IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затоплящата се планета ще подчертае различията в работата

Климатичните промени носят риск за здравето и производителността на служителите, като работодателите ще трябва да се адаптират

11:00 | 07.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някои рискове за здравето са по-дългосрочни. В Централна Америка и други региони през последните десетилетия необичайно голям брой млади работници в горещи условия, като например в плантации със захарна тръстика, умират от хронични бъбречни заболявания. Изследователите не знаят със сигурност какво причинява това, но мнозина вярват, че излагането на топлина и дехидратацията са важни фактори, вероятно в комбинация с агрохимикалите.

На следващо място е производителността. Международната организация на труда (МОТ) казва, че при 33-34 градуса работник, работещ с умерена интензивност, губи 50 процента от работоспособността си. Прогнозата й е, че до 2030 г. еквивалентът на повече от 2 процента от общото работно време в световен мащаб ще се губи всяка година, защото е твърде горещо за работа или хората работят по-бавно. В Южна Азия и Западна Африка тази цифра може да достигне 5 процента.

Как ще се адаптират работодателите? Някои мерки са прости. Веригите супермаркети в Обединеното кралство могат да поставят климатици в новите микробуси например. Tesco планира да направи целия си автопарк за доставка по домовете електрически и климатизиран до 2028 г. Sainsbury's заяви, че ще „преразгледа“ мерките си за поддържане на работниците охладени и „ще направи всички необходими промени, ако възникне необходимост“.

Други проблеми са по-сложни. Едно проучване на земеделски работници в САЩ установи, че увеличаването на времето и осигуряването на климатизирани зони за почивка биха били ефективни, но също така могат да „повлияят на производителността на фермите, доходите на земеделските работници и/или разходите за труд“.

Синдикатите в Обединеното кралство и ЕС настояват за закони за максималните работни температури. Само няколко европейски държави сега имат законови ограничения, които варират от 28 до 36 градуса. Работниците на несигурни работни места с малко синдикално присъствие са изложени на най-голям риск.

В регионите, които са най-изложени на покачване на температурите, неформалната заетост и слабите мерки за сигурност са често срещани. Дори в богатите страни проучванията показват, че селскостопанските работници, наети на работа на парче, са по-склонни да страдат от топлинен стрес, отколкото тези, на които се плаща на час, тъй като доходите им зависят от това колко бързо работят. Заплащането на парче също е често срещано при свободните професии.

Често се казва, че пандемията е разделила света на труда на хора, които могат да работят от вкъщи, и такива, които не могат. Но всъщност вирусът преди всичко разкри ниши на неравенство, които вече бяха налице. Затоплящата се планета вероятно ще направи същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
...понеже поръчаха вече да се пусне с пълна сила климатичната пропаганда - а тя няма кой знае за какво да се закачи - и сега олеле през лятото е горещо, олеле като е топло е по-некомфортно? "Миналия месец 60-годишен уличен метач в Мадрид почина от топлинен удар"? СЕРИОЗНО? Щели да сложат климатици в микробусите на разносвачите? Божее тия ще вземат и шапки с козирка да купят на берачите на прави краставици! Я глей как са работили преди 80 години и не са имали никаква тревога за топлинни удари https://***.youtube.com/watch?v=_hlfqggGOZw&t=491s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още