IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите модели не отчитат ползата от повече жени в работната сила

Финансовите резултати на големите компании и банки се подобряват, когато жени влязат в управлението им

17:00 | 06.08.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В своя реч през юли министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изрази съжаление за загубата на икономически потенциал по света поради ниското участие на жените в работната сила. Междувременно министърът на търговията Джина Раймондо обърна внимание на спешната необходимост от политики в областта на грижата за децата, които да привлекат жените обратно в работната сила след пандемията. А скорошни изследвания дадоха впечатляващи оценки на дивидентите за икономическия растеж от по-високо участие на жените в работната сила, пише за Financial Times Джонатан Остри, професор от Джорджтаунския университет във Вашингтон и бивш заместник-директор за изследванията в Международния валутен фонд (МВФ).

Тези оценки, колкото и да са впечатляващи, все пак значително подценяват икономическите ползи от по-високото участие на жените в работната сила. Икономистите подхождат към въпроса как пола влияе върху икономическото благосъстояние чрез така нареченото упражнение по преброяване на заетите: добавянето на жена към работната сила носи същите ползи като добавянето на мъж. Работникът си е работник, полът му е без значение. Това, което има значение за икономическия растеж, е общият брой работници.

Съществуват обаче различни микроикономически доказателства, които сочат, че жените и мъжете в производството не са напълно взаимозаменяеми. Например, доказано е, че финансовите резултати (печалби, оценки на фондовия пазар) на големите компании и банки се подобряват, когато жени влязат в мениджърските екипи и надзорните съвети, доминирани преди това от мъже.

Някои проучвания отдават този ефект върху корпоративното представяне на различните нагласи спрямо риска и сътрудничеството на жените. Както отбеляза бивш високопоставен служител на Федералния резерв, моделите, които изследователите използват, за да разберат макроикономиката, не отчитат пола, сякаш макроикономическите политики засягат жените по същия начин, както мъжете. Все по-често обаче тези модели изглеждат далеч от реалността.

Едно скорошно проучване, което ръководих, подкрепя нов подход към проблема, като използва данните да ни кажат дали икономическите ползи от повишаване участието на работната сила зависят от половия състав на допълнителните работници. Макроикономическите данни категорично отхвърлят идеята, вградена в повечето модели, че жените и мъжете са напълно взаимозаменяеми в производството, и посочват икономическите ползи от вдигането на участието на жените в работната сила, които биха могли да бъдат с до една пета по-големи от оценките чрез простото упражнение по преброяване на заетите, което пренебрегва половия състав на служителите.

Жените допълват мъжете в производствения процес и следователно има стойност в половото разнообразие като такова (както има по-общо в многообразието на екипите от работници). Наемането на още жени може да повиши производителността на жените, които вече са в дадена компания, чрез намаляване на дискриминацията във фирмата. Половата равнопоставеност също изглежда има благоприятно въздействие върху стойността на компаниите, чиито стратегии зависят от иновациите, включително високотехнологичната промишленост и услугите, използващи много знание.

Нашата интерпретация на данните за икономическия растеж също е повлияна от взаимното допълване на жените и мъжете в производството: част от измерените печалби за икономическото благосъстояние през последния половин век вероятно отразява стесняването на различията в участието на половете в работната сила, което не е правилно отчетено в нашите икономически модели.

В свят, в който жените са недостатъчно представени в работната сила, а мъжете и жените не са взаимозаменяеми в производството, ползите от половата равнопоставеност вероятно ще бъдат много по-големи, отколкото изчисляват нашите стандартни модели. Моите изследвания също установяват, че поради взаимното допълване в производството между жените и мъжете, стимулирането на участието на жените в работната сила вероятно ще повиши реалните доходи на мъжете. Следователно половата равнопоставеност в работната сила е игра с положителна сума: както жените, така и мъжете би трябвало да видят повишаване на икономическото си благосъстояние.

Неравнопоставеността на работното място струва повече, отколкото показват стандартните модели, и по този начин спешността от изравняване е по-голяма. Игнорирането на пола в макроикономиката е лошо оперативно допускане, което кара икономистите и властите да подценяват ползите от половата равнопоставеност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
ThinkerBell
преди 1 година
Готино е да видиш статия в сайт за куантове, която говори за икономически модели, но няма нито едно число, камо ли графика в нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...Работникът си е работник, полът му е без значение. Това, което има значение за икономическия растеж, е общият брой работници....'' Категорично не съм съгласна с този извод. Според мен, не е важен общият брой работници, а дали произвеждат стоки с висока добавена стойност и още по-важно е- дали нап. 10 единици работници произвеждат 20 единици стоки с висока добавена стойност или само 10. Не е важно само количеството работна сила, а и нейните квалификации и умения- т.е. качеството й- с цел увеличаване на броя произведени стоки с висока добавена стойност с по- малко работници, особено във вредните производства. Лично за мен е без значение биологичният пол на работниците/ служителите или висшия мениджмънт, ако фирмата върви нагоре. Причините за възникналите проблеми се търсят в обратния случай- когато фирмата върви надолу. Във висшия мениджмънт - наскоро имах възможността да се уверя лично, че биологичните хетеро жени във висшия мениджмънт се делят на две големи групи- лица, които за една комисионна умишлено водят фирмата към фалит, и лица, които дават всичко от себе си, включително и част от законната си почивка, за да предотвратят последиците от деянията на 1вата група лица/ впрочем, тя включва само СЕО-то/ и правят всичко по силите си, за да защитят интересите на фирмата от увреждащите действия на 1вата група лица, въпреки,че не са съакционери/ съсобственици в тази фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Или е неразбираема за теб ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Нали написах че стъкмистиката става непоносима вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Чети бре , човекът написал статията е правил изследване по въпросът . Обширно и подплатено обилно с данни . Елементарна справка с глюглюточкаком го показва . Всичко сдъвкано и с лъжичка ли искаш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
"...добавянето на жена към работната сила носи същите ползи като добавянето на мъж. Работникът си е работник, полът му е без значение."...............Пешо ти у ред ли си ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Спрете с тъпитe сексистки статийки, моля. Глупостта на манипулациитте и елементарната очевадност на стъкмистиката става непоносима. "Например, доказано е, че финансовите резултати (печалби, оценки на фондовия пазар) на големите компании и банки се подобряват, когато жени влязат в мениджърските екипи и надзорните съвети, доминирани преди това от мъже." Например как е доказано, понеже не става ясно? "Наемането на още жени може да повиши производителността на жените, които вече са в дадена компания, чрез намаляване на дискриминацията във фирмата." ГОСПОДИ КАКВО Е ТОВА??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още