарантирани приходи от петрол и газ. Сега те са по-скоро три."

Дори в краткосрочен план прекъсването на износа на газ за Европа е опасна игра за Русия. Приблизително 1 милиард евро на ден все още се вливат в хазната на Русия, главно от Европа. Ако Путин пожертва тези приходи, способността му да води война бързо ще отслабне.

Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 7
wolf66
преди 1 година
Значи да разбираме, че Газпром е фалирал и мъдрото ти предположение се е сбъднало, така ли?*** откъде ви намират такива кухи манерки???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
"Дори в краткосрочен план прекъсването на износа на газ за Европа е опасна игра за Русия. Приблизително 1 милиард евро на ден все още се вливат в хазната на Русия, главно от Европа." - Четох само до тук. Статия, която твърди, че приходите от продажба на газ се вливат в "хазната на Русия", а не в касата на Газпром, и която (т.е. авторът и) не прави разлика между приходи и печалба, няма смисъл да се чете. Нейков - ако беше УЧЕНИК в моето училище, щеше да получиш Слаб (2). Иначе не ме интересуват и дрънканиците на някакъв немец, който си въобразява, че неговата държава е вся и всьо - и не осъзнава, че Китай е в пъти по-голям потребител. Газопроводи се строят - ама суровината трябва да си я имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
"Истинската заплаха за позицията на Саудитска Арабия не е геополитическа, а екологична. Декарбонизацията в крайна сметка може да означава, че светът вече не купува това, което саудитците продават." - това е истината :) петрол и газ пашьол до 4-5 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
многодобре
преди 1 година
Май си беше по-добре без коментарите. Тези трохари по-долу нямат спирачки празнословието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 1 година
русия никога не е била енергинна суперсила, както и каквато друга сила си помислите. Това че путин държа собствеността върху природните ресурси и делеше печалбата със своята шайка не означава суперсила. Това е кражба. Големите приходи в енергийният сектор се обуславяха от мизерното заплащане на труда на холопите. Заплатите в добивните предприятия в русия са 3-4 пъти по ниски от цивилизованият свят, а условията на труд са 3-4 пъти тежки. Оттук и големият марж който реализира държавата и кремълската глутница. Преди доста години писах че газпром ще фалира. Никога не е имало обективни предпоставки за това, но явно путин ще направи каквото е по силите му за да сбъдне предположението ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Много точно мнение. То се подкрепя и от този материал от 2021 г.- https://....youtube.com/watch?v=_ipc6Ow5aWk Хватит кормить Москву? Сибирская республика. Насколько реальный РАЗВАЛ РФ 12.05.2021 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 1 година
Много ми паднаха в очите руснаците като тактика . Само *** ще навира войските си в обсега на артилерията .Ама от както им потопиха безаналоговия крайцер имат проблем с ПВО-то и мераците за десант в Одеса отидоха на .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Платен , що се изнесохте от Змийският остров ?! Пашли на (цензура) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 година
след разпада на РФ не се знае колко ще им остане на смата русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Путин приготовил новую сырьевую ловушку Западу! https://youtu.be/Y5oKDhxAUis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още