IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти се увеличават до 1,3 трлн. долара към юни

Ню Йорк за шеста поредна година е най-търсеният пазар, Лондон изпада от топ 3

09:45 | 25.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните инвестиции в бизнес имоти се увеличават с 4% за 12-те месеца до юни до 1,28 трлн. долара, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Най-големите 25 пазара на бизнес имоти привличат повече от половината инвестиции. В традиционно господстващите на глобалния пазар на имоти градове обаче се наблюдават спадове на вложенията.

Ню Йорк за шеста поредна година е най-търсеният пазар, но обемът на инвестициите се свива с 37%.

Лондон изпада от топ 3 на най-предпочитаните пазари, като отчита 25% спад на инвестициите в бизнес имоти заради Brexit. В Париж е регистрирано намаление от 21%.

Ключовата причина за спада на обемите във водещите пазари на бизнес имоти е недостигът на качествени активи, посочва компанията в доклада си.

Сред пазарите, в които се наблюдават ръстове, се нарежда Сан Франциско с 4,5% увеличение на вложените обеми на пазара на бизнес имоти.

Хонконг е сред бързо растящите пазари с 19% увеличение на вложенията.

Засилен международен интерес се наблюдава и към второстепенни пазари като Малмьо, Ница и Осака, тъй като инвеститорите разширяват търсенето си в името на по-високата възвръщаемост и доходност.

Северна Америка се очертава като водещ регион за общия обем на глобалните инвестиции с 13 града от континента в топ 25. За сравнение, сред тях попадат по 6 града от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион, където пък се наблюдават най-драматични ръстове на вложенията в бизнес имоти. В Сеул например увеличението е почти двойно за периода, а в Сингапур надвишава 50%.

В Европа засилен интерес се наблюдава към Франкфурт, където обемът на инвестициите от Азия и Близкия изток нараства със съответно 461% и 132%. Някои пазари в Централна и Източна Европа изпреварват утвърдените от Западна Европа, особено Варшава, Прага и Будапеща, за които се очаква рекордна година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още