IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия – за и против ЕС

Исландците, очаквали сигурност от членството в ЕС в условията на криза в страната им, започват да стават подозрителни към съюза заради Гърция

22:32 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия – за и против ЕС

За исландците ЕС явно няма как да постъпи правилно. Когато стане дума за улова на риба, бюрократите от ЕС се месят твърде много. Когато пък стане дума за дългови кризи като тази с исландската Icesave или с Гърция, лидерите на ЕС просто не правят достатъчно, пише Ройтерс.

Резултатът е, че интересът към присъединяване на страната към ЕС намалява.

"Хората се настройват подозрително към ЕС. Виждат начина, по който се отнасят с Гърция, и осъзнават, че сигурността, на която са се надявали като част от ЕС, може би не съществува", коментират от агенцията за проучване на общественото мнение Capacent.

Исландия реши да кандидатства за членство в ЕС след срива на банковата си система през 2008 г., виждайки присъединяването си като изход от кризата.

Миналия месец Брюксел покани Рейкявик да започне преговори за присъединяване. Това обаче вече не е приоритет на правителството, което е ангажирано с проблема за уреждането на дълга в размер на 5 млрд. долара към Великобритания и Холандия вследствие фалита на банката Icesave.

На референдум, проведен в неделя, населението на страната се обяви категорично срещу връщането на дълга. Това може да постави под въпрос траншовете от кредита, договорен от Исландия с Международния валутен фонд.

Исландците винаги са се гордеели с независимостта си, а влиятелното риболовно лоби в страната успява да настрои населението против контрола на Брюксел.

"Запасите ни от риба на практика са всичко, което имаме сега, след като банките ни фалираха, и по-големите страни членки на ЕС искат да сложат ръка върху тях", смята таксиметровият шофьор Хелги Йонсон.

Тези опасения за малко бяха забравени заради проблемите, свързани с финансовата криза, и през юли страната подаде молба за членство в ЕС.

След евентуалното приключване на преговорите за членство, исландците ще решат на референдум дали искат страната им да се присъедини към ЕС.

Проучвания на общественото мнение обаче показват, че в момента влизането в ЕС се подкрепя от по-малко от една трета от населението на страната, а половината от анкетираните са категорично против. Преди осем месеца проучванията показваха малко болшинство в полза на присъединяването.

По думите на финансовия министър Стейнгримур Сигфусон кризата е убедила мнозина в предимството да имат независима валута, която може да бъде обезценена, за разлика от еврото, за да стане износът на страната по-конкурентен.

Растящото разочарование от перспективите от членство в ЕС обаче върви заедно с осъзнаването на исландците, че в крайна сметка сами трябва да разрешат кризата си, пише в заключение агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още